Χέρια που τρέμουν: Οι πιθανές αιτίες εκτός από τον Πάρκινσον (εικόνες)
Inside Stories

Χέρια που τρέμουν: Οι πιθανές αιτίες εκτός από τον Πάρκινσον (εικόνες)

Το τρέμουλο ή «τρόμος» είναι μια νευρολογική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει αρχικά τα χέρια, σταδιακά όμως να επεκταθεί και σε άλλα μέρη του σώματος.

Δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, μπορεί όμως να δυσκολέψει την καθημερινότητα. Συνήθως εμφανίζεται σε ενήλικες μετά τα 50 έτη, είναι όμως πιθανό να εμφανιστεί ακόμη και από την εφηβεία.

Το τρέμουλο προκαλείται από «λανθασμένα» μηνύματα σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, όπως η παρεγκεφαλίδα, και μπορεί να εμφανίζεται ως φυσιολογική αντίδραση λόγω κάποιου στρεσογόνου παράγοντα, είναι όμως πιθανό να αποτελεί και σημάδι υποκείμενης ασθένειας.

Τις περισσότερες φορές είναι άγνωστης αιτιολογίας, δηλαδή ιδιοπαθής.

Κάποιοι άνθρωποι εκδηλώνουν τρέμουλο μόνο σε συγκεκριμένες στάσεις (στατικό τρέμουλο), ενώ άλλοι όταν κάνουν κάτι, π.χ. όταν γράφουν ή όταν τρώνε (κινητικό τρέμουλο). Οι περισσότεροι ασθενείς με ιδιοπαθές τρέμουλο έχουν και τις δύο μορφές.

Εκδηλώνεται ως μια ρυθμική, εναλλασσόμενη κίνηση των χεριών, αλλά στην πορεία μπορεί να επηρεάσει το κεφάλι, τη γλώσσα ή ακόμα και τον λάρυγγα.

Σε αντίθεση με το Πάρκινσον, τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την κίνηση και μειώνονται με την ακινησία, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου εξαλείφονται τελείως.

Η εμφάνιση του τρέμουλου έχει συσχετιστεί με:

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved