Η «Μηχανή του χρόνου» «ξετυλίγει» το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Media

Η «Μηχανή του χρόνου» «ξετυλίγει» το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η «Μηχανή του χρόνου», με τον Χρίστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει σε δύο εκπομπές ιστορίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέσα από μαρτυρίες και φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Στο πρώτο μέρος ξετυλίγει τα πρώτα χρόνια του θεσμού, μέχρι το 1966, όταν η πόλη έστρωνε το κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί τους μεγάλους πρωταγωνιστές του ελληνικού σινεμά.
Ο Αλέκος Σακελλάριος μέσα από το αρχείο της Ροζίτας Σώκου θυμάται τη βράβευση της Αλίκης Βουγιουκλάκη ως Μανταλένα, το σκισμένο σακάκι του Δημήτρη Παπαμιχαήλ από τις εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου, αλλά και το ρίσκο που πήρε με την επιλογή του Δημήτρη Χορν στο «Αλίμονο στους νέους».

Η εκπομπή παρουσιάζει το παρασκήνιο των συνεδριάσεων της κριτικής επιτροπής, τις αποφάσεις που αμφισβητήθηκαν αλλά και άγνωστα στιγμιότυπα από τον καθιερωμένο χορό μετά τις βραβεύσεις. Οι προβολές δεν ήταν «ανέφελες», καθώς ταινίες όπως αυτή του Αλέκου Αλεξανδράκη «Συνοικία το όνειρο» έφτασε στη Θεσσαλονίκη λογοκριμένη, προκαλώντας την αντίδραση του δημιουργού και του κοινού. Παρ’ όλα αυτά η επιτροπή δικαίωσε την ταινία και έδωσε το βραβείο δεύτερου αντρικού ρόλου στον Μάνο Κατράκη. Η κινηματογραφική παραγωγή στα μέσα της δεκαετίας του ’60 «χτύπησε» κόκκινο και ο ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών έφτασε στα άκρα. Ο Ελληνοαμερικανός παραγωγός Τζέιμς Πάρις εφάρμοσε την τακτική των χάπενινγκς και έφτασε στο σημείο να διοργανώσει «φασολάδα πάρτι» και να βγάλει τανκς στους δρόμους της πόλης για προωθήσει τις πολεμικές του ταινίες.

Ανάμεσα στα απρόοπτα του φεστιβάλ ήταν η επέμβαση της αστυνομίας για την τολμηρή εμφάνιση της Ελένης Ανουσάκη με το βαθύ ντεκολτέ, αλλά και ο «Μπακαλόγατος» του Κώστα Χατζηχρήστου. Ο κωμικός βρέθηκε άθελά του στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν τον υποδέχτηκαν με μια ψεύτικη τούρτα μέσα από την οποία πετάχτηκε ένα μοντέλο. Η έρευνα φωτίζει τις κόντρες μεταξύ των παραγωγών, τις απειλές του Φίνου να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον προγραμματισμό στις προβολές.
Στην εκπομπή μιλούν η ιστορικός κινηματογράφου Λίνα Μυλωνάκη, οι ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος και Φαίδωνας Γεωργίτσης, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης και ο συγγραφέας Νίκος Γκροσδάνης.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved