Θρήνος: Έφυγε από τη ζωή βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης σε ηλικία 63 ετών
Media

Θρήνος: Έφυγε από τη ζωή βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης σε ηλικία 63 ετών

Σε ηλικία 63 ετών έφυγε από τη ζωή βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης μετά από χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο λόγος για τον Λευτέρη Δανίκα, αδερφό του γνωστού δημοσιογράφου και κριτικού κινηματογράφου, Δημήτρη Δανίκα.

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε προβλήματα υγείας. Μια από τις πιο γνωστές του ταινίες ήταν η μικρού μήκους «Ανατολικά της Εδέν» του 1985.

Ακολουθεί το βιογραφικό του έτσι όπως δημοσιεύθηκε από την Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών:

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ 1958 - 2021
(σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός)

Γεννήθηκα το 1958 στην Αμαλιάδα του Νομού Ηλείας. Στα 1979, κι ενώ ήμουν ήδη φοιτητής στο 3ο έτος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., έφυγα για το Παρίσι όπου έκανα σπουδές στην Vème section (Θρησκευτικές Eπιστήμες) της École Pratique des Hautes Études και στο εκεί Εργαστήριο Εθνογραφικού Κινηματογράφου, κάτω από τη διεύθυνση του Jean Rouche (1981, élève titulaire της E.P.H.E.). Παράλληλα, έκανα και κινηματογραφικές σπουδές στην École Supérieure libre d’ Études Cinématographiques (1983, δίπλωμα E.S.E.C.) και πρακτική άσκηση σε παραγωγές της S.F.P., κοντά στον Marcel Camus μεταξύ άλλων.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα (1983), εργάστηκα ως βοηθός σκηνοθέτη και διευθυντής παραγωγής σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές αλλά και στη διαφήμιση, δίπλα στον Παντελή Βούλγαρη, το Νίκο Παναγιωτόπουλο, το Χρήστο Σιοπαχά, τον Κώστα Κουτσομύτη κ.ά. Επίσης, και για τρία συνεχή χρόνια (1992-1994), συνεργάστηκα με το Σπύρο Βραχωρίτη και τη Θεατρική Λέσχη Βόλου.

Από το 1985 άρχισα και την προσωπική μου δραστηριότητα ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Μέχρι σήμερα (Νοέμβρης 2007), έχω συνεργαστεί ως σκηνοθέτης-παραγωγός με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (2 ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους), με την ΕΡΤ (1 σειρά 7 ημίωρων ντοκυμαντέρ) και με το ΥΠ.ΠΟ. (1 ημίωρο docu-fiction). Σαν σκηνοθέτης και σεναριογράφος, εκτός από τα προαναφερθέντα έργα, έχω κάνει και άλλα 6 ντοκυμαντέρ στο πλαίσιο εκπομπών της ΕΡΤ («Παρασκήνιο», «Η ΕΡΤ σ’ όλη την Ελλάδα» και «Τέχνη και Πολιτισμός»), 1 παράσταση χοροθεάτρου και το video-dance αυτής της παράστασης, καθώς και τα σενάρια για άλλες 2 παραστάσεις χοροθεάτρου.

Με τις πιο πάνω 2 μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας καθώς και με κάποια από τα ντοκυμαντέρ μου έχω συμμετάσχει σε αρκετά φεστιβάλ, ελληνικά και διεθνή, κι έχω πάρει συνολικά 8 βραβεία εκ των οποίων τα 3 είναι διεθνή (μεταξύ των οποίων το Premio di Qualita από το ISTITUTO LUCE S.p.A. και το Βραβείο Καλύτερης Βαλκανικής Ταινίας στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας), ενώ συμμετείχα και ως μέλος κριτικής επιτροπής στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Huesca, στην Ισπανία.

Τον Οκτώβρη του 1986 και στο πλαίσιο προγράμματος επιμορφωτικών ανταλλαγών ανάμεσα στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και την Ένωση Κινηματογραφιστών της τότε Ε.Σ.Σ.Δ., επισκέφθηκα τη Μόσχα και το Κίεβο ως μέλος της αντιπροσωπείας μας. Από το Σεπτέμβρη του 2006 είμαι αντιπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στη F.E.R.A., την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Σκηνοθετών Οπτικοακουστικών Έργων.

Τέλος, έχω διδάξει στο πλαίσιο προγραμμάτων της Λαϊκής Επιμόρφωσης και σε επιμορφωτικά σεμινάρια Δήμων και έχω δημοσιεύσει κείμενα και φωτογραφίες μου σε διάφορα περιοδικά (ΟΘΟΝΗ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ΑΛΦΕΙΟΣ κ.ά.).

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved