Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Τσίλης: «Η αγάπη των Ελλήνων μάς κρατάει ζωντανούς στην ξενιτιά»
Society

Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Τσίλης: «Η αγάπη των Ελλήνων μάς κρατάει ζωντανούς στην ξενιτιά»

Η συγκλονιστική εξομολόγηση ενός δημοσιογράφου που έγινε μητροπολίτης Σιγκαπούρης και χτίζει «κρυφά σχολειά»

Ο μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νότιας Ασίας Κωνσταντίνος Τσίλης μιλά για το έργο του, που περιλαμβάνει από οικοτροφεία μέχρι νοσοκομεία στη μακρινή χώρα.

Άφησε πίσω του πριν από 17 χρόνια την Ελλάδα και τη δημοσιογραφία, για να μεταφέρει το μήνυμα της ορθόδοξης πίστης στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Ασίας.

«Η Ελλάδα είναι κομμάτι της καρδιάς μας και την κρατάμε πάντα μέσα μας» αναφέρει στην «Espresso» και συνεχίζει: «Στα μέρη αυτά βλέπεις την παρουσία του Θεού ακόμη πιο έντονη».

Ο πρώην δημοσιογράφος, που κάλυπτε επί σειρά ετών το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, αποφάσισε να ενδυθεί τα ράσα και να προσφέρει σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. «Το έργο είναι του Θεού και δεν είναι δικό μας. Εμείς απλώς βάζουμε την καλή μας διάθεση».

Η μητρόπολη Σιγκαπούρης και Νότιας Ασίας διανέμει κάθε χρόνο τόνους τροφίμων και χιλιάδες δέματα με ιματισμό, υποδήματα, οικιακά σκεύη, φάρμακα και είδη προσωπικής υγιεινής, ενώ παρέχει καθημερινά γάλα και βιταμίνες σε χιλιάδες παιδιά. Χτίζει σπίτια για πολύτεκνες άπορες οικογένειες που ζουν στον δρόμο, αλλά πραγματοποιεί και γεωτρήσεις σε περιοχές της Ινδίας, της Ινδονησίας και του Πακιστάν, προκειμένου να εξασφαλίζει καθαρό πόσιμο νερό σε χιλιάδες ανθρώπους!

Στην Καλκούτα της Ινδίας η μητρόπολη συντηρεί δύο ορφανοτροφεία με 200 παιδιά και στην Ινδονησία δύο οικοτροφεία για ορφανά και άπορα παιδιά, καθώς και «κρυφά σχολειά», προκειμένου να αποφεύγει τους εχθρούς του χριστιανισμού. Παράλληλα έχει δημιουργήσει εννέα ιατρεία σε Ινδία και Ινδονησία, οδοντιατρείο και οφθαλμολογική κλινική στην Καλκούτα, ενώ εκπαιδευτικά προγράμματά της λειτουργούν στην Ινδία, την Ινδονησία και στο Πακιστάν.

«Εχουμε πολλά προγράμματα που υλοποιούμε. Βοηθάμε ανθρώπους που ζουν κυριολεκτικά πάνω σε σκουπίδια, από το Μπαλί της Ινδονησίας μέχρι την Ταϊλάνδη και τις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της Ινδίας» εξηγεί ο μητροπολίτης και επισημαίνει ότι στη νότια Ασία υπάρχουν 12.000-15.000 ορθόδοξοι χριστιανοί. Αναφερόμενος στους Ελληνες που μένουν μόνιμα στη Σιγκαπούρη, εξηγεί ότι φτάνουν περίπου στους 400 και προσθέτει: «Ορισμένοι από εκείνους που έφτασαν στη χώρα της Ασίας λόγω της κρίσης αναγκάζονται να επιστρέψουν ύστερα από κάποιο διάστημα στην Ελλάδα, κυρίως για λόγους βίζας και περιορισμένης άδειας παραμονής, αλλά και εξαιτίας του υψηλού κόστους ζωής στην ασιατική πρωτεύουσα».

Στην ερώτηση κατά πόσο η Ορθοδοξία συναντά πολέμιους το τελευταίο διάστημα στην Ασία, λόγω του εντεινόμενου φανατισμού, ο Κωνσταντίνος Τσίλης παραδέχεται ότι υπάρχει μια αναστάτωση λόγω των διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων. «Αρκετές φορές, ακόμη και φιλανθρωπικές δωρεές και πράγματα που αποστέλλονται για να βοηθηθούν όσοι υποφέρουν φτάνουν με δυσκολία στα μέρη αυτά, αφενός λόγω απόστασης και αφετέρου λόγω του φανατισμού. Ακόμη και στα τελωνεία, όταν βλέπουν ότι πρόκειται για αποστολές από ορθοδόξους, δημιουργούνται προσκόμματα και καθυστερήσεις» προσθέτει ο μητροπολίτης.

Επιμένει όμως πως «ο Θεός ανοίγει δρόμους» και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στους ανθρώπους που βοηθούν με κάθε τρόπο, «ακόμα και με μια προσευχή. Η αγάπη των Ελλήνων μάς κρατάει. Αυτό είναι και το μήνυμα των Χριστουγέννων, να βάλουμε τον Χριστό μέσα μας, δηλαδή να βάλουμε περισσότερη αγάπη και καλοσύνη».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved