Πανελλήνιες 2020: Οδηγός διαχείρισης για μαθητές και γονείς
Inside Stories

Πανελλήνιες 2020: Οδηγός διαχείρισης για μαθητές και γονείς

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι -κατά κανόνα- η πρώτη επαφή στη ζωή των περισσότερων μαθητών με ένα ζήτημα μεγάλου άγχους και παράλληλα, είναι μια εποχή «ορόσημο» στη ζωή κάθε παιδιού, με αναμνήσεις που δεν διαγράφονται...

Καθώς ο χρόνος λοιπόν, για τις φετινές Πανελλήνιες 2020 μετρά αντίστροφα, συμβουλευτήκαμε μελέτες και ειδικούς και σας παραθέτουμε έναν χρήσιμο Οδηγό Διαχείρισης για μαθητές και –κυρίως για- γονείς, προκειμένου να αποφευχθεί ο στιγματισμός της ψυχοσύνθεσης των παιδιών από αυτήν την –πανθομολογουμένως ζόρικη!- δοκιμασία...

Πανελλήνιες 2020: Το άγχος είναι... μεταδοτικό!

Πριν ξεκινήσουμε όμως να... αραδιάζουμε συμβουλές και οδηγίες προς «ναυτιλομένους», θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την «πηγή» –του καλού ή του κακού, αναλόγως πώς θα το διαχειριστείς... Και αυτή η πηγή δεν είναι άλλη από το... άγχος! Που μπορεί να είναι «τόσο, όσο», δηλαδή ακριβώς όσο χρειάζεται για να σου δίνει την απαραίτητη ώθηση να βάλεις τα δυνατά σου, οπότε και είναι εποικοδομητικό. Αλλά μπορεί να είναι και τόσο πολύ, που προκαλεί σύγχυση, γίνεται ανεξέλεγκτο και συνήθως φέρνει το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα από την επιτυχία...

Το άγχος των Πανελληνίων Εξετάσεων συνήθως καταλαμβάνει όλη την οικογένεια. Από τα παιδιά μεταβιβάζεται στους γονείς και το αντίστροφο.

Ποιοι είναι όμως πιο αγχωμένοι; Οι γονείς ή οι μαθητές; Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις και μελέτες, οι έφηβοι είναι διπλάσια αγχωμένοι από τους ενήλικες. Όπερ μεθερμηνευόμενον, όπου εντοπίζουμε αγχώδη γονέα, πρέπει να ξέρουμε ότι το παιδί του βρίσκεται –πιθανότατα- σε διπλάσια ποσοστά άγχους σε σχέση με εκείνον, κι ας μην του «φαίνεται», όπως τονίζουν οι ειδικοί!

Μπορεί λοιπόν ο φετινός υποψήφιος για τις Πανελλήνιες 2020 να φαίνεται ήρεμος έως και αδιάφορος στους γονείς του, εκείνοι να εκτιμούν λάθος το επίπεδο άγχους του παιδιού τους και να το αδικούν, πιέζοντάς το ακόμα περισσότερο με πείσματα και υστερίες, και έτσι να του κάνουν μεγάλο κακό.

Let’s get started τώρα με τον Οδηγό διαχείρισης για μαθητές και γονείς για τις Πανελλήνιες 2020!

Fire away!!!

#1 Mη δίνετε συμβουλές!

Οι συμβουλές προς τον αγχωμένο υποψήφιο έχουν παρόμοια επίδραση με αυτήν που έχουν τα... μαθήματα κολύμβησης σε κάποιον που ήδη πνίγεται, όπως λένε οι ειδικοί! Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την πλευρά των γονέων πώς θα συμπεριφερθούν στο παιδί τους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, καθώς αυτή η συμπεριφορά είναι ικανή να στιγματίσει αρνητικά τη μετέπειτα σχέση μεταξύ τους.

Προσπαθώντας να συμβουλεύσουμε τον υποψήφιο μαθητή για τις Πανελλήνιες 2020, του προσθέτουμε ακόμα περισσότερο άγχος, ενώ αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να τον... αποφορτίζουμε! Πρέπει λοιπόν, να ξεχάσουμε για αυτήν την περίοδο τις επιπλήξεις και τις απαγορεύσεις, τύπου «μην βγεις», «μην ξενυχτήσεις», «μην είσαι συνέχεια με το κινητό», «μην αργήσεις να κοιμηθείς», κ.ο.κ.

#2 Συμπαράσταση μήτηρ πάσης... επιτυχίας!

Η χαρά ως συναίσθημα είναι το... «αντίδοτο» του άγχους! Βοηθήστε το παιδί σας να βρει και να βάλει χαρά στη ζωή του! Πώς; Μια βόλτα με φίλους, λίγα αστεία, ακόμα κι 1-2 ξενύχτια για διασκέδαση, θα βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του άγχους!

Για να του συμπαρασταθείτε εξάλλου, κάντε σχέδια για το εγγύς μέλλον! Το μέλλον μετά τις εξετάσεις! Μιλήστε του για τις καλοκαιρινές διακοπές, τάξτε του κάτι που σας ζητούσε επίμονα από καιρό! Δημιουργήστε δηλαδή στο μυαλό του μια προοπτική, γιατί αν όλος ο κόσμος του είναι οι εξετάσεις, έχει περισσότερες πιθανότητες να «μπλοκάρει» το μυαλό του όταν έρθει η κρίσιμη ώρα...

#3 Ο χρυσός κανόνας της επιμονής!

Και ναι, η επιμονή κάνει θαύματα, ο επιμένων νικά, κλπ., κλπ... Όπως κι αν θέλουμε να το διατυπώσουμε, ο άνθρωπος που επιμένει, προσηλωμένος στον στόχο του –ως επί το πλείστον- τα καταφέρνει! Οπότε, αν ο υποψήφιος μαθητής για τις Πανελλήνιες 2020 «οπλιστεί» με επιμονή, τότε το... σύμπαν δεν μπορεί παρά να συνωμοτήσει για να πετύχει!

#4 Η σωστή επανάληψη σώζει... υποψηφίους!

Ναι, ναι αυτό είναι το μυστικό! Και για να πετύχει, ξεκίνα νωρίς! Ιδανικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, καλό είναι να κάνεις καθημερινές μικρο-επαναλήψεις. Επίσης, κάθε φορά που συναντάς κάτι που ξέρεις ότι διδάχτηκες, αλλά δεν θυμάσαι καλά, μπορείς να επιστρέφεις στο παλιό μάθημα και να κάνεις ένα καλό «ξεσκόνισμα».

Αν πάλι ξεκίνησες το διάβασμα λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις(!), φρόντισε να έχεις επαρκή χρόνο να τα διαβάσεις όλα 2-3 φορές, με διαφορά 1-2 ημερών μεταξύ των αναγνώσεων, ώστε να ενεργοποιηθούν καλύτερα οι μηχανισμοί μνήμης!

#5 Κάλλιο «τίποτα», παρά... λάθος αντιμετώπιση!

Αν, ως γονιός, δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την περίοδο προετοιμασίας για τις εξετάσεις σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών και αδυνατείτε να παραμείνετε ψύχραιμοι και υποστηρικτικοί, τότε είναι προτιμότερο να μην κάνετε τίποτα και να αφήσετε το παιδί σας να δώσει μόνο του τον αγώνα του!

Μην απελπιστείς με την αποτυχία, γιατί υπάρχουν κι αλλού... σπουδές!

Μια ενδεχόμενη αποτυχία στις Πανελλήνιες δεν θα πρέπει, για κανέναν λόγο, να μεταφράζεται σε ματαίωση του στόχου σου για ποιοτικές σπουδές που θα σου εξασφαλίσουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Με λίγα λόγια, η εισαγωγή σε ένα τμήμα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον σου!

Τουναντίον! Μπορείς κάλλιστα να προσανατολιστείς σε σπουδές ΙΕΚ, σε κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ με κύρος και παράδοση στην εκπαίδευση, όπως το ΙΕΚ ΑΛΦΑ σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, ή Θεσσαλονίκη!

Στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ σήμερα, επαγγελματίας αύριο! Πίστεψε το!

Έχοντας συνάψει συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης και διαθέτοντας ένα ισχυρό δίκτυο 4.000 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων για πρακτική άσκηση και εργασία, το ΙΕΚ ΑΛΦΑ σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη αποτελεί σίγουρα την ΑΛΦΑ επιλογή για σπουδές! Παράλληλα, ως Σύμβολο Επαγγελματικής Επιτυχίας, διασφαλίζει την έγκαιρη και συνεχή διασύνδεση των σπουδαστών του με την αγορά εργασίας και «υπογράφει» την επαγγελματική επιτυχία των αποφοίτων του!

ΙΕΚ ΑΛΦΑ. ΒΕLIEVE.

INFO:

https://www.iekalfa.gr/ ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας: Πατησίων 31, 210 5279500 ΙΕΚ ΑΛΦΑ Πειραιά: Φίλωνος 39, 210 41 20313 ΙΕΚ ΑΛΦΑ Γλυφάδας: Λ. Βουλιαγμένης 57, 210 9640117 ΙΕΚ ΑΛΦΑ Θεσσαλονίκης: Βαλαωρίτου 9, 2310 552406

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved