Μαριλένα Κατσίμη: «Το κάθε κόµµα νόµιζε ότι η ΕΡΤ είναι τσιφλίκι του»
Media

Μαριλένα Κατσίμη: «Το κάθε κόµµα νόµιζε ότι η ΕΡΤ είναι τσιφλίκι του»

Για την παλιά αλλά και τη νέα ΕΡΤ μιλάει η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη η οποία παρουσιάζει μαζί με τον Σίλα Σεραφείμ την εκπομπή «Studio 3».

Πώς νιώθεις πλέον στην ΕΡΤ;

Συνολικά, νιώθω πολύ ωραία. Αρχικά το πιο σηµαντικό για εµένα είναι το γεγονός ότι δεν ξυπνάω τα χαράµατα, αφού εδώ και 15 χρόνια, λόγω πρωινών εκποµπών, ξυπνούσα στις 4-5 η ώρα, οπότε το µεσηµεριανό µε κάνει να αισθάνοµαι κανονικός άνθρωπος. Πέρα από το προσωπικό, το διαφορετικό της δικής µας εκποµπής είναι ότι στο «Studio 3» προσκαλούµε ανθρώπους από όλες τις κοινότητες χωρίς αποκλεισµούς. Από έναν καθωσπρέπει συντηρητικό πολιτικό, o οποίος θα απαντήσει µεταξύ άλλων και στο ερωτηµατολόγιο του Προυστ, σε µία τρανς γυναίκα που θα µας µιλήσει για τις διεκδικήσεις της, και πάει λέγοντας. Θέλουµε να είµαστε µια «χαλαρή ενηµερωτική εκποµπή», στην οποία -και µε όπλο τη σάτιρα- δεν θα αφήσουµε τίποτα ασχολίαστο. Γι’ αυτό άλλωστε κάλεσα και τον Σεραφείµ Σίλα, ο οποίος ήταν επιλογή µου. ∆υστυχώς, η επικαιρότητα δεν µας βοήθησε, αφού τέσσερις στις πέντε ηµέρες συµβαίνουν δυσάρεστα έως τραγικά πράγµατα στην κοινωνία µας. Ετσι, υπάρχουν µόνο ελάχιστες εκποµπές µε φυσιολογική επικαιρότητα. Προσφυγικό... τροµοκρατία, ενώ η οικονοµία παραµένει σε κώµα. Μας έχει δηµιουργηθεί µια αµηχανία ως προς το πώς µπορούµε να αστειευτούµε µε τέτοια επικαιρότητα, όµως αποφασίσαµε να το τολµήσουµε κι όπου µας βγάλει...

Σε φόβισε το γεγονός ότι ο Σίλας Σεραφείµ έχει συγκεκριµένη πολιτική θέση;

Όχι, καθόλου. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά -τουλάχιστον εµείς- δεν δεχόµαστε πολιτικές παρεµβάσεις. Και εγώ και ο Σίλας ασκούµε κριτική στην κυβέρνηση, όπως κάναµε και µε την προηγούµενη και θα κάνουµε και στην επόµενη. Από την άλλη, όµως, θα πούµε αν η κυβέρνηση κάνει κάτι καλό. ∆εν θα φοβηθούµε, δηλαδή, να πάρουµε θέση. Το αποτέλεσµα είναι να µας εγκαλούν και οι µεν και οι δε: Αλλοι µας λένε «κοµµατόσκυλα» και άλλοι ότι «δεν ντρεπόµαστε να κριτικάρουµε την κυβέρνηση που άνοιξε την ΕΡΤ». Αυτό δείχνει πως είµαστε σε καλό δρόµο.

∆ηλαδή δεν έχει βάση το ότι η ΕΡΤ εξυπηρετεί κυβερνητικά συµφέροντα;

Ναι, έχει βάση. Έχω ζήσει πολλά χρόνια στην ΕΡΤ και υπήρχαν ευθέως παρεµβάσεις. Το κάθε κόµµα νόµιζε ότι η ΕΡΤ είναι τσιφλίκι του. Υπήρξε, όµως, µια αναλαµπή. Το 2011-2012 η ΕΡΤ, έπειτα από µια σειρά µέτρων για την εξυγίανσή της, κατάφερε να γίνει ανταγωνιστική, µε εργαζοµένους που δεν φοβόντουσαν να πουν την άποψή τους και µια διοίκηση που τους στήριζε. Αυτό το άρωµα ανεξαρτησίας, όµως, δεν άρεσε στην τότε κυβέρνηση, η οποία, αφού πρώτα την απαξίωσε, µετά την έκλεισε. Η σηµερινή κυβέρνηση µέσα από τον νόµο που πέρασε για την ΕΡΤ δεν εξασφαλίζει τα εχέγγυα για µια ανεξάρτητη δηµόσια τηλεόραση, αλλά από την άλλη δεν νοµίζω ότι ασχολείται και σοβαρά µε την ΕΡΤ. Την άνοιξε και την έχει αφήσει στην τύχη της.

Η ΕΡΤ λειτουργεί κάτω από νέες βάσεις;

Υπάρχει µεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, πιο συλλογικές λήψεις αποφάσεων, λιγότερες παρεµβάσεις άνωθεν και µια προσπάθεια να ακούγονται όλες οι φωνές της κοινωνίας. Αλλά µη νοµίζετε... Και αυτό ακόµη είναι δύσκολο να το διαχειριστείς. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν µεγάλες προσδοκίες από τον κόσµο, αλλά και από εµάς τους ίδιους. Και δεν καταφέραµε να ανταποκριθούµε. Το εγχείρηµα είναι πολύ περίπλοκο και πρέπει να παλεύεις για το παραµικρό µε τις ελλείψεις, τη γραφειοκρατία και το αίσθηµα της απαξίωσης. Ενα διαλυµένο µαγαζί χρειάζεται πολύ χρόνο για να ορθοποδήσει ξανά.

Πηγή: Real

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved