Γιάννης Μόρτζος: «Οι σημερινοί κομμουνιστές είναι αδιόρθωτοι»
Showbiz

Γιάννης Μόρτζος: «Οι σημερινοί κομμουνιστές είναι αδιόρθωτοι»

Ο Γιάννης Μόρτζος είναι γέννημα θρέμμα Σαμιώτης της δύσκολης δεκαετίας του '40. Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση από τα παιδικά του χρόνια;

«Εκείνη που διατηρώ αναλλοίωτη μέχρι σήμερα στο μυαλό μου είναι όταν στα πεντέμισί μου χρόνια είδα να δέρνουν τον πατέρα μου, επειδή ήταν κομμουνιστής. Ηταν αριστερός και μόλις είχε γυρίσει στο χωριό μας, στη Σάμο, από τη φυλακή στα Σύρματα, ένα στρατόπεδο μεταξύ Αιγύπτου και Σουδάν, όπου υπέφερε. Εγώ, λοιπόν, παιδάκι τότε, έπαιζα στην πλατεία και είδα κάποιον να δέρνει τον πατέρα μου με βάναυσο τρόπο. Απορώ πώς δεν χίμηξα πάνω του, γιατί ήμουν και ζωηρό παιδί, να τον σκοτώσω. Πάντως, αυτόν τον άνθρωπο τον μίσησα από τότε και κάθε φορά που τον έβλεπα, όσο ζούσε, μου γύριζαν τα έντερα» τόνισε στην Espresso.

-Κατά πόσο επηρεάστηκε η μετέπειτα ζωή σου απ' όσα έζησες στα παιδικά σου χρόνια;

«Λόγω της εμφυλιοπολεμικής εποχής που γεννήθηκα, έζησα πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά τις απάλυνα για να μη γίνω σκληρός άνθρωπος. Για παράδειγμα, βλέποντας αυτήν την άσχημη σκηνή με τον πατέρα μου, είπα ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνω κάτι ανάλογο σε άλλον άνθρωπο. Δηλαδή να τον χτυπήσω και γενικώς να τον κάνω να υποφέρει.»

-Οταν είπες στους γονείς σου ότι θες να γίνεις ηθοποιός, πώς το πήραν;

«Ο πατέρας μου, παρόλο που ήταν ένας φτωχός αγρότης, χάρηκε πολύ. Μου είπε «φτάνει να επιτύχεις» και η μητέρα μου, μια φιλοσοφημένη γυναίκα, με συμβούλευσε να το κάνω, αν με ευχαριστεί πολύ. Πάντως, και οι δύο αργότερα, που με έβλεπαν να είμαι πρωταγωνιστής, χαίρονταν πολύ.»

-Πάντως, δύσκολη υπόθεση το να μεγαλώνεις τα χρόνια του Εμφύλιου και να είσαι κομμουνιστής...

«Θα σου πω μόνο αυτό: Στην α' δημοτικού κάναμε τη γιορτή της 25ης Μαρτίου και σε όλα τα παιδάκια μοίρασαν σημαίες εκτός από μένα. Είχα τόσο πικραθεί, που πήγα στο σπίτι και ζωγράφιζα σημαίες...»

-Τότε ο κομμουνιστής ήταν ιδεολόγος και αγωνιστής. Για τους σημερινούς αριστερούς ποια είναι η γνώμη σου;

«Οι σημερινοί κομμουνιστές είναι αδιόρθωτοι. Το λέω αυτό, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να πρεσβεύεις τον κομμουνισμό, που δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Το βλέπω και λίγο κωμικό το να λες σήμερα ότι είσαι κομμουνιστής. Οσα καλά έργα και να κάνεις. Αλλά καλά έργα δεν κάνουν μόνο οι κομμουνιστές, κάνουν και οι κεντρώοι και οι δεξιοί, και οι κεντροδεξιοί και όσοι είναι ιδεολόγοι και έχουν καλά μυαλά. Ο κομμουνισμός στην ουσία δεν άφησε τίποτα...»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved