Καραμπέτη: «Πίσω από κάθε αριθμό όμως κρύβεται ένα όνομα, μια ιστορία, ένας ολόκληρος κόσμος»
Showbiz

Καραμπέτη: «Πίσω από κάθε αριθμό όμως κρύβεται ένα όνομα, μια ιστορία, ένας ολόκληρος κόσμος»

Η Ατοσσα στους «Πέρσες» του Αισχύλου είναι ο 13ος μεγάλος ρόλος στο αρχαίο δράμα για την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

«Με πολύ μεγάλο σεβασμό απέναντι στους ηττημένους, που ήταν οι εχθροί του, χωρίς να τους χλευάζει, χωρίς να τους κοροϊδεύει, χωρίς να στέκεται στον ελληνικό θρίαμβο. Τον θρίαμβο τον εκφέρει έμμεσα. Αυτό που βλέπουμε πάνω στη σκηνή κι αυτό που έβλεπαν οι συμπολίτες και συμπολεμιστές είναι η ίδια η μάχη, ο πόλεμος, από την πλευρά των ηττημένων. Και περιέχει όλο αυτό το μάθημα. Μας δείχνει την παθολογία μιας μεγάλης υπερδύναμης, μιας τεράστιας αυτοκρατορίας, με το καθεστώς της δεσποτικής, απόλυτης μοναρχίας, που ενώνει την πληθυσμιακή ασιατική κοσμοπλημμύρα. Και τους φέρνει στον βωμό του ιμπεριαλιστικού επεκτατισμού. Σε έναν πόλεμο όπου οι άνθρωποι θρηνούν αμέτρητα πλήθη νεκρών.

Ο Αισχύλος αναφέρει ονόματα, ενώ συνήθως οι απώλειες δηλώνονται με αριθμούς και στατιστικές. Πίσω από κάθε αριθμό όμως κρύβεται ένα όνομα, μια ιστορία, ένας ολόκληρος κόσμος. Εβλεπα πρόσφατα ντοκιμαντέρ στην κυπριακή τηλεόραση για τον Χίτλερ, τον Στάλιν, τις εκατόμβες των νεκρών και το τίμημα της ανθρωπότητας σε αίμα και τραγικούς απολογισμούς» τόνισε στο Βήμα.

Για την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη οι «Πέρσες» είναι ένα μήνυμα για το πού οδηγεί ο παραλογισμός του πολέμου. «Η ανθρώπινη ζωή μετράει πολύ περισσότερο στη ζυγαριά από τον πλούτο, την αλαζονεία, την εξουσία. Παράλληλα είναι και ένα μήνυμα που έστειλε ο Αισχύλος στους συμπολίτες του, oι οποίοι μετά το το κάψιμο της Αθήνας από τον Ξέρξη αρχίζουν να αποκτούν μεγάλη δύναμη με την ανοικοδόμησή της. Ο κίνδυνος που διακρίνει ο μεγάλος ποιητής στη νεοσύστατη δημοκρατία, ότι ενδεχόμενες φιλοδοξίες προσωπικές ή η συλλογική έπαρση, μπορεί να οδηγήσουν την πόλη σε παρόμοιες συμπεριφορές, πράγμα που είδαμε να συμβαίνει και στην ιστορία. Και πως ο χρυσούς αιών κατέληξε στον Πελοποννησιακό Πόλεμο και στη μεγάλη καταστροφή». Και παράλληλα πως «το μικρό έθνος των Ελλήνων κατάφερε να αποκρούσει τον εχθρό, που ήταν μια τεράστια αυτοκρατορία».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved