Σίλας Σεραφείμ: «Το όριο της σάτιρας είναι η ευστοχία της»
Media

Σίλας Σεραφείμ: «Το όριο της σάτιρας είναι η ευστοχία της»

Ένας καλλιτέχνης που έχει κάθε λόγο να μιλάει για τη σάτιρα είναι αναμφισβήτητα ο Σίλας Σεραφείμ ο οποίος εκτός από stand up comedian και ηθοποιός, έγινε και παρουσιαστής στον ενημερωτικό τομέα της ΕΡΤ. Τι λέει λοιπόν γι’ αυτήν και πώς σχολιάζει τη σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου;

Σου λείπει µια αµιγώς σατιρική εκποµπή;

∆εν είχα ποτέ σατιρική εκποµπή. Ακόµη και τα «Σφηνάκια» και τα «Σκερτσάκια» δεν ήταν κάτι τέτοιο. Εγώ, λοιπόν, θα ήθελα η ΕΡΤ να κάνει σατιρική-πολιτική εκποµπή και να σατιρίζει την κυβέρνηση, τους θεσµούς, τη θρησκεία, τους Έλληνες, τους πάντες. Εγώ θα ήθελα η ΕΡΤ να φτάσει σε αυτό το σηµείο. Υπάρχει, όµως, πολύς δρόµος ακόµη γι’ αυτό. Όταν η ΕΡΤ δεν θα φοβηθεί να κάνει τέτοια σατιρική εκποµπή, τότε σηµαίνει ότι θα έχει µια πραγµατική αυτονοµία. Αλλά αυτά ούτε στην ιδιωτική τηλεόραση γίνονται.

Οι σατιρικές εκποµπές που υπάρχουν πώς σου φαίνονται;

Η τέχνη τού να επισηµαίνεις τα αρνητικά της αντιπολίτευσης και τα θετικά της κυβέρνησης δεν είναι η τέχνη της σάτιρας. Ο Λάκης Λαζόπουλος έχει φωτογραφηθεί µε όλη την κυβέρνηση, που έχει πάει και στη θεατρική του παράσταση. Ο σατιρικός πρέπει να είναι πάντα «απέναντι» από το Μαξίµου. Τον Λάκη τον σατίριζα από τις εποχές που ήταν «παράνοµο». Παρ’ όλα αυτά, τον θεωρώ και τον θεωρούσα ταλαντούχο και είναι κρίµα.

Η σάτιρα µπορεί να γίνει προπαγάνδα;

Θεωρώ πως η σάτιρα είναι µια µασκαρεµένη αλήθεια. Αν έχεις την αλήθεια µαζί σου, η σάτιρα είναι πετυχηµένη. Την ακούει ο κόσµος και την πιστεύει. Αν λες φυσικά την αλήθεια, δεν είναι προπαγάνδα. Το αποτέλεσµα κρίνεται από το πόσο ακουµπάει την αλήθεια. Προπαγάνδα είναι η διαστρέβλωση. Το όριο της σάτιρας είναι η ευστοχία της. Αν δεν είναι εύστοχη, ξεθυµαίνει, εξαερώνεται, αποτυγχάνει.

Πηγή: Real

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved