«Διπλός συναγερμός» για την Ευρωζώνη από Τρισέ και γερμανική Κεντρική Τράπεζα
Τη "βαθειά του ανησυχία" σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας της ιρλανδικής κρίσης χρέους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλόντ Τρισέ.
"Στέλνω αυτό το μήνυμα σήμερα, τόσο σοβαρά όσο και το 2005 (σ.σ. από την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας) όταν στο όνομα του διοικητικού συμβουλίου (της ΕΚΤ) είχα εκφράσει τη βαθειά μου ανησυχία", δήλωσε ο κ.Τρισέ στη διάρκεια του έκτου συνεδρίου των κεντρικών τραπεζών, στη Φρανκφούρτη.
Αντλώντας μαθήματα από την κρίση και τις επιπτώσεις της στην ευρωζώνη "έχουμε καλέσει στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και συνεχίζουμε να καλούμε για ακόμη μια αλλαγή στη διακυβέρνηση", της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά της ευρωζώνης, διευκρίνισε ο κ. Τρισέ.
Η γερμανική Κεντρική Τράπεζα ζητά εμπλοκή ιδιωτών
Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ύπαρξη επιπτώσεων επί της πορείας οικονομικής ανάπτυξης από την κρίση χρέους που παρατηρείται στην Ευρώπη έκρουσε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, (Bundesbank) και κάλεσε τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στη διάσωση κρατών, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο. Στην τελευταία της μηνιαία έκθεση, η Bundesbank προέβλεψε ότι η οικονομία θα παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά, υποστηριζόμενη από ισχυρές εξαγωγές και εγχώρια ζήτηση, αλλά και μειούμενη ανεργία.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα κάλεσε τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων να βοηθήσουν στην ανάληψη του κόστους διάσωσης ευρωπαϊκών κρατών τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και υποστηρίζονται από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Οι επισημάνσεις αυτές σημειώνονται υπό το φως και της πολιτικής και οικονομικής έντασης η οποία συνόδευσε την κρίση χρέους ορισμένων εκ των 16 κρατών μελών της ευρωζώνης.
Η έκκληση αυτή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας σημειώνεται σε υποστήριξη του αιτήματος της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού με τη συμμετοχή ιδιωτών κατόχων ομολόγων για την ανάληψη μέρους του κόστους διάσωσης κρατών που θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως προβλήματα χρηματοδότησης.
Πηγή: www.newscode.gr