Λένα Παπαληγούρα: Γιατί αποφάσισε να παίξει στην «Ηλέκτρα»
Showbiz

Λένα Παπαληγούρα: Γιατί αποφάσισε να παίξει στην «Ηλέκτρα»

Η Λένα Παπαληγούρα πρωταγωνιστεί στην «Ηλέκτρα» και μιλάει για την παράσταση και κατά πόσο αγγίζει το σήμερα. 

Έχει βρει δικά της στοιχεία μέσα στον ρόλο της;

Ύστερα από έναν φορτωμένο χειμώνα αποφάσισες να δουλέψεις και το καλοκαίρι. Γιατί;

«Ενώ είχα πει ότι δεν θα δουλέψω το καλοκαίρι -γι1 αυτόν τον λόγο είπα πολλά «όχι»-, ήρθε ο Θέμης Μουμουλίδης και μου πρότεινε να κάνουμε την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη. Ήταν σαν ένα δώρο και όταν σ' το κάνουν δεν μπορείς να αρνηθείς»

Με ποιον τρόπο έχετε προσεγγίσει το έργο;

«Είναι, ίσως, η πιο σκληρή «Ηλέκτρα» γιατί ο Ευριπίδης ήταν πιο αιρετικός από τους τρεις και πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται όχι μόνο στην πλοκή και στον μύθο, αλλά δημιουργεί σασπένς και από τους ίδιους τους χαρακτήρες. Ο Θέμης Μουμουλίδης το χαρακτηρίζει ένα λυρικό θρίλερ γιατί πέρα από τις πολλές ανατροπές έχουμε και την υπέροχη ποίηση του Ευριπίδη»

Σε τι βαθμό πιστεύεις ότι η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη «αγγίζει» το σήμερα;

«Πιστεύω ότι όλα αυτά τα έργα θέτουν μεγάλα ερωτήματα και ο δικός μας ρόλος είναι να τα κάνουμε εμφανή και να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο. Το έργο πραγματεύεται θέματα όπως εκδίκηση, εμμονή, ενοχή, μεταμέλεια και απασχολούν κάθε εποχή. Ο Ευριπίδης είναι σαν να βάζει έναν μεγεθυντικό φακό πάνω από τα πρόσωπα και τα κάνει σύμβολα. Κάπως έτσι, όποιος έρχεται σε επαφή με το έργο μπορεί να βρει κάποια κομμάτια του εαυτού του και να ταυτιστεί»

Εσύ βρήκες κάποια κομμάτια του εαυτού σου που αγνοούσες μέχρι που πήρες το κείμενο στα χέρια σου;

«Δεν ξέρω αν είναι κομμάτια που ενδεχομένως να αγνοούσα, σίγουρα όμως ήρθα σ' επαφή με σκοτεινά κομμάτια του εαυτού μου προκειμένου να μπορέσω να βγάλω το μίσος και το πάθος της Ηλέκτρας. Είναι μια αρκετά σκοτεινή ηρωίδα. Επιπλέον, μιλάει για την προσωπική δικαιοσύνη του καθενός και, συχνά, αναρωτιέμαι για αυτό το θέμα. Για την Ηλέκτρα, όλα αυτά που κάνει είναι ένα μέρος της προσωπικής δικαιοσύνης ακόμα κι αν φαντάζουν παράλογα...»

Μπορεί κάποιος να βρει την προσωπική δικαιοσύνη στη σημερινή εποχή;

«Όπου εμπλέκονται άνθρωποι υπάρχει ο υποκειμενικός παράγοντας και αυτό κάνει λίγο δύσκολα τα πράγματα και τα μπερδεύει. Ας πούμε ότι η προσωπική δικαιοσύνη της Ηλέκτρας είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Κλυταιμνήστρας. Και μόνο που παρακολουθούμε τη σύγκρουση αυτών των δύο «τεράτων» αντιλαμβανόμαστε το πόσο προσωπικά είναι τα θέματα και πόσο ο κάθε άνθρωπος είναι προσηλωμένος στα δικά του πάθη, στις εμμονές, αλλά και ότι είναι αναγκασμένος να βλέπει τα πράγματα μέσα από το δικό του χρίσμα» είπε στο Mytv.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved