«Από την Πόλη στην Ανατολή»: Η Εκμεκτσίογλου μας ταξιδεύει στην κωμόπολη Γκιουζέλγιουρτ
Media

«Από την Πόλη στην Ανατολή»: Η Εκμεκτσίογλου μας ταξιδεύει στην κωμόπολη Γκιουζέλγιουρτ

Καλντερίμια και δρόμοι ανασταίνουν μνήμες. Μυρωδιές και γεύσεις συνδέουν το παρελθόν μετο παρόν. Πρόσωπα και εικόνες διηγούνται ιστορίες.

Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 20:00, η Μαρία Εκμεκτσίογλου μας ταξιδεύει στην κωμόπολη Γκιουζέλγιουρτ (όμορφη πατρίδα) ή Καρβάλη όπως είναι ευρέως γνωστή.

Η περιήγηση ξεκινά με περίπατο στην κεντρική πλατεία και επίσκεψη σε ένα μοναστήρι του 19ου αιώνα, που σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο.

Στη συνέχεια, κάνουμε βόλτα στον παραδοσιακό, ελληνικό οικισμό με παλιά αρχοντικά ανάμεσα στους βράχους. Εκεί, η Μαρία μαγειρεύει ένα νόστιμο ρεβυθοκότοπουλο. Επόμενη στάση, στον ναό του Αγίου Γρηγορίου του Νανζιανζηνού ή Θεολόγου. Η εκκλησία χτίστηκε το 385 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο και σήμερα λειτουργεί σαν τέμενος με το όνομα «Μεγάλο Τζαμί της Εκκλησίας».

Από εκεί, κατευθυνόμαστε σε μια μοναδική τοποθεσία, «Το Φαράγγι του Μοναστηριού».
Το σημαντικότερο μνημείο στην περιοχή είναι ο ναός των Αγίων Αναργύρων, λαξευμένος σε πέτρα, όπου διασώζονται λίγες μόνο από τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του. Μετά από ένα διάλλειμα για αρνάκι γιαουρτλού, επισκεπτόμαστε το μουσείο Γκιουράι το μοναδικό υπόγειο μουσείο κεραμικής τέχνης. Για την ακρίβεια, βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης! Μόλις πέσει η νύχτα, παρακολουθούμε τον τελετουργικό χορό των περιστρεφόμενων δερβίσηδων.

Την επόμενη ημέρα, στην περιοχή του Σιβρί Χισάρ, σε μια τεράστια άγονη έκταση, βλέπουμε την «κόκκινη εκκλησιά». Πρόκειται για έναν ναό, που πήρε το όνομά της από τις κόκκινες πέτρες με τις οποίες χτίστηκε και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Παντελεήμονα.

Λίγο πριν αφήσουμε την περιοχή της Καππαδοκίας, η Μαρία φτιάχνει μια πικάντικη σουτζουκομακαρονάδα, που την αφιερώνει στους μερακλήδες...

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved