Γιάννης Σμαραγδής: «Τότε ήταν που ένιωσα ξεκάθαρα μέσα μου ότι…»
Media

Γιάννης Σμαραγδής: «Τότε ήταν που ένιωσα ξεκάθαρα μέσα μου ότι…»

Η ταινία που βλέπουμε σήμερα στις αίθουσες, με πρωταγωνιστές τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τη Μαρίνα Καλογήρου στους ρόλους των Νίκου και Ελένης Καζαντζάκη,

δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια του Γιάννη Σμαραγδή να ασχοληθεί με μια κινηματογραφική μεταφορά σχετική με τον Καζαντζάκη και το έργο του. Στη δεκαετία του 1980 ο σκηνοθέτης είχε προσπαθήσει να αποκτήσει τα δικαιώματα του «Καπετάν Μιχάλη» όταν υπεύθυνος των Εκδόσεων Καζαντζάκη ήταν ο Πάτροκλος Σταύρου.

«Ηθελα να το κάνω σίριαλ στην τηλεόραση και μάλιστα είχα συμφωνήσει ότι στη σειρά θα πρωταγωνιστούσε ο Νίκος Κούρκουλος που ως τότε δεν είχε παίξει ποτέ στην τηλεόραση» είπε ο σκηνοθέτης. «Δυστυχώς ο Σταύρου αρνήθηκε να μου παραχωρήσει τα δικαιώματα, κάτι που απ' όσο ξέρω έκανε και αργότερα όταν του τα ζήτησε και ο Παντελής Βούλγαρης, επίσης για μια σειρά στην τηλεόραση», λέει ο ίδιος στο Βήμα.

Εφόσον η προσπάθειά του εκείνη είχε αποτύχει, ο Σμαραγδής έβαλε το σχέδιο «Καζαντζάκης» στο ντουλάπι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναζωπύρωση αυτής της ιστορίας άρχισε όταν είδε ότι «πολλά παράξενα συμβάντα με οδηγούσαν ξανά προς τον Καζαντζάκη. Κάτι σαν μοίρα».

Ενα από αυτά τα συμβάντα, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, αφορά τον υπογράφοντα αυτού εδώ του κειμένου: ήταν μια ομιλία για τον Νίκο Καζαντζάκη στην Ελληνοαμερικανική Ενωση στην οποία ο Σμαραγδής είχε κληθεί να μιλήσει ύστερα από πρότασή μου. «Θαρρείς και αν ξεχνούσα τον Καζαντζάκη, υπήρχε πάντα κάποιος να μου τον θυμίζει. Τότε ήταν που ένιωσα ξεκάθαρα μέσα μου ότι όλο αυτό το πράγμα με τον Καζαντζάκη είχε, επιτέλους, αρχίσει να στρογγυλεύει μέσα μου. Γιατί να κάνω ταινία ένα βιβλίο του και όχι τον ίδιο;».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved