Φάνης Μεζίνης: "'Eρωτα χρειάζεται το ταξίδι στη μουσική!"
Mετα από εννιά σχεδόν χρόνια απουσίας ο Φάνης Μεζίνης επέστρεψε στην δισκογραφία .…'Εφτασε στη κορυφή της επιτυχίας, μετά στο πάτο... λόγω προσωπικών προβλημάτων, .αλλά επανήλθε δριμύτερος.
“Πάντα αντιμετώπιζα την έκδοση ενός δίσκου όπως αυτή ενός βιβλίου και όχι ενός περιοδικού» απαντά για τα χρόνια απουσίας του από το δισκογραφικό στερέωμα...Τα νέα του τραγούδια άρχισαν να γράφονται τον Γενάρη του 2008. Ο Φάνης Μεζίνης έχει γράψει τρία από αυτά, ενώ στο παρελθόν υπέγραψε την μουσική σε διάφορες τηλεοπτικές δουλειές, όπως στο «Ελλάς το μεγαλείο σου» αλλά και «Βότκα –πορτοκάλι». Παρ’ όλα αυτά με σεβασμό στην συγγραφή της μουσικής λέει πως «ορισμένες φορές γράφω με την έννοια της προσωπικής έκφρασης, δεν είμαι συνθέτης...»
«Ο έρωτας δεν τον πήγε Πανεπιστήμιο» …αλλά με το ομώνυμο τραγούδι πήγε…σχεδόν στην κορυφή της διασημότητας. Η συνεργασία του με τον Σταμάτη Κραουνάκη αλλά κι άλλα μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής ηταν πολύ σημαντικές στην καριέρα του. Μια καριέρα που την άξιζε….γιατί πραγματικά ο Φάνης Μεζίνης έχει μια φωνή που σε συναρπάζει, σε γοητεύει…και δεν θυμίζει κανέναν άλλον…εκτός από τον ίδιο. H διαδρομή του στον χώρο είναι μεγάλη….Κάνοντας μια επιστροφή στο χθές θα τον δούμε να τραγουδάει δίπλα σε «μύθους» του ελληνικού πενταγράμμου… Σήμερα ο Φάνης Μεζίνης διατηρεί τους χαμηλούς τόνους στην προσωπική αλλά και επαγγελματική του ζωή…Εχει επιλέξει να μένει σε ένα χωριό της Κορίνθου και χαριτολογώντας απαντά πως πιο γρήγορα φτάνει κανείς στην Αθήνα από εκεί, παρά από ένα οποιοδήποτε προάστιο της… Εκεί κοντά στην Κόρινθο, στο Λουτράκι τον ειδα να τραγουδάει πρίν από πολλά χρόνια και πραγματικά μαγεύτηκα από την φωνή του.
- Θυμάμαι την πρώτη φορά που σε είδα ήταν σε ένα μαγαζί στο Λουτράκι και πραγματικά είχα εντυπωσιαστεί από την ερμηνεία σου. Τραγουδούσες αρκετά χρόνια πρίν γίνεις γνωστός στο ευρύτερο κοινό. Τι ήταν αυτό που απογείωσε ξαφνικά την καριέρα σου. Τύχη, επαφές, το ταλέντο;
- Πάνε πολλά χρόνια από τότε!!!!!!! Το ταξίδι σχεδόν μόλις άρχιζε. Από τότε ταξιδεύω με τις απογειώσεις μου και τις προσγειώσεις μου. Έρωτα..... έρωτα χρειάζεται αυτό το ταξίδι στη μουσική! Κι εγώ είμαι ερωτευμένος με τη μουσική.....Δεν βαριέσαι σημασία έχει το ταξίδι!
- To 1996 με τις εμφανίσεις σου στο ΖΟΟΜ σημαδεύτηκε ακόμα μια σημαντική στιγμή της καριέρας σου. Στα 12 χρόνια που ακολούθησαν ποιοι άλλοι σταθμοί ήταν σημαντικοί για σένα…;
- Το 1997 ήταν “H εποχή των λύκων” η δεύτερη δισκογραφική δουλειά μετά την πρώτη “Tο σώμα υποταγής” και το 2000 ο δίσκος με το Σταμάτη Κραουνάκη “Τα Λαϊκά τα Μπλουζ” ,όπου έμαθα ότι “Έρωτας δεν πάει Πανεπιστήμιο! Το 2001 έρχεται το “Βότκα Πορτοκάλι” μια σειρά του ΑΝΤ1 όπου έγραψα τη μουσική και το 2004 που έγραψα τη μουσική για τη σειρά “Ελλάς το Μεγαλείο σου”.
- Tι έχει αλλάξει στην ζωή σου όλα αυτά τα χρόνια . Έχεις κρατήσει κάποιες συνήθειες, αγάπες….του χθες;
- Αν εννοείς ότι με ξέρουν κάποιοι άνθρωποι λόγω της τέχνης μου αυτό είναι πολύ ευχάριστο γιατί κάνω φίλους αλλά μέχρι εκεί. Στο ταξίδι αυτό της ζωής μου ότι αγαπάω το έχω μαζί μου, το κουβαλάω σε ότι και να μου συμβεί.
- Περάσαν 9 χρόνια από την κυκλοφορία ενός νέου δίσκου. Γιατί τόσα πολλά;
- Για μένα ο χρόνος είναι σύμμαχος. Αν κάτι είναι να γίνει θα γίνει, την κατάλληλη στιγμή! Και νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα... Άλλωστε πάντα αντιμετώπιζα την έκδοση ενός δίσκου όπως αυτή ενός βιβλίου και όχι ενός περιοδικού.
- Μίλησε μας για αυτή την νέα σου δουλειά και τους συντελεστές της…
- Ήταν μια μαγική εποχή, Ιανουάριος του 2008, το ένα τραγούδι γεννιόταν μετά το άλλο. Ο Θανάσης Γεωργουλάς έντυνε με μουσική τους στίχους του Τάσου Βουγιατζή, φύσαγε και ένας τρελός Κερκυραϊκός αέρας, πήρε και μένα μαζί με τρία τραγούδια μου, γεννημένα σε δίσεκτους καιρούς και έτοιμος ο δίσκος.
-Με ποια κριτήρια αλήθεια επιλέγεις να κάνεις ένα δίσκο;
- Ερημειν μου γίνεται στην ουσία. Αν προκύψουν κομμάτια που με κάνουν να θέλω να τα τραγουδάω το κάνω. Δική μου είναι η ευχαρίστηση.
-Γράφεις ο ίδιος μουσική και τραγούδια.Περιέχει κάποιο δικό σου ο νέος δίσκος "Υποκατάστατο";
- Ορισμένες φορές γράφω με την έννοια της προσωπικής έκφρασης, δεν είμαι συνθέτης... Στον καινούριο δίσκο παρόλα αυτά υπάρχουν τρία δικά μου τραγούδια.
- Πιστεύειςτε ότι οι δισκογραφικές είναι εκείνες που αναδεικνύουν τον καλλιτέχνη; Χωρίς δισκογραφική πόσο εύκολο είναι να κλείσει ένας καλλιτέχνης δουλειά σε ένα μεγάλο μαγαζί;
- Είναι εξαιρετικά δύσκολο στις μέρες μας που όλα είναι πληροφορία ακόμα και για την τέχνη, να υπάρξεις χωρίς να γίνεις πληροφορία εσύ ο ίδιος. Άρα οι δισκογραφικές είναι ένας τρόπος να φτάσει η δουλειά σου στον κόσμο.
- Τι ονειρεύεστε;
- Να είμαι καλά, να είμαστε καλά και να συνεχίσω να ταξιδεύω στη μουσική.
(ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΕΡΔΟΣ")