Αστρολογική εφημερία Κυριακή 16/8
Ο Καρκίνος στην κοινωνική εξέλιξηΤα πρώτα εμφανή σημάδια της Καρκινικής παρέμβασης στην εξέλιξη του πολιτισμού εμφανίζονται στην Εποχή του Καρκίνου (8500-6000 π Χ). Από τότε, που η ανθρωπότητα στράφηκε στη γεωργία, άρχισαν να δομούνται και, σταδιακά, να κυριαρχούν όλα εκείνα τα στοιχεία, που χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα την κοινωνική μας οργάνωση: Φυλή, οικογένεια, πατρίδα, και κοινή παράδοση, δίνουν το μέτρο της διαφοροποίησης του «ξένου» από το «δικό μας» και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για μια ασφαλή, από τη μια, ανάπτυξη, που όμως, πάντα καλείται να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της «έξωθεν απειλής».Μέχρι και τις μέρες μας οι διελεύσεις του Ουρανού και του Πλούτωνα από τον Καρκίνο θέτουν επί τάπητος ανάλογα ζητήματα: Μειονοτικές η φυλετικές διαφορές και εθνικές διεκδικήσεις.
Η Μεγάλη ΜητέραΣτην προϊστορική περίοδο η Μητριαρχία, φυσικό επακόλουθο της Καρκινικής επιρροής, συνδυάστηκε με τη λατρεία της-εξόφθαλμα καμπυλωτής- θεάς της γονιμότητας, της παντοδύναμης Μεγάλης Μητέρας αλλά και μιας σειράς θεοτήτων, που αβίαστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «φεγγαρικές».Μετά το οριστικό πέρασμα στις Ηλιακές θεότητες (την Εποχή του Κριού), που έσυραν το χορό της Πατριαρχίας, το ισχυρό θηλυκό στοιχείο παραμερίστηκε αλλά δεν ξεχάστηκε. Διατηρήθηκε σαν αναγκαίο κοινωνικό υπόβαθρο, που γαλουχούσε και διαιώνιζε την αρσενική υπεροχή. Η στοργική μάνα, η Θεομήτωρ η αυτό που στη λαϊκή σοφία είναι κοινός τόπος, ότι δηλαδή «πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα, κρύβεται μια γυναίκα» είναι οι κύριες εξωτερικές όψεις αυτού του πολιτισμικού μοντέλου.Στην εποχή μας, που το Καρκινικό πρότυπο αναπαράγεται εξ αιτίας των συνόδων του Ουρανού με τον Ποσειδώνα στο απέναντι ζώδιο, τον Αιγόκερω (από το 1820), γινόμαστε μάρτυρες μιας ολοένα και αυξανόμενης θηλυκής επιρροής στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Το φεμινιστικό κίνημα και η συνολική αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας είναι οι ουσιαστικότεροι καρποί της ανατρεπτικής δράσης του Ουρανού μέσα σε ένα ακραιφνώς «αρσενόφιλο» ζώδιο.Πάντοτε τα χαρακτηριστικά ενός ζωδίου συνυπάρχουν με αυτά του πολικού του.
Η Ρώμη, τότε και ...σήμεραΚι αν σας προβληματίζει το «μπέρδεμα», η λειτουργική ανταλλαγή περιεχομένων μεταξύ των δύο (Καρκίνου και Αιγόκερω), δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στην περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που είναι μέχρι σήμερα η μόνη άμεσα εμπλεκόμενη με τον Καρκίνο, στους ιστορικούς χρόνους (σύνοδοι Ουρανού και Ποσειδώνα στον Καρκίνο, από το 60 π Χ ως το 280 μ Χ, περίπου).Ο τότε γνωστός κόσμος ενοποιήθηκε και σταδιακά ο τίτλος του «Ρωμαίου πολίτη» επεκτάθηκε σε όλους τους κατακτημένους λαούς. Οι Ρωμαίοι εφάρμοσαν μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση (στοιχείο του Αιγόκερω) ενώ διέπρεψαν στην κατασκευή αψίδων και θόλων (τα καμπυλωτά σχήματα παραπέμπουν άμεσα στον Καρκίνο), που διατηρούνται μέχρι σήμερα σε πολλά μέρη του πλανήτη μας.Παράλληλα την ίδια περίοδο η εμφάνιση και η ανάπτυξη του Χριστιανισμού συνετέλεσε στη δημιουργία μιας κοινής θρησκευτικής παράδοσης με παγκόσμια εμβέλεια. Στις μέρες μας η «παγκοσμιοποίηση» τείνει να εξουδετερώσει όλα τα στοιχεία, που συνθέτουν μια κοινή παράδοση, να αποδυναμώσει δηλαδή την παλαιά Καρκινική ισχύ, αντικαθιστώντας την με το «νόμο και την τάξη» του Αιγόκερω. Οι αναλογίες με τη Ρωμαϊκή περίοδο είναι υπαρκτές.Μέχρι το 2160 η Ευρωπαϊκή, ίσως και η παγκόσμια συγκρότηση θα έχει ολοκληρωθεί ανοίγοντας το δρόμο στο Υδροχοϊκό ...χάος
Οι πλανητικές επιρροές της ημέραςΠαρά τις ...απελπισμένες προσπάθειες του Ποσειδώνα να κατευνάσει τα πάθη, στους ουρανούς εξακολουθεί να γίνεται ...πανικός εξ αιτίας της συνεχιζόμενης επέλασης του Άρη, που δεν αφήνει κανέναν σε ησυχία.-Η σύνοδος με την αστρική Αφροδίτη ανεβάζει το ερωτικό θερμόμετρο στα ύψη.-Το εξάγωνο με τον Ήλιο εξωθεί σε δυναμικές αντιπαραθέσεις και σε πρωτοβουλίες που δεν συναντούν πάντα την πιο ευνοϊκή υποδοχή.-Το τετράγωνο με τον Ουρανό απειλεί να ...καταρρίψει ότι κινείται στον αέρα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί κινδύνους από το ...πουθενά.Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους αλλά πολύ περισσότερο για τα τέσσερα μεταβλητά ζώδια (Διδύμους, Παρθένους, Τοξότες και Ιχθύες), που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε εντάσεις, ανατροπές, «πραξικοπήματα» και κάθε λογής ...ανωμαλίες.Ίσως μόνον οι Κριοί και οι Υδροχόοι έχουν λόγους να ...πανηγυρίζουν, αφού οι αναμπουμπούλες πάντα θα τους εξιτάρουν. Ακόμη κι αν πέφτει ο ουρανός στο ...κεφάλι τους.
ΓενέθλιαΗ Τσικόνε Μαντόνα Λουΐζα Βερόνικα, κατά κόσμον απλά ...Μαντόνα, γεννήθηκε στις 16/8/58 (ώρα 07:05) στο Μπέι Σίτυ του Μίσιγκαν.Λέαινα με ωροσκόπο και Σελήνη στην Παρθένο, προσπάθησε να αναπληρώσει τα τραύματα της παιδικής της ηλικίας (ο Κρόνος στον 4ο οίκο, σε τετράγωνο με τον Ήλιο ως αστρικός) με αυτό που το ωροσκόπιο της, της έδωσε πλουσιοπάροχα: Τη διαφορετικότητα.Αισθανόμενη ουσιαστικά μόνη και εξαιρετικά ανασφαλής, άρχισε να καλλιεργεί από νωρίς τον προσωπικό της μύθο.Και δεν ήταν μόνον ο Ήλιος στο Λέοντα που την έκανε να «καβαλήσει» το καλάμι, ούτε καν η Αφροδίτη στο ίδιο ζώδιο.Ο εξαιρετικά ενεργός Ουρανός (σε τετράγωνο με τον Άρη στον Ταύρο και σύνοδο με τον αστρικό Ερμή) την ώθησε στην προκλητικότητα, γνωρίζοντας ενδόμυχα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας της.Το άλλο ήταν αναμφισβήτητα η τελειομανία και η επαγγελματική της ευσυνειδησία, μια πολύτιμη «προίκα» της Σελήνης και του ωροσκόπου της.
Βέβαια, χωρίς να υποτιμώ τη συνεισφορά του Δία (σε εξάγωνο με τον Ήλιο της), η Δήμητρα σε σύνοδο με τη Σελήνη και τον ωροσκόπο της ήταν εκείνη που έδωσε το ...τελικό ΟΚ για την τεράστια επιτυχία που γνώρισε σε όλα τα επίπεδα.Ο Ποσειδώνας στον 3ο οίκο σε τετράγωνο με την Αφροδίτη και τον αστρικό Ήλιο την έστρεψε στο τραγούδι και όπως κάθε Λέων που ...σέβεται τον εαυτό του, αξιοποίησε στο έπακρο την παρουσία της επί σκηνής.Παράλληλα η παρουσία της Αφροδίτης στον 11ο οίκο την ώθησε να εκφράσει τη δεδομένη αγάπη της στα παιδιά με υιοθεσίες άπορων και φτωχών ορφανών.
Από την ιδιοσυναστρία φαίνεται η υπεροχή της Μαντόνα στο δημιουργικό τομέα.Ο Ήλιος της σχηματίζει κύριες όψεις με την Αφροδίτη, τον Άρη, το Δία, τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα εμπλουτίζοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες του και βοηθώντας την να έχει ανταπόκριση σε ένα πολυπληθές target group.Με τον ίδιο τρόπο προκύπτει και το τεράστιο ενεργειακό αποθεματικό που έχει στη διάθεση της, κυρίως μέσω του αστρικού Άρη (αντίθεση με το Δία και τρίγωνο με τον Ήλιο).
Η φετινή χρονιά για τη Μαντόνα θα είναι πλούσια και παραγωγική δίνοντας της την ευκαιρία να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες. Όταν μάλιστα μπει και ο Δίας στον 7ο οίκο της, τότε θα την ...απολαύσουμε σε νέες περιπέτειες και στην προσωπική της ζωή.Από την άλλη πλευρά το τετράγωνο του Άρη με τον Ουρανό, που επαναλαμβάνεται στα φετινά της γενέθλια, ενδέχεται να της δημιουργήσει προβλήματα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Η Μαντόνα είναι επιρρεπής σε ατυχήματα, όσο και σε μάλλον απρόσμενες επιπλοκές στην υγεία της. Σίγουρα όμως διαθέτει τα μέσα αλλά και το ψυχικό σθένος για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε «κακοτοπιά»...
Γιάννης Ριζόπουλος
Ο Καρκίνος στην κοινωνική εξέλιξη
Τα πρώτα εμφανή σημάδια της Καρκινικής παρέμβασης στην εξέλιξη του πολιτισμού εμφανίζονται στην Εποχή του Καρκίνου (8500-6000 π Χ). Από τότε, που η ανθρωπότητα στράφηκε στη γεωργία, άρχισαν να δομούνται και, σταδιακά, να κυριαρχούν όλα εκείνα τα στοιχεία, που χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα την κοινωνική μας οργάνωση: Φυλή, οικογένεια, πατρίδα, και κοινή παράδοση, δίνουν το μέτρο της διαφοροποίησης του «ξένου» από το «δικό μας» και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για μια ασφαλή, από τη μια, ανάπτυξη, που όμως, πάντα καλείται να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της «έξωθεν απειλής».
Μέχρι και τις μέρες μας οι διελεύσεις του Ουρανού και του Πλούτωνα από τον Καρκίνο θέτουν επί τάπητος ανάλογα ζητήματα: Μειονοτικές η φυλετικές διαφορές και εθνικές διεκδικήσεις.
Η Μεγάλη Μητέρα
Στην προϊστορική περίοδο η Μητριαρχία, φυσικό επακόλουθο της Καρκινικής επιρροής, συνδυάστηκε με τη λατρεία της-εξόφθαλμα καμπυλωτής- θεάς της γονιμότητας, της παντοδύναμης Μεγάλης Μητέρας αλλά και μιας σειράς θεοτήτων, που αβίαστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «φεγγαρικές».
Μετά το οριστικό πέρασμα στις Ηλιακές θεότητες (την Εποχή του Κριού), που έσυραν το χορό της Πατριαρχίας, το ισχυρό θηλυκό στοιχείο παραμερίστηκε αλλά δεν ξεχάστηκε. Διατηρήθηκε σαν αναγκαίο κοινωνικό υπόβαθρο, που γαλουχούσε και διαιώνιζε την αρσενική υπεροχή. Η στοργική μάνα, η Θεομήτωρ η αυτό που στη λαϊκή σοφία είναι κοινός τόπος, ότι δηλαδή «πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα, κρύβεται μια γυναίκα» είναι οι κύριες εξωτερικές όψεις αυτού του πολιτισμικού μοντέλου.
Στην εποχή μας, που το Καρκινικό πρότυπο αναπαράγεται εξ αιτίας των συνόδων του Ουρανού με τον Ποσειδώνα στο απέναντι ζώδιο, τον Αιγόκερω (από το 1820), γινόμαστε μάρτυρες μιας ολοένα και αυξανόμενης θηλυκής επιρροής στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Το φεμινιστικό κίνημα και η συνολική αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας είναι οι ουσιαστικότεροι καρποί της ανατρεπτικής δράσης του Ουρανού μέσα σε ένα ακραιφνώς «αρσενόφιλο» ζώδιο.
Πάντοτε τα χαρακτηριστικά ενός ζωδίου συνυπάρχουν με αυτά του πολικού του.
Η Ρώμη, τότε και ...σήμερα
Κι αν σας προβληματίζει το «μπέρδεμα», η λειτουργική ανταλλαγή περιεχομένων μεταξύ των δύο (Καρκίνου και Αιγόκερω), δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στην περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που είναι μέχρι σήμερα η μόνη άμεσα εμπλεκόμενη με τον Καρκίνο, στους ιστορικούς χρόνους (σύνοδοι Ουρανού και Ποσειδώνα στον Καρκίνο, από το 60 π Χ ως το 280 μ Χ, περίπου).
Ο τότε γνωστός κόσμος ενοποιήθηκε και σταδιακά ο τίτλος του «Ρωμαίου πολίτη» επεκτάθηκε σε όλους τους κατακτημένους λαούς. Οι Ρωμαίοι εφάρμοσαν μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση (στοιχείο του Αιγόκερω) ενώ διέπρεψαν στην κατασκευή αψίδων και θόλων (τα καμπυλωτά σχήματα παραπέμπουν άμεσα στον Καρκίνο), που διατηρούνται μέχρι σήμερα σε πολλά μέρη του πλανήτη μας.
Παράλληλα την ίδια περίοδο η εμφάνιση και η ανάπτυξη του Χριστιανισμού συνετέλεσε στη δημιουργία μιας κοινής θρησκευτικής παράδοσης με παγκόσμια εμβέλεια. Στις μέρες μας η «παγκοσμιοποίηση» τείνει να εξουδετερώσει όλα τα στοιχεία, που συνθέτουν μια κοινή παράδοση, να αποδυναμώσει δηλαδή την παλαιά Καρκινική ισχύ, αντικαθιστώντας την με το «νόμο και την τάξη» του Αιγόκερω. Οι αναλογίες με τη Ρωμαϊκή περίοδο είναι υπαρκτές.
Μέχρι το 2160 η Ευρωπαϊκή, ίσως και η παγκόσμια συγκρότηση θα έχει ολοκληρωθεί ανοίγοντας το δρόμο στο Υδροχοϊκό ...χάος
Οι πλανητικές επιρροές της ημέρας
Παρά τις ...απελπισμένες προσπάθειες του Ποσειδώνα να κατευνάσει τα πάθη, στους ουρανούς εξακολουθεί να γίνεται ...πανικός εξ αιτίας της συνεχιζόμενης επέλασης του Άρη, που δεν αφήνει κανέναν σε ησυχία.
-Η σύνοδος με την αστρική Αφροδίτη ανεβάζει το ερωτικό θερμόμετρο στα ύψη.
-Το εξάγωνο με τον Ήλιο εξωθεί σε δυναμικές αντιπαραθέσεις και σε πρωτοβουλίες που δεν συναντούν πάντα την πιο ευνοϊκή υποδοχή.
-Το τετράγωνο με τον Ουρανό απειλεί να ...καταρρίψει ότι κινείται στον αέρα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί κινδύνους από το ...πουθενά.
Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους αλλά πολύ περισσότερο για τα τέσσερα μεταβλητά ζώδια (Διδύμους, Παρθένους, Τοξότες και Ιχθύες), που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε εντάσεις, ανατροπές, «πραξικοπήματα» και κάθε λογής ...ανωμαλίες.
Ίσως μόνον οι Κριοί και οι Υδροχόοι έχουν λόγους να ...πανηγυρίζουν, αφού οι αναμπουμπούλες πάντα θα τους εξιτάρουν. Ακόμη κι αν πέφτει ο ουρανός στο ...κεφάλι τους.
Γενέθλια
Η Τσικόνε Μαντόνα Λουΐζα Βερόνικα, κατά κόσμον απλά ...Μαντόνα, γεννήθηκε στις 16/8/58 (ώρα 07:05) στο Μπέι Σίτυ του Μίσιγκαν.
Λέαινα με ωροσκόπο και Σελήνη στην Παρθένο, προσπάθησε να αναπληρώσει τα τραύματα της παιδικής της ηλικίας (ο Κρόνος στον 4ο οίκο, σε τετράγωνο με τον Ήλιο ως αστρικός) με αυτό που το ωροσκόπιο της, της έδωσε πλουσιοπάροχα: Τη διαφορετικότητα.
Αισθανόμενη ουσιαστικά μόνη και εξαιρετικά ανασφαλής, άρχισε να καλλιεργεί από νωρίς τον προσωπικό της μύθο.
Και δεν ήταν μόνον ο Ήλιος στο Λέοντα που την έκανε να «καβαλήσει» το καλάμι, ούτε καν η Αφροδίτη στο ίδιο ζώδιο.
Ο εξαιρετικά ενεργός Ουρανός (σε τετράγωνο με τον Άρη στον Ταύρο και σύνοδο με τον αστρικό Ερμή) την ώθησε στην προκλητικότητα, γνωρίζοντας ενδόμυχα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας της.
Το άλλο ήταν αναμφισβήτητα η τελειομανία και η επαγγελματική της ευσυνειδησία, μια πολύτιμη «προίκα» της Σελήνης και του ωροσκόπου της.
Βέβαια, χωρίς να υποτιμώ τη συνεισφορά του Δία (σε εξάγωνο με τον Ήλιο της), η Δήμητρα σε σύνοδο με τη Σελήνη και τον ωροσκόπο της ήταν εκείνη που έδωσε το ...τελικό ΟΚ για την τεράστια επιτυχία που γνώρισε σε όλα τα επίπεδα.
Ο Ποσειδώνας στον 3ο οίκο σε τετράγωνο με την Αφροδίτη και τον αστρικό Ήλιο την έστρεψε στο τραγούδι και όπως κάθε Λέων που ...σέβεται τον εαυτό του, αξιοποίησε στο έπακρο την παρουσία της επί σκηνής.
Παράλληλα η παρουσία της Αφροδίτης στον 11ο οίκο την ώθησε να εκφράσει τη δεδομένη αγάπη της στα παιδιά με υιοθεσίες άπορων και φτωχών ορφανών.
Από την ιδιοσυναστρία φαίνεται η υπεροχή της Μαντόνα στο δημιουργικό τομέα.
Ο Ήλιος της σχηματίζει κύριες όψεις με την Αφροδίτη, τον Άρη, το Δία, τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα εμπλουτίζοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες του και βοηθώντας την να έχει ανταπόκριση σε ένα πολυπληθές target group.
Με τον ίδιο τρόπο προκύπτει και το τεράστιο ενεργειακό αποθεματικό που έχει στη διάθεση της, κυρίως μέσω του αστρικού Άρη (αντίθεση με το Δία και τρίγωνο με τον Ήλιο).
Η φετινή χρονιά για τη Μαντόνα θα είναι πλούσια και παραγωγική δίνοντας της την ευκαιρία να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες. Όταν μάλιστα μπει και ο Δίας στον 7ο οίκο της, τότε θα την ...απολαύσουμε σε νέες περιπέτειες και στην προσωπική της ζωή.
Από την άλλη πλευρά το τετράγωνο του Άρη με τον Ουρανό, που επαναλαμβάνεται στα φετινά της γενέθλια, ενδέχεται να της δημιουργήσει προβλήματα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Η Μαντόνα είναι επιρρεπής σε ατυχήματα, όσο και σε μάλλον απρόσμενες επιπλοκές στην υγεία της. Σίγουρα όμως διαθέτει τα μέσα αλλά και το ψυχικό σθένος για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε «κακοτοπιά»...
Γιάννης Ριζόπουλος