WSJ: H Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει
Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει επισημαίνει στη Wall Street Journal ο γερμανός οικονομολόγος, Holger Schmiding.
Το άρθρο ξεκινά με μία ερώτηση " Χρειάζεται η Ευρώπη μια χρεοκοπία;". Ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank εξηγεί ότι την ώρα που οι ηγέτες της ευρωζώνης αγωνίζονται για την εκτόνωση της επικίνδυνης κρίσης του χρέους που μαίνεται στην περιφέρεια τους, όλο και περισσότεροι παρατηρητές φαίνεται να πιστεύουν ότι μέρος της λύσης πρέπει να είναι ένα σημαντικό κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ελληνικών και πιθανώς των ιρλανδικών κρατικών ομολόγων.
Με την πρώτη ματιά, πρόκειται για ένα σκληρό κούρεμα που είναι εύκολο να γίνει: Η τρέχουσα στρατηγική για αγορά χρόνου δεν έχει θέσει τέλος στην κρίση του χρέους. Οι κίνδυνοι μετάδοσης από μια αναγκαστική αναδιάρθρωσης χρέους έχουν μειωθεί, καθώς οι αγορές έχουν συνηθίσει στην ιδέα ότι οι οφειλές προς το δημόσιο δεν μπορεί να επιστραφούν εξ ολοκλήρου. Έτσι, το επιχείρημα που λέει ότι όσο πιο σύντομα το θέμα του δημοσίου χρέους επιλυθεί, όσο πιο γρήγορα οι αγορές και οι φορείς χάραξης πολιτικής θα προχωρήσουν σε άλλα θέματα. Ο κ. Schmiding κάνει σαφές ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έχει αποτελέσει μέρος της λύσης σε πολλές προηγούμενες κρίσεις του χρέους αναδυόμενων αγορών και θεωρείται μια δοκιμασμένη διαδικασία.
Όμως, κάθε τέτοια αδυναμία συνιστά σοβαρή παραβίαση της σύμβασης και εμπιστοσύνης και πρέπει πάντα να θεωρείται η τελευταία λύση. Προς το παρόν, υπάρχει ισχυρή αντίδραση στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης σε μια χώρα της περιφερειακής ευρωζώνης.
«Η σημερινή προσέγγιση πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά όχι να εγκαταλειφθεί για χάρη του 'ας τελειώνουμε' με τη χρεοκοπία», τονίζει. Μία ελληνική χρεοκοπία θα δημιουργούσε ζήτημα ηθικού κινδύνου, αφού θα περιόριζε τα βάρη των φορολογούμενων των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών, πλήττοντας τους φορολογούμενους στις εγκρατείς χώρες.
Επιπλέον, με τις αγορές να παραμένουν ευάλωτες μετά τη χρεοκοπία της Lehman, οι εξελίξεις ενδέχεται να βρεθούν εκτός ελέγχου. Η Ελλάδα κάνει ηράκλειες προσπάθειες για να περάσει τις προσαρμογές. Η κατάσταση είναι φρικτή αλλά η Ελλάδα έχει ακόμα μία ευκαιρία. Η χώρα δεν έχει φούσκα στον τομέα των ακινήτων, ούτε υπερβολικό ιδιωτικό χρέος", αναφέρει ο οικονομολόγος και εκτιμά ότι "Μόλις λήξει η τρέχουσα ύφεση προσαρμογής, η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλάζοντας όλες τις εκτιμήσεις για την πιθανή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ από το 2012".
O Holger Schmiding καταλήγει ότι αν η Αθήνα θα πρέπει τελικά να αναδιαρθρώσει το χρέος της παραμένει ένα ανοικτό ζήτημα και θα πρέπει να απαντηθεί μόνο όταν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία γίνουν σαφείς το 2012 ή το 2013. Φυσικά, η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων προς την Ελλάδα θα μπορούσε να έχει νόημα εάν η Αθήνα εξακολουθεί να εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα της ΕΕ-ΔΝΤ. Αλλά αυτό δεν εκτιμάται ως χρεοκοπία.