Kitchen Lab: Ο Άκης ετοιμάζει ψωμί πατάτας, λαχανόρυζο και μια λαχταριστή πουτίγκα
Media

Kitchen Lab: Ο Άκης ετοιμάζει ψωμί πατάτας, λαχανόρυζο και μια λαχταριστή πουτίγκα

Συνταγές οικονομικές και πεντανόστιμες προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, στις 16:40.

Για πρώτο πιάτο φτιάχνει ένα ψωμί πατάτας και δείχνει πώς η πατάτα απογειώνει ένα απλό κουβέρ. Ξεκινάει τη διαδικασία στο μπολ ενός μίξερ, όπου βάζει πατάτες βρασμένες και τις πιέζει για να γίνει πουρές. Προσθέτει γάλα, ζάχαρη, ένα αβγό, μαγιά και ανακατεύει. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνει βούτυρο και το αφήνει να λιώσει. Αφαιρεί από τη φωτιά και ανακατεύει μέχρι να πέσει η θερμοκρασία. Προσθέτει αλεύρι, αλάτι και χτυπάει μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρει τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, τυλίγει με μεμβράνη και αφήνει να διπλασιαστεί. Μεταφέρει το μείγμα σε ταψί με λαδόκολλα, χαράζει και ψήνει για 40-50 λεπτά. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνει βούτυρο, φέτες ψωμιού και αφήνει να πάρει χρώμα. Στο τέλος, σερβίρει το ψωμάκι του με φέτα, ντοματίνια, ελιές, ρίγανη και ελαιόλαδο.

Για κυρίως γεύμα επιλέγει λαχανόρυζο, ένα φαγητό που χρειάζεται απλά, φθηνά αλλά θρεπτικότατα υλικά. Σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο βάζει ένα κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια, μια σκελίδα σκόρδο σε φέτες και σοτάρει. Κόβει λάχανο σε χοντρές λωρίδες, το ρίχνει στην κατσαρόλα και σοτάρει.

Προσθέτει ρύζι γλασέ, ανακατεύει, ρίχνει ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζει. Αφαιρεί από τη φωτιά, προσθέτει πιπέρι, ελαιόλαδο, ξύσμα από 2 λεμόνια, χυμό από 1 λεμόνι, το πράσινο από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο ψιλοκομμένο. Ανακατεύει και σερβίρει με ξύσμα λεμονιού, άνηθο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπέρι, ελαιόλαδο, φέτα και φέτες λεμονιού.

Ένα αγγλικό παραδοσιακό γλυκό, το οποίο συναντάμε σε πολλές μορφές, πουτίγκα με σοκολάτα γάλακτος και μπανάνα, προτείνει για επιδόρπιο. Βάζει σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά ψωμί του τοστ σε κυβάκια, αφήνει να πάρει χρώμα και αφαιρεί.

Σε μπολ, βάζει βούτυρο, κουβερτούρα γάλακτος σε κομμάτια, καλύπτει με μεμβράνη και ζεσταίνει σε φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνει να λιώσει η κουβερτούρα, προσθέτει ζάχαρη, 3 αβγά και ανακατεύει. Βάζει βανίλια, αλάτι, ανακατεύει, ρίχνει κρέμα γάλακτος και συνεχίζει να ανακατεύει. Προσθέτει μπανάνες σε φέτες, φουντούκια σε χοντρά κομμάτια, το ψωμί και ανακατεύει. Τέλος, σε ένα πυρίμαχο ταψί με βούτυρο και κακάο, απλώνει το μείγμα και ψήνει για 35-40 λεπτά. Σερβίρει την πουτίγκα του με παγωτό, σαντιγί και μπισκότα.

«Kitchen Lab», κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 16:40

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved