Ο Γιάννης Λουκάκος στα δικαστήρια – Τι συνέβη;
Taste

Ο Γιάννης Λουκάκος στα δικαστήρια – Τι συνέβη;

Στις δικαστικές αίθουσες έφτασε η κόντρα του γνωστού σεφ Γιάννη Λουκάκου με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, που το 2011 εξέδωσαν το βιβλίο του «Σεφ από την αρχή: για μικρά και μεγάλα "παιδιά" στην κουζίνα».

Ο καταξιωμένος σεφ στρέφεται κατά του εκδοτικού οίκου, υποστηρίζοντας ότι αθέτησε τη συμφωνία τους και δεν του κατέβαλε την προβλεπόμενη από το συμβόλαιό του αμοιβή.
Στη σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο Λουκάκος έκανε γυρίσματα για το «Master Chef 2», εκτός από προκαταβολή 15.000 ευρώ, την οποία έλαβε ως έναντι, υπήρχε ως όρος να του καταβληθεί για πνευματικά δικαιώματα το 15% επί 12.000 αντιτύπων του βιβλίου, ως «εγγυημένες πωλήσεις». Ωστόσο, σύμφωνα τον εκδοτικό οίκο, παρά την αναγνωρισιμότητα του σεφ οι πωλήσεις της πολυτελούς έκδοσης -με τιμή 28,60 ευρώ- δεν ήταν οι αναμενόμενες! Οπως κατέθεσε στο δικαστήριο η υπεύθυνη Επικοινωνίας των εκδόσεων, το βιβλίο πούλησε τους πρώτους 13 μήνες 3.500 αντίτυπα και το 2013 μόλις 500.
«Ενημερώσαμε τον κ. Λουκάκο ότι το βιβλίο ήταν ακούνητο και του προτείναμε να μειώσουμε την τιμή, αλλά εκείνος αρνήθηκε» υποστήριξε, όπως αναφέρει ρεπορτάζ καθημερινής εφημερίδας, προσθέτοντας πως η συνεργασία τους για την προώθηση του βιβλίου ήταν προβληματική: «Δεν το έχω ξανασυναντήσει αυτό. Είθισται ο συγγραφέας να συνεργάζεται. Τον έπαιρναν οι δημοσιογράφοι και δεν σήκωνε τα τηλέφωνα. Αν είχαμε άλλη αντιμετώπιση, θα μπορούσαμε να κάνουμε τις διπλάσιες προωθητικές ενέργειες. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι, επειδή ήταν κατοχυρωμένος έχοντας εξασφαλίσει στο συμβόλαιο τις πωλήσεις, δεν προσπάθησε ιδιαίτερα για την προώθηση του βιβλίου».

Ο Λουκάκος σημείωσε στην κατάθεσή του ότι οι εγγυημένες πωλήσεις των 12.000 αντιτύπων «ήταν ιδέα του εκδότη. Εγώ συνέταξα κι έστειλα την πρόταση και τη δέχτηκαν επακριβώς». Οπως πρόσθεσε: «Ηταν αυτονόητο ότι θα έκανα όποιες ενέργειες μπορούσα για να προωθήσω το βιβλίο. Ημουν 100% συνεπής στις υποχρεώσεις μου. Κάλυψα όσα μου είπαν, αλλά και από μόνος μου έκανα ακόμη περισσότερα. Με δική μου πρωτοβουλία κανόνισα και πήγα να παρουσιάσω το βιβλίο στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, στο πρωινό με τη Φαίη Σκορδά και τον Γιώργο Λιάγκα και στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη, που απευθύνονται σε σαφώς μεγαλύτερο κοινό από ό,τι μια τοπική εφημερίδα του Βόλου ή μια ραδιοφωνική εκπομπή στην Κρήτη»! Για την τιμή του βιβλίου είπε πως ουδέποτε τού έγινε πρόταση από τον οίκο για μείωση και τόνισε πως προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον εκδότη, αλλά δεν του απάντησε ποτέ. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το προσεχές διάστημα.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved