Τραγωδία στην Κάρπαθο: Πώς σώθηκε ο τρίτος δύτης;
Society

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Πώς σώθηκε ο τρίτος δύτης;

Καρέ - καρέ τα λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία - Ραντεβού με το θάνατο είχαν οι δύο δύτες που εγκλωβίστηκαν σε υποθαλάσσια σπηλιά στην Κάρπαθο.

Ένας έμπειρος ιδιώτης δύτης που μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA, εξήγησε όσα δεν έκαναν οι άτυχοι δύτες που εκλωβίστηκαν σε σπηλιά στην Κάρπαθο και βρήκαν τραγικό θάνατο. Τα μοιραία λάθη και οι επιβεβλημένες κινήσεις που όφειλαν να ακολουθήσουν για την ασφάλειά τους, τις οποίες ενδεχομένως αγνόησαν.

Οι έρευνες δείχνουν μοιραία λάθη από την ομάδα των τριών, ενώ το γεγονός πως ο ένας κατάφερε να βγει από αυτή την περιπέτεια ζωντανός είναι... θαύμα.

Την Κυριακή ανασύρθηκε από τη σπηλιά η σορος του ενός εκ των δύο δυτών που βρήκαν τραγικό θάνατο σε υποθαλάσσια σπηλιά στην περιοχή Σώκαστρο στην Κάρπαθο. Την επιχείρηση οργάνωσε και εκτέλεσε η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών.

Τα στελέχη της ΜΥΑ εντόπισαν τις σορούς του Ιρανού και του Τσέχου το μεσημέρι της Κυριακής και σύμφωνα με πληροφορίες αυτές βρίσκονταν μόλις 15 μέτρα από την είσοδο του υποθαλάσσιου σπηλαίου.

Η επιχείρηση ανάσυρσης και της δεύτερης σορού αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, καθώς την Κυριακή οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες και εγκυμονούσαν σοβαροί κίνδυνοι.

Πώς σώθηκε ο τρίτος δύτης;

Σύμφωνα με τον δύτη Νίκο Πρωτόπαππα ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό τους, το σημείο που αποφάσισαν να βουτήξουν είναι το πιο επικίνδυνο στο νησί καθώς πρόκειται για σπηλιά με στενό πέρασμα και λάσπη με αποτέλεσμα την έλλειψη ορατότητας.

Όπως σημείωσε μιλώντας στον Alpha δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας. Εγκλωβίστηκαν στην σπηλιά, έχασαν τον προσανατολισμό τους και συνέβη το μοιραίο.
Όπως αποκαλύπτεται, ο μοναδικός επιζήσαντας είχε και αυτός μπει αρχικά στη σπηλιά με τον Ιρανό να περιμένει στην είσοδό της όμως στην συνέχεια άλλαξαν θέσεις.

Ο Νίκος Πρωτόπαππας εξηγεί πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι δύτες οφείλουν να είναι εξοπλισμένοι με νήμα (Μίτο της Αριάδνης) ώστε να βρουν την έξοδο όταν χάσουν τον προσανατολισμό τους. Δεν το φρόντισαν οι δύο άτυχοι άνδρες.

Ο τρίτος δύτης δήλωσε πως «βγήκα από το σπήλαιο επειδή ακούμπησα σε ένα σπασμένο αλιευτικό εργαλείο στην είσοδο της σπηλιάς. Έτσι βρήκα τον προσανατολισμό μου και ανέβηκα στην επιφάνεια. Η ορατότητα κάτω ήταν μηδενική».

Είχε μπει στη σπηλιά για να βρει τους άλλους δύο όταν διαπίστωσε πως καθυστερούσαν με κίνδυνο να ξεμείνουν από οξυγόνο. Επιπλέον χρησιμοποίησε και ένα σπασμένο δίχτυ που βρήκε στο βυθό ως οδηγό.

«Δεν είναι εύκολες οι συνθήκες, είναι πάρα πολύ δύσκολη η περιοχή, πολύ δύσκολη η σπηλιά. Δεν έχει και καλό καιρό και ακόμα και με τις φυσαλίδες μας δημιουργείται ένα ένζυμο που δεν μας αφήνουν να έχουμε ορατότητα» εξήγησε ο Νίκος Πρωτοπαππάς συμπληρώνοντας πως κανείς δεν γνωρίζει την σπηλιά.

«Αν μπήκανε με μία μπουκάλα, μέσα σε μία σπηλιά στα 45-50 μέτρα, χωρίς φακό, χωρίς μίτους ή με φακό χωρίς μίτο… Το ακούω και ανατριχιάζω. Είναι σαν να θέλεις να πηδήξεις από τον γκρεμό. Να έχεις γκρεμό μπροστά σου και από την άλλη σκαλιά και να πας να πέσεις από τον γκρεμό» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο εκπαιδευτής σπηλαιοκατάδυσης Ξενοφών Πιτσινέλης.

Με νέα επιχείρηση την Δευτέρα, δύτες θα προσπαθήσουν να ανασύρουν τη σορό και τους δεύτερου δύτη από τη σπηλιά.

Πηγή: Newsbomb.gr

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved