Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Γιατί είναι συχνότερη το χειμώνα
Inside Stories

Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Γιατί είναι συχνότερη το χειμώνα

Η προεκλαμψία είναι μια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη που σχετίζεται με ανωμαλία του πλακούντα, του οργάνου που συνδέει τον οργανισμό της μητέρας με το αναπτυσσόμενο έμβρυο και διαμέσου του οποίου παρέχονται στο έμβρυο το απαραίτητο οξυγόνο και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο αίμα της μητέρας.

Η πάθηση εκδηλώνεται συνήθως στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης και χαρακτηρίζεται από υπέρταση, αν και μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματική στην αρχική της φάση.

Προειδοποιητικά σημεία για την επερχόμενη επιπλοκή μπορούν να αναγνωριστούν μέσω του τακτικού ελέγχου παρακολούθησης της εγκύου.

Στα προχωρημένα στάδια της νόσου, οι μέλλουσες μητέρες μπορεί να παρουσιάσουν έντονους πονοκεφάλους, εμετούς και προβλήματα όρασης. Πρόκειται για πάθηση που αντιμετωπίζεται συνήθως με συνδυασμό φαρμάκων, αλλά, αν δεν ελεγχθεί ικανοποιητικά, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Τέλος, αν παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να εξελιχθεί στην πλήρη εικόνα εκλαμψίας, στην οποία εμφανίζονται έντονοι σπασμοί που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της μητέρας και του νεογνού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Όσλο στη Νορβηγία, οι έγκυοι που αναμένεται να γεννήσουν το χειμώνα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές στα τελευταία στάδια της κύησης.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved