Τομ Βολφ: «Η Κάλλας είχε εύθραυστη υγεία -έπαθε καρδιακό επεισόδιο- ούτε χάπια υπήρχαν...»
Lifestyle

Τομ Βολφ: «Η Κάλλας είχε εύθραυστη υγεία -έπαθε καρδιακό επεισόδιο- ούτε χάπια υπήρχαν...»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Maria by Callas» Τομ Βολφ μια για όλα συνέβησαν το μοιραίο εκείνο βράδυ αλλά και λεπτομέρειες σχετικά με όλα όσα ακούστηκαν μετά το θάνατο της.

Στο επίμαχο θέμα του θανάτου της Κάλλας, γύρω από το οποίο πολλά έχουν ειπωθεί ειδικά από τότε που κυκλοφόρησαν κάποιες βιογραφίες που άφηναν πολλές, υπόνοιες ότι δηλητηριάστηκε, ο Βολφ αντιδρά έντονα.

«Χαίρομαι που κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί μου δίνετε την αφορμή να σας μιλήσω για κάτι που δεν έχω μιλήσει ποτέ μέχρι τώρα και το οποίο έχω ψάξει πολύ. Το παράδοξο είναι ότι κανείς μέχρι τώρα δεν με έχει ρωτήσει γι' αυτό. Θέλω λοιπόν να πω κατηγορηματικά επειδή ακριβώς μου μίλησαν δυο άνθρωποι που βρέθηκαν πολύ κοντά της και που ήταν εκεί προς το τέλος: ο προσωπικός της μπάτλερ Φερούτσιο και η οικιακή της βοηθός Μπρούνα. Ημουν τυχερός που συνδέθηκα μαζί τους με μια ουσιαστική φιλία, που περάσαμε πολλές στιγμές μαζί και στους οποίους αφιέρωσα, άλλωστε, την ταινία. Αυτοί ήταν οι μόνοι που ήξεραν για τον θάνατό της, που βρέθηκαν εκεί στις 6 Σεπτεμβρίου του 1977, οι δυο αποκλειστικοί μάρτυρες.

Ακριβώς επειδή ο Φερούτσιο ξέρει τι έγινε και η Κάλλας είχε εύθραυστη υγεία -έπαθε καρδιακό επεισόδιο- ούτε χάπια υπήρχαν στη μέση, ούτε τίποτα άλλο. Και να σας πω την αλήθεια το γεγονός της συνωμοσίας γύρω από τον θάνατό της και ξεκίνησε ύστερα από κάτι που είχε πει ο Τζεφιρέλι αφήνοντας υπονοούμενα ότι τη δηλητηρίασε η στενή της φίλη Βάσω Δεβετζή.

Στην πραγματικότητα συνέβη εντελώς το αντίθετο: η Δεβετζή ως ο πιο στενός άνθρωπος της Μαρίας Κάλλας ανέλαβε, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, τα της κηδείας της, ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε όλα τα διαδικαστικά ώστε να αποτεφρωθεί και να σκορπιστεί η τέφρα της στα νησιά του Αιγαίου, η τελευταία της επιθυμία. Με τη Δεβετζή ήταν συνδεδεμένες με βαθιά και ουσιαστική φιλία και είναι γνωστό ότι είχαν δώσει μαζί ένα υπέροχο ρεσιτάλ στη Βοστόνη το 1974

Η Δεβετζή πίστευε για την Κάλλας ότι είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα και ότι στο όνομά της μπορούν να γίνουν πολλά, για αυτό μάλιστα φρόντισε να δημιουργήσει και πολιτιστικό ίδρυμα αφιερωμένο στο όνομα της, Θεωρώ, λοιπόν, πολύ άδικο αυτή η γυναίκα που τόσο πολύ φρόντισε, με κάθε τρόπο, την Κάλλας και το όνομά της να κατασυκοφαντείται.

Ήταν μάλιστα τέτοια η στενοχώρια της που πέθανε ξαφνικά στο Παρίσι σε ηλικία 62 χρόνων χωρίς να δει να αποκαθίσταται η φήμη της - και ήταν η ίδια σπουδαία μουσικός και πιανίστα. Οσο για τον Τζεφιρέλι, θεωρώ ότι απλώς πέταξε αυτή την κουβέντα ενδεχομένως γιατί τον ενοχλούσε η στενή σχέση της Κάλλας με τη Δεβετζή ή επειδή ήθελε να δείξει πόσο κοντά ήταν στη μεγάλη ντίβα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια δεν μιλούσαν ο ένας στον άλλον και με αυτόν τον τρόπο άφηνε να εννοηθεί ότι παρ’ όλα αυτά ήξερε τι γίνεται ακριβώς στην προσωπική της ζωή. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερε τίποτα γιατί δεν αντάλλασσαν κουβέντα: την αλήθεια για την εύθραυστη υγεία της Κάλλας, την ήξερα μόνο οι δυο οικονόμοι της».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved