Kitchen Lab: Λατινική Αμερική, Ιταλία και Ελλάδα  συναντιούνται στην κουζίνα του Άκη Πετρετζίκη
Media

Kitchen Lab: Λατινική Αμερική, Ιταλία και Ελλάδα  συναντιούνται στην κουζίνα του Άκη Πετρετζίκη

Kitchen Lab: Τι θα δούμε αυτό το Σάββατο 22/02 στις 16:50;

Μία μεσογειακή εκδοχή των τάκος, vegetarian τάκος με φακές, είναι το πρώτο πιάτο στο σαββατιάτικο μενού από τον Άκη Πετρετζίκη.

Σε μια φόρμα για muffin, ανάποδα γυρισμένη, ο Άκης τοποθετεί τις τορτίγιες ανάμεσα στις θήκες και ψήνει για 5 με 7 λεπτά.

Αφήνει να κρυώσουν και στο μεταξύ βάζει σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο χοντροκομμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένο σκόρδο.

Προσθέτει τις φακές, κουρκουμά, κύμινο, πάπρικα, πιπέρι καγιέν και σοτάρει. Βάζει ντομάτα, ζωμό λαχανικών και ντοματίνια και βράζει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αφαιρεί και αφήνει να κρυώσει.

Προσθέτει κόλιανδρο και μοιράζει τη γέμιση στις τορτίγιες, μαζί με γιαούρτι, επιπλέον κόλιανδρο και πάπρικα. Σερβίρει με ρόκα και ελαιόλαδο.

Μια συνταγή καθαρά Ελληνική, πολύ χαρακτηριστική για το οικογενειακό τραπέζι του Σαββατοκύριακου, το χοιρινό λεμονάτο κατσαρόλας, είναι το κυρίως πιάτο που επιλέγει για τη συνέχεια ο Άκης. Κόβει το χοιρινό σε κομμάτια, το αλευρώνει και το αλατοπιπερώνει.

Το ρίχνει σε κατσαρόλα με σπορέλαιο και σοτάρει καλά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Σουρώνει ώστε να φύγει το περιττό λάδι και αφήνει στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα βάζει ελαιόλαδο και ρίχνει κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, σκόρδο ψιλοκομμένο και καρότο σε κυβάκια. Σοτάρει μέχρι να καραμελώσουν, βάζει το χοιρινό, σβήνει με κρασί και στη συνέχεια ρίχνει χυμό από λεμόνια, νερό, μουστάρδα, ζωμό λαχανικών και ανακατεύει.

Σιγομαγειρεύει με καπάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1,5 με 2 ώρες, αφαιρεί από τη φωτιά, προσθέτει ρίγανη και σερβίρει με πουρέ πατάτας, ρίγανη, ελαιόλαδο, πιπέρι και φέτες από λεμόνι.

Για επιδόρπιο, ο Άκης προτείνει ένα γλυκό ψυγείου με σαβαγιάρ και σοκολάτα, το οποίο συνδυάζει φρούτο με σοκολάτα και μπισκότα. Ξεκινάει τη διαδικασία βάζοντας φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ και καλύπτοντας με κρύο νερό.

Αφήνει στην άκρη να μαλακώσουν και στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι βράζει λίγη κρέμα γάλακτος. Αφαιρεί από τη φωτιά και ρίχνει μέσα τα φύλλα ζελατίνης αφού τα στύψει καλά. Ανακατεύει μέχρι να λιώσουν τελείως, βάζει στο κατσαρολάκι και άλλη κρέμα γάλακτος και ανακατεύει.

Μεταφέρει το μείγμα στον κάδο του μίξερ, βάζει τυρί κρέμα, ζάχαρη άχνη και χτυπάει σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σφίξει η κρέμα. Ψιλοκόβει κουβερτούρα γάλακτος και τη βάζει στον κάδο. Προσθέτει εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύει με μια κουτάλα και αφήνει στην άκρη.

Σουρώνει μια κομπόστα ροδάκινο και κρατάει το σιρόπι σε ένα μπολ. Βάζει κονιάκ και ανακατεύει. Σε μια φόρμα 10x35 εκατοστών απλώνει μεμβράνη. Βουτάει 9 σαβαγιάρ μέσα στο σιρόπι και τα απλώνει στη βάση της φόρμας. Ιδανικά τα σαβαγιάρ πρέπει να είναι 10 εκατοστά για να χωρέσουν ακριβώς στη φόρμα. Απλώνει τη μισή κρέμα από πάνω και το 1/3 από τα ροδάκινα κομμένα σε μικρά κυβάκια. Καλύπτει με άλλα 9 σαβαγιάρ αφού τα έχει βουτήξει στο σιρόπι, απλώνει την υπόλοιπη κρέμα, άλλο 1/3 από τα ροδάκινα

και καλύπτει με τα υπόλοιπα σιροπιασμένα σαβαγιάρ. Τυλίγει με τη μεμβράνη και πιέζει ελαφρά με τα χέρια του. Μεταφέρει το γλυκό στο ψυγείο για να σφίξει, αφαιρεί τη μεμβράνη και το πασπαλίζει με κακάο και τα υπόλοιπα ροδάκινα. Σερβίρει με φύλλα δυόσμου.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved