Kitchen Lab: Πρεμιέρα για τον Άκη Πετρετζίκη το Σάββατο
Media

Kitchen Lab: Πρεμιέρα για τον Άκη Πετρετζίκη το Σάββατο

Ο Άκης Πετρετζίκης επιστρέφει στην πιο αγαπημένη μαγειρική εκπομπή της τηλεόρασης, το «Kitchen Lab», για μια ακόμη σεζόν μέσα από την συχνότητα του Alpha,

για να μοιραστεί με τους τηλεθεατές τις πιο λαχταριστές και ευφάνταστες συνταγές και να δημιουργήσει για εκείνους τις πιο ξεχωριστές γεύσεις. Πανέτοιμος και ευδιάθετος όσο ποτέ, με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, μπαίνει στην ανανεωμένη κουζίνα του και μαγειρεύει τα πιο νόστιμα και λαχταριστά φαγητά. Επιλέγει με μεγάλη προσοχή τις πρώτες ύλες, συνδυάζει έξυπνα και οικονομικά τα πιο θρεπτικά υλικά και συνθέτει απίθανα γεύματα που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Από τις 3 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 16.40, ο Άκης μας προσκαλεί να «ταξιδέψουμε» μαζί του σε έναν από τους πιο δημιουργικούς προορισμούς του κόσμου, στην κουζίνα, κι υπόσχεται να μας αποκαλύψει όλα του τα μυστικά!

Στο πρώτο επεισόδιο της σεζόν, το Σάββατο 03 Οκτωβρίου, μας παρουσιάζει ένα μενού με απόλυτα σπιτικό χαρακτήρα. Για πρώτο πιάτο φτιάχνει αλμυρά κριτσίνια σφολιάτας, για κυρίως γεύμα μας τονίζει την παράδοση του οικογενειακού τραπεζιού ετοιμάζοντας το πιο νόστιμο αρνάκι στον φούρνο με μακαρόνια και για επιδόρπιο μας παραδίδει το απόλυτο comfort επιδόρπιο, μια τούρτα brownie με frosting πραλίνας.

Η πρώτη εκπομπή του φετινού Kitchen Lab ξεκινάει με τα πιο νόστιμα αλμυρά κριτσίνια σφολιάτας, ένα φανταστικό σνακ και μια αλμυρή λιχουδιά που είναι κατάλληλη για κάθε στιγμή, μια συνταγή που θα σας λύσει τα χέρια: στη δουλειά ή στο σχολείο, για μια εκδρομή, για ορεκτικό σε ένα τραπέζι, για πρωινό, αλλά και για απογευματινό.

Η εκτέλεση ξεκινάει σε ένα κατσαρολάκι, στο οποίο ο Άκης λιώνει βούτυρο. Στη συνέχεια, απλώνει ένα φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας του και περνάει απαλά με έναν πλάστη. Απλώνει με ένα πινέλο το μισό βούτυρο και πασπαλίζει με γραβιέρα. Περνάει ξανά απαλά με τον πλάστη για να κολλήσει η γραβιέρα πάνω στη σφολιάτα, τυλίγει στη μέση και κόβει σε λωρίδες. Στρίβει αντίθετα τις άκρες για να σχηματίσει ένα σπιράλ, μεταφέρει σε ένα ταψί με λαδόκολλα και πασπαλίζει με σουσάμι και γραβιέρα. Ψήνει για 20 λεπτά στους 190 βαθμούς και ακολουθεί την ίδια διαδικασία και για ένα ακόμη φύλλο. Αφήνει να κρυώσουν και σερβίρει το πιο τραγανό και νόστιμο ορεκτικό που θα στολίσει το τραπέζι σας, σε όποια περίσταση και αν το επιλέξετε.

Για κυρίως πιάτο, ο αγαπημένος σεφ επιλέγει ένα κλασικό φαγητό που σερβίρεται στα οικογενειακά τραπέζια, εκείνος όμως το απογειώνει, αρνάκι στον φούρνο με μακαρόνια ολικής άλεσης. Η διαδικασία ξεκινάει στο τηγάνι, στο οποίο ο Άκης ρίχνει ελαιόλαδο, δύο σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες και ένα κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια. Προσθέτει το πράσο κομμένο σε μισοφέγγαρα, μανιτάρια champignon σε μεγάλα κομμάτια, θυμάρι και δεντρολίβανο και σοτάρει μέχρι να καραμελώσουν όλα μαζί. Μεταφέρει όλα τα υλικά σε μια γάστρα, ενώ στο μεταξύ κόβει το αρνάκι σε κομμάτια και βάζει αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Μεταφέρει το κρέας στο ίδιο τηγάνι και σοτάρει μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

Στη συνέχεια, κόβει μπέικον σε κυβάκια και τα βάζει στο τηγάνι μαζί με το κρέας. Σοτάρει για να πάρουν καλό χρώμα όλα τα υλικά, σβήνει με κρασί και προσθέτει χυμό λεμονιού, ζωμό κοτόπουλου, μουστάρδα και μέλι. Μεταφέρει στη γάστρα πάνω από τα λαχανικά, βάζει νερό, καλύπτει με το καπάκι και ψήνει για 2-2 ½ ώρες στους 170 βαθμούς. Αφαιρεί τη γάστρα από τον φούρνο και ρίχνει μέσα μακαρόνια ολικής άλεσης. Ανακατεύει ώστε να βυθιστούν καλά μέσα στη σάλτσα, καλύπτει με το καπάκι και ψήνει για 30 λεπτά επιπλέον. Σερβίρει με μυζήθρα, πιπέρι και θυμάρι.

Για επιδόρπιο επιλέγει να κάνει το πιο γλυκό ποδαρικό στη νέα του κουζίνα, φτιάχνοντας μια τούρτα Brownie με Frosting πραλίνα, τόσο λαχταριστή, με αφράτη υφή, ισορροπία και απίθανη γεύση.

Βάζει κουβερτούρα σε μπεν μαρί, προσθέτει βούτυρο και αφήνει να λιώσουν. Αφαιρεί από τη φωτιά, ανακατεύει μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφήνει το μείγμα να κρυώσει. Σε μπολ χτυπάει 6 αβγά, μαζί με ζάχαρη και βανίλια. Σε άλλο μπολ βάζει αλεύρι, κακάο, αλάτι και επιπλέον κουβερτούρα ψιλοκομμένη. Μεταφέρει το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας στο μπολ με τα αβγά και τα ανακατεύει. Προσθέτει και τα στερεά και τα ανακατεύει όλα μαζί για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μοιράζει το μείγμα σε τρία ταψάκια που έχει βουτυρώσει και πασπαλίσει με κακάο και ψήνει για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφήνει να κρυώσουν καλά, ενώ ετοιμάζει το frosting πραλίνας χτυπώντας στον κάδο του μίξερ βούτυρο, ζάχαρη άχνη και πραλίνα.

Για τη σύνθεση, σε πιατέλα σερβιρίσματος στρώνει τρεις λαδόκολλες σε τριγωνικό σχήμα. Βάζει στο κέντρο λίγο από το frosting για να κολλήσουν πάνω τα brownies και τοποθετεί το ένα από αυτά. Απλώνει το 1/3 από το frosting και τοποθετεί το δεύτερο brownie από πάνω. Καλύπτει με το 1/3 από το frosting και τοποθετεί από πάνω το τελευταίο brownie. Τέλος, καλύπτει όλη την τούρτα με το υπόλοιπο frosting ώστε να καλυφθεί και περιμετρικά, αραιώνει την πραλίνα με σπορέλαιο για να είναι πιο ρευστή και απλώνει πάνω από την τούρτα. Πασπαλίζει με φουντούκια και σερβίρει την πιο λαχταριστή και εύκολη τούρτα που μπορείτε να φανταστείτε!

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στο πρώτο κυριακάτικο μενού της σεζόν, ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει έναν συνδυασμό από τις μαγειρικές κουλτούρες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Λατινικής Αμερικής. Θα μας ταξιδέψει στον μισό πλανήτη για να δοκιμάσουμε αυτές τις πεντανόστιμες συνταγές, αφού θα σας σερβίρει με τον πιο νόστιμο και ξεχωριστό τρόπο μια κις λορέν με σπανάκι, ένα χοιρινό κότσι στην χύτρα ταχύτητας και μια φλαν.

Το κυριακάτικο μενού ξεκινάει με κις λορέν, ένα φαγητό με Γερμανική και Γαλλική προέλευση, που είναι διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Άκης απογειώνει την έννοια της κις λορέν, φτιάχνοντας την πιο νόστιμη εκδοχή της, με σπανάκι. Ξεκινάει τη διαδικασία βάζοντας βούτυρο σε ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση, και απλώνει μια ζύμη κουρού. Πιέζει καλά με τα χέρια του για να εφαρμόσει καλά η ζύμη στην ταρτιέρα, ενώ όση ζύμη περισσεύει εξωτερικά την αφήνει να προεξέχει.

Καλύπτει με μεμβράνη και βάζει το ειδικό βάρος με όσπρια. Κλείνει τη μεμβράνη προς τα μέσα και ψήνει για 30 λεπτά στους 160 βαθμούς. Αφαιρεί το βάρος, αλείφει με έναν αραιωμένο κρόκο και ψήνει για επιπλέον 5 λεπτά. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο, ρίχνει φρέσκα κρεμμύδια και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα, προσθέτει σπανάκι και σοτάρει για 4 με 5 λεπτά. Αφαιρεί από τη φωτιά και προσθέτει αλάτι, πιπέρι, δυόσμο και βασιλικό ψιλοκομμένο και ανακατεύει. Βάζει το μείγμα στη βάση και το απλώνει να καλύψει όλη την επιφάνειά της. Σε μπολ ανακατεύει κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, 3 αβγά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και μπέικιν πάουντερ. Μεταφέρει σε κανάτα και αφήνει στην άκρη. Κόβει το σύγκλινο σε μικρά κυβάκια και απλώνει πάνω από το σπανάκι. Κόβει με ένα πριονωτό μαχαίρι τη ζύμη που προεξέχει, μεταφέρει προσεκτικά στον φούρνο και βάζει το μείγμα με τα αβγά. Ψήνει για 40 με 50 λεπτά στους 170 βαθμούς, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει ένα φανταστικό και πολύ ιδιαίτερο πιάτο.

Για κυρίως γεύμα φτιάχνει χοιρινό κότσι στην χύτρα ταχύτητας, το οποίο θα είναι έτοιμο το πολύ σε μια ώρα. Ξεκινάει βάζοντας αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια του χοιρινού και μεταφέρει στη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο. Αφήνει να πάρει χρώμα, σβήνει με κρασί, προσθέτει νερό, έναν κύβο κότας και ανακατεύει. Κλείνει το καπάκι, βάζει τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και μαγειρεύει σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Για τη γαρνιτούρα, σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο, βάζει ψιλοκομμένα κρεμμύδι και σκόρδο, προσθέτει δεντρολίβανο και σοτάρει. Βάζει ρεβίθια και κύμινο και σοτάρει για 5 με 6 λεπτά. Σβήνει με χυμό λεμονιού και αφαιρεί από τη φωτιά.

Για το τέλος, παίρνει το ζουμί από το κρέας και το βάζει σε κατσαρολάκι μαζί με κορν φλάουρ, μουστάρδα και λίγο νερό. Προσθέτει μαϊντανό και περιχύνει πάνω από το κρέας.

Για επιδόρπιο ο Άκης φτιάχνει μία φλάν, ένα γλυκό που είναι πολύ δημοφιλές στην Λατινική Αμερική, μοιάζει με την κρέμα καραμελέ αλλά έχει τον δικό του προσωπικό χαρακτήρα.

Ξεκινάει παρασκευάζοντας την καραμέλα. Τοποθετεί ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και βάζει ζάχαρη, νερό και αλάτι. Αφήνει να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει καραμελένιο χρώμα και μεταφέρει σε ταψάκι για να κρυώσει καλά. Για την κρέμα, σε μία κανάτα βάζει 5 αβγά, 3 κρόκους, ζαχαρούχο γάλα, εβαπορέ, εκχύλισμα βανίλιας, αλάτι και ανακατεύει καλά. Αδειάζει πάνω από την καραμέλα και μεταφέρει το ταψί μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί. Καλύπτει το μικρό ταψάκι με αλουμινόχαρτο και γεμίζει το μεγάλο ταψί με βραστό νερό μέχρι τη μέση. Μεταφέρει προσεκτικά στον φούρνο και ψήνει για 35 με 40 λεπτά στους 160 βαθμούς. Αφήνει να κρυώσει καλά το γλυκό και σερβίρει με δυόσμο.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved