Λένα Αρώνη: «Η ΕΡΤ πέθανε και τώρα προσπαθεί να αναστηθεί»
Media

Λένα Αρώνη: «Η ΕΡΤ πέθανε και τώρα προσπαθεί να αναστηθεί»

Υπηρετεί τον πολιτισµό παρουσιάζοντας την εκποµπή «Art Week» στην ΕΡΤ. Εχοντας συµπληρώσει ήδη 20 χρόνια τηλεοπτικής πορείας, η Λένα Αρώνη έχει συνθέσει έναν επαγγελµατικό καµβά από ενδιαφέρουσες εµπειρίες, συγκινήσεις, χαρές, αλλά και ανησυχίες και δυσκολίες.  

 

Έχει αλλάξει κάτι στο «Art week» ή ακολουθείτε την ίδια πετυχηµένη συνταγή;

Στα τέσσερα χρόνια έχουν γίνει αρκετές αλλαγές. Πρώτα απ’ όλα ξεκίνησε ως καθηµερινή εκποµπή και έγινε εβδοµαδιαία. Φέτος, µε στόχο να δώσουµε περισσότερο χρόνο στους καλεσµένους, ώστε να µάθουµε τον τρόπο που αντιµετωπίζουν τη ζωή τους και τη σκέψη πίσω από την τέχνη τους, ειδικά σε µια τέτοια χρονική περίοδο, αποφασίσαµε να κάνουµε δύο τις ενότητες κάθε επεισοδίου. Κατά τα λοιπά συνεχίζουµε να εστιάζουµε σε συναντήσεις µε καταξιωµένους καλλιτέχνες, οι οποίοι χαίρουν της αγάπης και της εκτίµησης του κοινού.

Γιατί παραπονιούνται περισσότερο οι δηµιουργοί που φιλοξενείτε;

Οι περισσότεροι από τους καλεσµένους συνήθως δεν παραπονιούνται. Είναι σχεδόν όλοι εστιασµένοι και αφοσιωµένοι σε αυτό που κάνουν και δηλώνουν, ότι δεν θα µπορούσαν να ζήσουν µια ζωή χωρίς να εργάζονται για αυτό που αγαπούν, και έτσι, νοµίζω, µετουσιώνουν τις δυσκολίες και τα εµπόδια σε τροφή για το επάγγελµά τους. Αν τυχόν εστιάσουν σε κάτι αρνητικό, συχνά αυτό είναι ότι κάποια πράγµατα στην Ελλάδα δεν αλλάζουν µε τίποτα και κάποια άλλα βελτιώνονται µε πολύ αργούς ρυθµούς.

Γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες εκποµπές στα ιδιωτικά κανάλια;

Νοµίζω πως ο βασικός λόγος είναι ότι, δυστυχώς, η ιδιωτική τηλεόραση έχει αποφασίσει να διαχειρίζεται το τηλεοπτικό προϊόν σχεδόν αποκλειστικά ως εµπορικό προϊόν. Έτσι, ό,τι δεν ανήκει αµιγώς σε αυτή την κατηγορία δεν βρίσκει χώρο και χρόνο στα ιδιωτικά κανάλια. Ως τηλεθεατής περιµένω χρόνια να αλλάξει αυτό. Πιστεύω ότι µε επιµονή και προσεκτικές επιλογές η ιδιωτική τηλεόραση θα µπορούσε -ακολουθώντας άλλωστε το παράδειγµα των χωρών όπου γεννήθηκε η τηλεόραση- να φτιάξει εξαιρετικά προϊόντα. Ανάµεσα σε αυτά και πολύ καλές εκποµπές πολιτισµού.

Εάν σας πρότειναν κάτι άλλο, µε καλύτερη ανταµοιβή, θα «προδίδατε» τον πολιτισµό;

Ο λόγος για τον οποίο θα αποφάσιζα να αναλάβω µια άλλη εκποµπή δεν θα ήταν τα χρήµατα. Στα 20 χρόνια που βρίσκοµαι σε αυτό το επάγγελµα, έχω γίνει δέκτης διαφορετικών προτάσεων, αρκετές από τις οποίες ήταν ενδιαφέρουσες και κάποιες τις αποδέχθηκα. Η υλοποίηση µιας εκποµπής είναι µια αλυσίδα από ανθρώπους και ειδικότητες. Πρέπει οπωσδήποτε να πληρούνται οι βασικές προδιαγραφές για ένα άρτιο αποτέλεσµα. Ανάλογα µε τις συνθήκες, θα παρουσίαζα µια διαφορετικού περιεχοµένου εκποµπή, χωρίς µάλιστα να «πουλούσα» τον πολιτισµό.

Είναι µια νέα εποχή για την ΕΡΤ;

Είναι η εποχή κατά την οποία προσπαθεί να συνέλθει από το «µαύρο». Η ΕΡΤ πέθανε και τώρα προσπαθεί να αναστηθεί. Και επειδή δεν γίνονται θαύµατα, αυτή είναι µια περίοδος δύσκολη, επώδυνη και καίριας σηµασίας για το µέλλον. Μιλάµε για µια επανεκκίνηση, η οποία φέρνει καινούργια όνειρα και προσδοκίες, αλλά αναγκαστικά εµπεριέχει και λάθη, αδυναµίες, παραλείψεις, τις οποίες προσπαθεί να εξαλείψει. Πιστεύω ότι είναι σηµαντικό οι άνθρωποι της ΕΡΤ να επιδείξουµε συγκέντρωση, ψυχραιµία και ωριµότητα.

Πηγή: Real

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved