Έλληνας ηθοποιός έπαιξε για δυο χρόνια στο Εθνικό Θέατρο Αγγλίας και δεν το ήξερε κανείς στην Ελλάδα
Showbiz

Έλληνας ηθοποιός έπαιξε για δυο χρόνια στο Εθνικό Θέατρο Αγγλίας και δεν το ήξερε κανείς στην Ελλάδα

Μπορεί να μην τον βλέπουμε συχνά στο θεατρικό σανίδι, αλλά συνεχίζει την καριέρα του στην υποκριτική στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. 

Φέτος, επέστρεψε στην Ελλάδα καθώς θα βρίσκεται στην παράσταση «Μπλοκ ιχνογραφίας» που θ’ ανέβει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τη συμμετοχή σου στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας την περσινή χρονιά...

«Δεν θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε περσινή παράσταση, γιατί τελείωσε μόλις πριν από δύο μήνες.. Ήταν μία παράσταση για 76 μέρες σε ένα κατάμεστο θέατρο, με την έννοια ότι από την αρχή μέχρι το τέλος ήμασταν sold out. Για μένα, που είμαι Έλληνας ηθοποιός, ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ξεκινάς με αισιοδοξία μπαίνοντας σε μία κατάμεστη αίθουσα. Αν είσαι σοβαρός ηθοποιός, βέβαια, παίζεις εξίσου καλά και για έναν θεατή, αλλά η παρουσία του κόσμου προσφέρει μία άλλη διάθεση»

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

«Μετά μία ακρόαση που έκανα. Αναζητούσαν έναν ηθοποιό στην ηλικία μου, γύρω στα 50-55, προκειμένου να υποδυθεί έναν πατέρα ελληνικής καταγωγής. Διευκόλυνε το γεγονός ότι είμαι ελληνικής καταγωγής, γιατί η προσφορά ήταν αυθεντική. Το συγκεκριμένο έργο εξελίσσεται στη Ικιάθο στην περίοδο της δικτατορίας. Η αλληγορική σημασία του έργου μιλάει για το πώς η σύγχρονη Ελλάδα ξεπουλιέται φθηνά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εν προκειμένω, ήταν το κεφάλαιο μιας αγγλικής οικογένειας που αγόρασε «μπιρ παρά» το σπίτι ενός 'Ελληνα. Το έργο παρουσιάζει τη σημερινή πραγματικότητα μέσα από μία θεατρική παράσταση. Έτσι κι αλλιώς, το θέατρο είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας...»

Πώς ήταν η συνεργασία σου με τους Άγγλους ηθοποιούς;

«Συμμετείχαν και Άγγλοι ηθοποιοί και Αμερικανοί. Έπαιξα δίπλα στη σπουδαία ηθοποιό Ελίζαμπεθ Μακ Γκόβερν, που έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα μέσω του Downton Abbey. Για την ιστορία, ο Τζούλιαν Φέλοους, πριν ακόμη γίνει μεγάλος συγγραφέας, υπήρξε μεγάλος ηθοποιός. Είχαμε παίξει μαζί το 1982 στην ταινία Ο λόρδος'Ελνιν και τα Μάρμαρα, όπου υποδύθηκα έναν υποπλοίαρχο του αγγλικού ναυτικού, μαζί με τον Χίου Γκραντ. Εκείνη την εποχή προέκυψαν προτάσεις για να συμμετάσχω σε τηλεοπτικές σειρές της αγγλικής τηλεόρασης αλλά εγώ έπρεπε να επιστρέψω στην Ελλάδα, γιατί είχα τη μητέρα μου με εγκεφαλικό, θα μπορούσα να είχα ξεκινήσει καριέρα στο εξωτερικό. Δεν παραπονιέμαι, όμως, γιατί είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με ό,τι καλύτερο στον ελληνικό χώρο»

Θα συνεχίσεις τη συνεργασία σου στην Αγγλία;

«Ναι.Τέλος Νοεμβρίου έχω κάποια ραντεβού επαγγελματικά στην Αγγλία, όπως με ενημέρωσε ο ατζέντης μου. Κάτι που συνειδητοποίησα εργαζόμενος εκεί είναι ότι ο ηθοποιός δεν λειτουργεί μόνος του, Έχει τον ατζέντη του, ο οποίος φροντίζει να του κλείνει κάποιες δουλειές. Το καλό είναι ότι ένας άνθρωπος που μπορεί να σου παίρνει το 20%, αλλά ρυθμίζει όλα τα πρακτικά θέματα ταυ επαγγέλματος χωρίς ο ηθοποιός να κάθεται να τρέχει ο ίδιος γι' αυτά. Στην Ελλάδα, αυτό δεν λειτουργεί ή μπορεί να λειτουργεί ελάχιστα»

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ασχολείσαι με τα Μπλοκ ιχνογραφίας του Κώστα Καρτελιά. Τι πρόκειται, λοιπόν, να ιχνογραφήσεις στη θεατρική σκηνή;

«Αφηγούμαι την πραγματική ζωή ενός ανθρώπου ο οποίος κινείται μέσα σε μία μνήμη. Όλα αυτά που έρχονται είναι κάποια σπαράγματα, τα οποία, όμως, στηρίζονται σε αλήθειες. Είναι ένα πολύ δύσκολο είδος θεάτρου, γιατί δεν έχεις να κάνεις απλώς με θεατρικό λόγο, αλλά χρησιμοποιείς τον ποιητικό λόγο. Η δυσκολία είναι να το προσεγγίσεις, γιατί πρέπει να καταλάβεις απόλυτα το σκεπτικό του γράφοντα. Δεν υπάρχουν περιθώρια να αυτοσχεδιάσεις, πρέπει να ακολουθήσεις πιστά το κείμενο και να το περάσεις στο κοινό. Έχει τρομακτικό ενδιαφέρον...» εξήγησε ο Χρήστος Κάλοου στο Mytv.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved