Μιχάλης Κεφαλογιάννης: «Η πανδημία δεν σταματά με το "εγώ" αλλά με το "εμείς"» (photos)
Media

Μιχάλης Κεφαλογιάννης: «Η πανδημία δεν σταματά με το "εγώ" αλλά με το "εμείς"» (photos)

Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης είναι γνωστός και αγαπημένος εδώ και 25 χρόνια, αυτή την εποχή όμως, λόγω κορονοϊού, είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ!       

Τι του λένε οι επιστήμονες για τον κορονοϊό και τι πιστεύει για τις θεωρίες συνωμοσίας; Του ζητά ο κόσμος συμβουλές και πώς αντιμετωπίζει τους απείθαρχους Έλληνες; Φοβάται και τι μέτρα έχει πάρει ο ίδιος; Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης μάς λύνει όλες τις απορίες...

Λόγω κορονοϊού σας σταμα­τούν στον δρόμο για συμβουλές;

«Είναι λογικό να ρωτούν. Ο κορονοϊός είναι νέος και άγνωστος όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τους ίδιους τους επιστήμονες. Είναι λοιπόν φυσικό επακόλουθο να υπάρχουν ερωτηματικά, ανησυχία και καχυποψία για το κατά πόσο μαθαίνουμε όλη την αλήθεια. Δέχομαι όντως πολλές ερωτήσεις. Απαντώ όμως μόνο σε αυτές για τις οποίες υπάρχουν ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες απαντήσεις».

Εσείς ο ίδιος τι θα συμβουλεύατε, καθώς σίγουρα έχετε μια εκ των έσω καλύτερη ενημέρωση;

«Να δείξουμε υπευθυνότητα! Πρό­κειται για έναν ιό με πολλές ιδιαιτερότητες όσον αφορά τη μετά­δοσή του, τον τρόπο που εκδηλώνεται και κυρίως τις ομάδες πλη­θυσμού που πλήττει περισσότερο.

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να δοκιμαστούν και ενδεχομένως να χάσουν τη ζωή τους από τις επι­πλοκές του είναι οι ηλικιωμένοι με χρόνια προβλήματα υγείας, αλλά και όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό. Αυτούς πρέπει να προστατέ­ψουμε, με απλά πράγματα: περιο­ρίζοντας τις περιττές επισκέψεις, αποφεύγοντας την επαφή εφόσον έχουμε την παραμικρή υπόνοια ότι νοσούμε, χρησιμοποιώντας προ­ληπτικά μάσκα όσοι τους φροντί­ζουν και εξηγώντας τους ψύχραιμα ότι θα πρέπει να περιορίσουν σημαντικά τις μετακινήσεις, ειδικά σε πολυσύχναστα μέρη».

Έχει αλλάξει η δική σας καθημερι­νότητα εξαιτίας του ιού;

«Ναι, αν και όχι από τις πρώτες ημέρες. Όσο η γνώση γύρω από τον κορονοϊό γινόταν πιο ξεκάθα­ρη, άρχισα κι εγώ να ακολουθώ τις συστάσεις των επιστημόνων, όπως οφείλουμε όλοι. Περιόρισα σημαντικά τις μετακινήσεις, ακύ­ρωσα προγραμματισμένα ταξίδια και εξόδους για φαγητό και άρχι­σα να αποφεύγω τα πολυσύχνα­στα μέρη. Έγινα πιο επιμελής με το πλύσιμο των χεριών και πλέον χρησιμοποιώ αντισηπτικό έπειτα από επαφή με πόμολα και χαρτονομίσματα. Επίσης απολυμαίνω το κινητό, αερίζω περισσότερο το σπίτι, τηρώ απόσταση πάνω από ένα μέτρο όταν μιλάω.

Και επειδή έχω μια κακή συνήθεια να τρίβω συχνά τα μάτια με τα χέ­ρια, λόγω ευαισθησίας, προσπα­θώ και αυτό να το ελέγξω, καθώς είναι από τους κύριους τρόπους μετάδοσης. Τώρα που οι οδηγίες έγιναν πιο ξεκάθαρες, έκοψα και τη συνήθεια της χειραψίας ή να δίνω φιλιά σε καλεσμένους στο στούντιο. Οι τηλεθεατές αυτό θα το δουν μετά το Πάσχα, καθώς έχουν ήδη γυριστεί πολλές εκπο­μπές. Εύχομαι μέχρι τότε τα πράγ­ματα να είναι καλύτερα».

Νιώθετε φόβο ή ήταν κάτι που περιμένατε πως κάποια στιγμή θα συνέβαινε;

«Ο φόβος είναι ένα από τα κύρια ανθρώπινα συναισθήματα και είναι λογικό να εκφράζεται όταν έχεις να κάνεις με μια πρωτόγνωρη απειλή, που συμπεριφέρεται με άλλα δεδομένα από αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα. Όμως άλλο φόβος σε λογικό, πλαίσιο και άλλο ο πανικός και η υστερία.

Η γνώση γύρω από τα ιατρικά θέματα με έχει κάνει πολύ ψύχραιμο. Αυτός που ενημερώνεται σωστά και δεν πανικοβάλλεται αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τις καταστάσεις. Όμως αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την αδιαφορία και τον οχαδελφισμό, που στη συγκεκρι­μένη περίπτωση μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των γονιών, των παππούδων και των γιαγιάδων μας, αλλά και των ευπαθών ομάδων».

Καθώς οι Έλληνες νιώθουμε κάπως άτρωτοι ως λαός και είμαστε γενικώς απείθαρχοι ή ίσως και επιπό­λαιοι, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα;

«Δεν μου αρέσει να γίνομαι μά­ντης κακών. Ούτε μου αρέσει να γενικεύω, αν και είδα συμπεριφο­ρές ανευθυνότητας την περίοδο της Αποκριάς. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι στην περίπτωση του κορονοϊού καλό θα ήταν να κοιτάξουμε το κοινό καλό. Η πανδημία δεν σταματά με το "εγώ" αλλά με το "εμείς". Έχουμε δείξει και στο παρελθόν ότι μπορούμε να λειτουργή­σουμε με το "εμείς". Ας το πράξου­με και τώρα».

Πηγή: Τηλέραμα

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved