Στέλνουν στα δικαστήρια τον Mark Zuckerberg
G-Business

Στέλνουν στα δικαστήρια τον Mark Zuckerberg

Ποιος στέλνει στα δικαστήρια τον Mark Zuckerberg και γιατί; Ποιοι ισχυρίζονται πως τους «έκλεψε» την ιδέα; Και δεν είναι οι μόνοι...

Έχουν περάσει έντεκα χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε το Facebook και ο Makr Zuckerberg «βομβαρδίζεται» από κατηγορίες, αγωγές, εφέσεις «φίλων» και πρώην συνεργατών, που υποστηρίζουν ότι τους έκλεψε τις ιδέες, τις πατέντες και τις πλατφόρμες.
Ο Mark Zuckerberg τον Φεβρουάριο 2004 δημιούργησε το Facebook και οι Divya Narendra και τα δίδυμα αδέρφια Tyler καιCameron Winklevoss ισχυρίστηκαν ότι τους έκλεψε την ιδέα που είχαν εκείνοι ονομάσει τότε Connect U.
Μήνυσαν τον Zuckerberg και κατέθεσαν στο δικαστήριο πως «του είχαμε αναθέσει να προχωρήσει την ιδέα μας, όμως εκείνος έκλεψε την τεχνολογία, το σχεδιασμό και το business plan, που είχαμε "χτίσει"».
H απόφαση της δικαστικής διαμάχης ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2008 κεκλεισμένων των θυρών. Η σιωπή των δύο πλευρών «έσπασε», όταν το δικηγορικό γραφείο των κατήγορων είπε πως ανάγκασε το Facebook να συμβιβαστεί και να πληρώσει 65 εκατομμύρια δολάρια. Ο Zuckerberg αθωώθηκε από τις κατηγορίες, αλλά θέλησε να συμβιβαστεί με την αντίπαλη πλευρά και πλήρωσε τους πρώην συνεργάτες του.
Για πολλούς, η κίνηση του Mark δεν ήταν τίποτα άλλο από την παραδοχή ότι το Facebook δεν είναι αποκλειστικά δική του ιδέα.
To αποτέλεσμα της δίκης δεν ικανοποίησε όλους. Τα δίδυμα αδέλφια πίστευαν ότι η εταιρεία του Facebook, χρησιμοποιώντας δόλο, παρουσίασε στη δίκη χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία από την πραγματική της, με αποτέλεσμα το ποσό του συμβιβασμού να είναι μικρότερο από αυτό που τους αναλογούσε. Κατέθεσαν έφεση, ελπίζοντας πως το ποσό θα πολλαπλασιαζόταν. Το Δεκέμβριο 2010 ξεκίνησε η νέα δικαστική διαμάχη. Η υπόθεση, όμως, δεν εξελισσόταν όπως έλπιζαν τα αδέρφια κι έτσι αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις διεκδικήσεις τους.
Τον Ιούνιο του 2010 ο Paul Ceglia ανακοίνωσε στα ΜΜΕ ότι του ανήκει το 84% του Facebook. Ο Paul προσκόμισε στο δικαστήριο συμβόλαιο του 2003, στο οποίο αναφερόταν ότι είχε πληρώσει στον Mark 1.000 δολάρια για να συνδημιουργήσουν μια ιντερνετική πλατφόρμα, που λεγόταν The Facebook.
Επιπλέον, οριζόταν πως αν το project «έτρεχε» με επιτυχία, ο Paul θα λάμβανε ποσοστά. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που χρησιμοποιήθηκαν στη δίκη εξέτασαν το έγγραφο και το έκριναν πλαστό. Η πλαστογραφία και άλλες παράνομες υποθέσεις στις οποίες εμπλεκόταν ήταν οι λόγοι που επιβλήθηκε στον Paul ποινή περιορισμού κατ' οίκον φορώντας βραχιολάκι επιτήρησης.
Πέντε χρόνια μετά, η υπόθεση δεν έχει κλείσει, αφού ο Paul Ceglia δεν σταματά να κυνηγάει τον Zuckerberg και οι Αρχές εκείνον. Ο Ceglia έσπασε το βραχιολάκι και το έσκασε με την οικογένειά του. Αν και η εκδίκαση της αγωγής του Paul Ceglia εναντίον του Mark είχε οριστεί για τις 4 Μαΐου, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο πρώτος δεν εμφανίστηκε.
Λίγες μέρες αργότερα η αρμόδια δικαστής δήλωσε πως είναι στη διακριτική ευχέρεια του μεγιστάνα του Facebook να υποβάλει μήνυση στα δικηγορικά γραφεία που υπερασπίστηκαν τον Ceglia, γιατί, όπως υποστήριξε, «κινήθηκαν χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα». Η Facebook δεν απάντησε στην πρότασή της, προσπαθώντας να κλείσει την υπόθεση.
Πηγή: People


©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved