Γεράσιμος Μιχελής: «Κάναμε έρευνα στο πως μπορούμε ν’ αφηγηθούμε την ιστορία»
Showbiz

Γεράσιμος Μιχελής: «Κάναμε έρευνα στο πως μπορούμε ν’ αφηγηθούμε την ιστορία»

Ο Γεράσιμος Μιχελής έγινε γνωστός μέσα από το «Παρά πέντε». 

Στην συνέχεια, αφοσιώθηκε στην μεγάλη του αγάπη το θέατρο και από τις 20 Απριλίου θα συμμετέχει στην παράσταση Αλμπέρ Καρύ ο ξένος στο θέατρο 104.

Ο ξένος του Αλμπέρ Καμύ, ένα έργο που σε μία πρώτη ανάγνωση μελετάει τη σχέση ανάμεσα στο λογικό και το παράλογο...

«Ναι. Τι εννοούμε, όταν λέμε «παράλογο»; Μία κοινωνία που ζει μέσα σε στεγανά και έχει νόμους, αρχές και απαγορευθείς, βλέπει με συγκεκριμένο τρόπο τις συμπεριφορές του καθενός. Αν κάποιος διαφέρει κατ1 ελάχιστο σε ό,τι η κοινωνία υπαγορεύει αμέσως είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος και βγαίνει εκτός της κοινωνίας. Ο Μερσό είναι ένας ήρωας που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένας ψυχρός και αδιάφορος άνθρωπος, όμως στην-πορεία βλέπουμε ότι ενδιαφέρεται πολύ για τη ζωή. Από-., λαμβάνει τη συναναστροφή με τους φίλους του, με τη Μορί, όλες τις δραστηριότητες της ζωής»

Τα απολαμβάνει, όμως, όλα αυτά ελαφρώς αποστασιοποιημένος συναισθηματικά...

«Δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι ένας άνθρωπος που παρατηρεί με απόλυτη διαύγεια τι συμβαίνει γύρω του, παρατηρεί και τον εαυτό του μέσα στο κοινωνικό σύνολο αλλά και τους άλλους. Μέσα από τους άλλους προσπαθεί να βρει νόημα στη δική του μοίρα. Ο Καμύ, ούτως ή άλλως, λέει «Ζήσε τη ζωή σου μέχρι δακρύων». Στον Μερσό αρέσει η ζωή. Τυχαίνει, βέβαια, μ' αυτή την αναίτια δολοφονία να μπει φυλακή, και εκεί όμως κυνηγάει να βρει το νόημα της ζωής. «Αξίζει τον κόπο να τη ζεις αυτή τη ζωής λέει ,πριν, τη θανατική του καταδίκη... «Όλοι θα πεθάνουμε, σήμερα, αύριο ή σε 20 χρόνια» λέει...»

Σε μια πιο βαθιά ανάγνωση ο Καμύ αναλύει τοπ θάνατο από μία άλλη οπτική. Πόσο μας καθαρίζει στη ζωή ο θάνατος;

« Όσο πιο νωρίς συμφιλιωνόμαστε με την ιδεατού θανάτου, τόσο πιο εύκολα λύνονται προβλήματα και φόβοι. Ο Μερσό, ενώ στην αρχή, όταν αποφασίζει να πάει στην κηδεία της μητέρας του, βλέπουμε ότι δεν έχει τέτοια εξοικείωση με τον θάνατο, λίγο πριν το δικό του τέλος αντιλαμβάνεται τα πάντα. Κατανοεί τη μητέρα του, η οποία πριν πεθάνει διάλεξε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της. Κατανοεί τα πάντα. Πλέον ανοίγει την καρδιά του και συμφιλιώνεται με το παράλογο που τον στροβιλίζει»

Τι σας δυσκόλεψε στον συγκεκριμένο ρόλο;

« Όλοι από τις πρώτες αναγνώσεις προσπαθούσαμε να προσεγγίσουμε αυτό το «αποστασιοποιημένος», να κάνουμε μία δουλειά ερευνητική. Δεν θέλαμε με συμβατικό τρόπο να ανεβάσουμε μια παράσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάναμε έρευνα στα πώς μπορούμε να αφηγηθούμε την ιστορία αυτού του ανθρώπου σαν να είναι ένα οικουμενικό πρόσωπο. Αυτό που όλοι αναγνωρίζουν στον Μερσό και είναι ένα παράξενος, αποστασιοποιημένος άνθρωπος προσπαθούσαμε να δούμε τι είναι... Εμείς τον προσεγγίσαμε σαν ένα επίμονο παρατηρητή, που με απόλυτη διαύγεια είναι ανοιχτός γιο να αναζητήσει μία καινούργιο αλήθεια, θέλει να αντιληφθεί αυτό το παράλογο που ζει. Τον σκοτώνουν, επειδή δεν έκλαψε στην κηδεία της μητέρας του και όχι επειδή σκότωσε τον Άραβα. Ο Μερσό, κυνηγώντας με απόλυτο τρόπο την αλήθεια, οδηγείται στον θάνατο. Το διαβρωμένο κοινωνικό σύνολο δεν μπορεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα» εξήγησε στο Mytv.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved