Η άνοδος και η πτώση της "αυτοκρατορίας Κεράνης"
Οι εποχές που η καπνοβιομηχανία του Γεωργίου Κεράνη μεσουρανούσε και θεωρούταν μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες της χώρας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Τίποτα δεν υπάρχει πλέον που να θυμίζει το άλλοτε ένδοξο παρελθόν της αλλά και τον σπουδαίο ιδιοκτήτη της, που κατάφερε, παρ’ όλες τις δυσκολίες που συνάντησε στον δρόμο του, να την απογειώσει και να την κάνει γνωστή και πέρα των ελληνικών συνόρων. Ακόμη και το ιστορικό κτίριο της οδού Αθηνών 39 στον Πειραιά έχει στοιχειώσει, αφού από το 2008 που βγήκε για πρώτη φορά σε πλειστηριασμό δεν βρέθηκε κανένας ενδιαφερόμενος για να το αποκτήσει.
Κανένας, όπως όλα δείχνουν, δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει πάνω στα αποκαΐδια μιας χρεοκοπημένης επιχείρησης, που άφησε στον δρόμο 145 εργαζομένους, που μαζί με τις οικογένειές τους προσπαθούν να επιβιώσουν και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ήδη, τέσσερις από αυτούς έφυγαν από τη ζωή με το μαράζι ότι δεν κατάφεραν, έστω και στα τελευταία τους, να δικαιωθούν οικονομικά από την επιχείρηση στην οποία αφιέρωσαν τα καλύτερά τους χρόνια. Ακόμη και στον έβδομο κατά σειρά πλειστηριασμό, της περασμένης Τετάρτης 19 Ιανουαρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Ειρηνοδικείο του Πειραιά, δεν υπήρξε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα υπάρχοντα του Κεράνη. Έτσι, τα δύο εργοστάσια της επιχείρησης σε Πειραιά και Εύβοια, τα ιστορικά σήματα αλλά και ο πλούσιος μηχανολογικός εξοπλισμός αναζητούν εναγωνίως νέο ιδιοκτήτη που θα επενδύσει σε αυτά και από την αφάνεια θα τα βγάλει και πάλι στην επιφάνεια, όπου και βρίσκονταν όλα τα χρόνια της ζωής της.
Πηγή: espresso