Το gossip-tv στη Φιλική Εταιρεία στην Οδησσό
Travel

Το gossip-tv στη Φιλική Εταιρεία στην Οδησσό

202 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής εταιρείας συμπληρώνονται τον Σεπτέμβριο και το gossip-tv.gr ταξίδεψε μέχρι την Οδησσό της Ουκρανίας για να επισκεφτεί αυτό τον ιστορικό χώρο.

Η πρόσκληση από τον Παντελή Μπούμπουρα, Πρόεδρο Διοικητικού συμβουλίου του παραρτήματος της Φιλικής εταιρείας Οδησσού και Επίτιμο Πρόξενο Κριμαίας, ήρθε πριν από μερικές ημέρες και η αποστολή δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα. Ο Έλληνας επιχειρηματίας που ζει στην Οδησσό, είναι ένας από τους ανθρώπους που κρατάνε ζωντανή τη Φιλική Εταιρεία και το ελληνικό στοιχείο στη πόλη της Οδησσού. Ο Παντελής Μπούμπουρας μαζί με τον διευθυντή του παραρτήματος της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, Σωφρόνη Παραδεισόπουλο, μας υποδέχτηκαν στο κτήριο της Φιλικής Εταιρείας, στην οδό Krasnij Pereulok 18, και μας ξενάγησαν στους χώρους του μουσείου.
Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις στην εξωτερική όψη του κτηρίου είναι γλυπτική σύνθεση με τον «Όρκο των Φιλικών». Το κτήριο, όπως μας είπε ο Σωφρόνης Παραδεισόπουλος ήταν το σπίτι του Έλληνα επιχειρηματία Γρηγόριου Μαρασλή. Σε αυτό το χώρο συνεδρίαζαν μυστικά οι Φιλικοί της Οδησσού Ξάνθος, Σκουφάς και Τσακάλωφ με τους συνεργάτες τους, προετοιμάζοντας την Επανάσταση του 1821.
Μπαίνοντας στο Μουσείο βρίσκεσαι με ένα μοναδικό τρόπο στην εποχή εκείνη... Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις σε μια ξεχωριστή αίθουσα του μουσείου είναι η αναπαράσταση, με καθισμένους γύρω από ένα τραπέζι τους τρεις εμπόρους – ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας. Ο επισκέπτης περιφέρεται ανάμεσα σε χάρτες, έγγραφα με κρυπτογραφικό κώδικα των Φιλικών , χειρόγραφα, προκηρύξεις και σφραγίδες του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Εμμανουήλ Ξάνθου. Σε ένα σημείο της αίθουσας υπάρχει το αντίγραφο του Όρκου των Φιλικών. Διαβάζεις την πρώτη φράση « Η ώρα ήλθεν ω Άνδρες Έλληνες» και είναι σα να σταματάει για λίγο ο χρόνος.
Στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας στεγάζεται επίσης επιστημονική βιβλιοθήκη με 6.000 τίτλους ενώ παραδίδονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας. «Γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις στα σχολεία της πόλης και στους τουρίστες» , μας είπε ο Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, τονίζοντας ότι: «Διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, είμαστε πιστοποιημένο κέντρο για την ελληνομάθεια και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις- εκθέσεις τόσο ελλήνων δημιουργών όσο και Ουκρανών που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό».
Το έργο του Παντελή Μπούμπουρα για να παραμείνει ζωντανό το Παράρτημα είναι πραγματικά μεγάλο, όπως και το φιλανθρωπικό του έργο, μιας και δίνει υποτροφίες σε σχολεία, συντηρεί ορφανά παιδιά από τον πόλεμο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει ζωντανό το ελληνικό στοιχεία στην μακρινή αυτή χώρα. «Είμαι ευτυχισμένος που βοηθάω τη Φιλική εταιρεία. Υπήρχε δυσκολία τα τελευταία δυο περίπου χρόνια από το ελληνικό κράτος για τη συντήρηση της. Μόλις μου ζητήθηκε να βοηθήσω είπα αμέσως ναι για να μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της . Ευχαριστώ το Θεό που μου έχει δώσει τη δυνατότητα να βοηθάω στην Φιλική Εταιρεία γιατί από μικρός στη Λήμνο, στο νησί που γεννήθηκα άκουγα πάντα για τη Φιλική Εταιρεία», μας είπε συγκινημένος τονίζοντας ότι μπορεί η Ουκρανία να είναι το δεύτερο σπίτι του αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά : «Η πρώτη πατρίδα είναι η πρώτη πατρίδα δεν πρόκειται να αλλάξει. Η Ελλάδα, οι άνθρωποι... Η ανθρωπιά... Που να τη βρεις αλλού;»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved