Στέφανος Ληναίος: Η βιογραφία που ετοιμάζει για να εκδοθεί αφού «φύγει»
Back To the Future

Στέφανος Ληναίος: Η βιογραφία που ετοιμάζει για να εκδοθεί αφού «φύγει»

Ετοιμάζει τη βιογραφία του, η οποία όμως θα εκδοθεί μετά τον θάνατό του!

Αυτή είναι η επιθυμία του κορυφαίου ηθοποιού μας Στέφανου Ληναίου. Ο ηθοποιός μιλά στην εφημερίδα «Espresso» γι’ αυτή την επιλογή του.

«Έχω 70 χρόνια πορείας στο θέατρο και αυτή είναι η παρακαταθήκη μου... Ολο αυτό το διάστημα ταξινομώ το αρχείο μου και γράφω ένα βιβλίο που θα αναφέρει τα πάντα σε σχέση με τη ζωή μου, τη δράση μου, το θέατρο και τις ιδεολογικές αντιλήψεις κάθε εποχής. Θα το αφήσω στα παιδιά μου να το εκδώσουν, όταν εγώ θα έχω φύγει από τη ζωή. Δεν θα έβγαζα ποτέ εν ζωή τη βιογραφία μου. Δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μου», λέει.

Σεμνός, λιγομίλητος, ακριβοθώρητος, γεμάτος ευγένεια και σπάνιο ήθος. Ο Στέφανος Ληναίος στις 6 Αυγούστου έκλεισε αισίως τα 90 χρόνια ζωής και πλέον είναι ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή ηθοποιούς και ίσως ο τελευταίος που ευτύχησε να παίξει στο θέατρο όλη την γκάμα έργων με κοινωνικοπολιτικά θέματα. Οι συνεντεύξεις του στο πέρασμα της τεράστιας διαδρομής του στην υποκριτική τέχνη είναι ελάχιστες. Ο ίδιος απέφευγε και αποφεύγει κάθε είδους δημοσιότητας.
Με την Έλλη Φωτίου, την παντοτινή σύντροφο και σύζυγό του, έκλεισαν 60 χρόνια έγγαμου βίου. Μια κοινή ζωή, που θα ζήλευε ο καλύτερος σκηνοθέτης. Πριν από χρόνια, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στη δημόσια τηλεόραση, είχε πει ότι δεν νοείται ζωή χωρίς εκείνη. «Με την Ελλη πορευτήκαμε και πορευόμαστε μαζί. Πάντως ιδεολογικές εκπτώσεις μεταξύ μας δεν κάναμε, για να είμαστε τόσα χρόνια μαζί», λέει σήμερα χαμογελώντας.

Είναι ευτυχισμένος με όσα έχει ζήσει;

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με όσα έχω κάνει σε όλη μου την πορεία. Ηταν πολλαπλός ο ρόλος μου. Στο θέατρο, στους αγώνες, στην κοινωνία. Δεν έχω να ζηλέψω τίποτα. Πάλεψα για πολλά. Ας πούμε, τώρα, με τον Μανώλη τον Γλέζο είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε αυτό το θέμα. Θα το έχουμε συνέχεια στην ατζέντα μας» εξομολογείται.

Η φωνή του, ακόμα και σήμερα, στα 90 χρόνια του, ακούγεται βροντερή. Οπως και στους μονολόγους του θεάτρου Αλφα... όταν τον άκουγες ακόμα και με κλειστά μάτια, έλεγες: «Αυτός είναι ο Ληναίος»!

Ο ίδιος πάντως δεν επιθυμεί να ξαναπαίξει.

«Δεν θα ξαναπαίξω. Στη ζωή μου έπαιξα πολλούς, μα πάρα πολλούς ρόλους. Αυτό που με νοιάζει πλέον είναι να γράψω με κάθε λεπτομέρεια όσα σημάδεψαν αυτή την 90χρονη πορεία μου», λέει ενώ όταν η κουβέντα πηγαίνει στον Αλέκο Αλεξανδράκη, με τον οποίο υπήρξαν φίλοι, συγκινείται και η φωνή του σπάει: «Αυτός μου λείπει, αγόρι μου, περισσότερο από κάθε άλλον από την υποκριτική τέχνη. Ο Αλέκος, τίποτα άλλο».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved