Σταμάτης Φασουλής: «Η "Νίκη" µε έχει συγκλονίσει από την ώρα που έφτασε στα χέρια µου»
Showbiz

Σταμάτης Φασουλής: «Η "Νίκη" µε έχει συγκλονίσει από την ώρα που έφτασε στα χέρια µου»

Aγάπησε πολύ το δυνατό και βραβευµένο µυθιστόρηµα του Χρήστου Χωμενίδη «Νίκη» ο πολυπράγµων Σταμάτης Φασουλής από την πρώτη ανάγνωση και ήθελε εδώ και καιρό να το µεταφέρει στη σκηνή. Είχε κάνει, µάλιστα, µια θερµή συζήτηση µε τον ίδιο τον Χωµενίδη, που επίσης επιθυµούσε να συνεργαστεί µε τον Φασουλή, και έτσι όταν ήρθε η πρόταση από τον «Ελληνικό Κόσµο» να ανεβάσουν τη «Νίκη», είπαν κι οι δύο χωρίς δεύτερη σκέψη το «ναι».

Ο Σταμάτης Φασουλής ξεκίνησε να δουλεύει τη µεταφορά του µυθιστορήµατος στη σκηνή περίπου έναν χρόνο πριν µε την αρωγή του ικανού Γιώργου Λύρα και στις αρχές ∆εκεµβρίου µπήκε για πρόβες µε ένα δυνατό επιτελείο ταλαντούχων ηθοποιών. Τους πρώτους ρόλους κρατούν οι Φιλαρέτη Κοµνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία ∆ηµητροπούλου, Γωγώ Μπρέµπου, Ευαγγελία Μουµούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιµος Μουµούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, ενώ στον ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής θα δούµε τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Η νέα αυτή παραγωγή του Ιδρύµατος Μείζονος Ελληνισµού µεταφέρει µε ζηλευτό τρόπο, όπως είδαµε κατά τη διάρκεια της πρόβας, το µυθιστόρηµα του Χωµενίδη επί σκηνής. «Η "Νίκη" µε έχει συγκλονίσει από την ώρα που έφτασε στα χέρια µου. Είναι ένα έργο που ζωντανεύει αριστοτεχνικά τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύµατα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα από τη µικρασιατική καταστροφή µέχρι το 2008. Το ανέβασµα δίνει σάρκα και οστά στους ήρωες του Χωµενίδη και παραθέτει µια σειρά από µοναδικές εικόνες της Ελλάδας που σηµάδεψαν το µέλλον της», λέει στη Real ο Σταμάτης Φασουλής. Το εµπνευσµένο από τη µητέρα του έργο του Χωµενίδη, που διατρέχει µισό αιώνα ελληνικής ιστορίας, βασίζεται στις αφηγήσεις της ίδιας και του παππού του, ο οποίος υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέµου.

«Θα ζωντανέψουν όλα όσα ζήσαµε, ακούσαµε, χορέψαµε, τραγουδήσαµε και δακρύσαµε όλα αυτά τα χρόνια. Όχι, η ζωή της Νίκης δεν ήταν παραµύθι. ∆εν µεγάλωσε όπως τα κορίτσια της ηλικίας της, µε παιχνίδια, φλερτ και συνοικέσια. Κουβαλούσε εκ γενετής ένα φορτίο τόσο βαρύ ώστε κινδύνεψε να τη συντρίψει. Πήρε, ωστόσο, τη ζωή στα χέρια της. Επαναστάτησε κόντρα στην “επανάσταση” για τον έρωτα. Ο συγγραφέας πλέκει πραγµατικότητα και µυθοπλασία και δίνει στην ηρωίδα φωνή για να µας πει την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο και το έχει κάνει µε µοναδικό τρόπο! ∆εν ήταν εύκολο να µεταφερθεί στη σκηνή το σπουδαίο αυτό βιβλίο, γι’ αυτό και δουλέψαµε έναν περίπου χρόνο µε τον Γιώργο Λύρα για να το πετύχουµε. Είναι τόσο όµορφο συναίσθηµα να δίνεις σάρκα και οστά σε ένα βιβλίο, το οποίο σε έχει συναρπάσει και συγκλονίσει και δη µε µια σπουδαία οµάδα άξιων συντελεστών», καταλήγει ο Σταμάτης Φασουλής.
Την ώρα που επέστρεφε στην πρόβα του, τόνιζε πως πρόκειται για «µια άκρως πολυδάπανη και πολυπρόσωπη παραγωγή από αυτές που σπάνια πια γίνονται και που πολύ φοβάµαι ότι δύσκολα θα γίνονται πια έτσι που έχει διαµορφωθεί -και- το θεατρικό τοπίο. Είναι όµορφο να µπορείς να στέκεσαι όρθιος σε αυτό το παιχνίδι του χαµού και να αντιστέκεσαι µέσω της τέχνης σου στην τόση αγριότητα που υπάρχει πια παντού».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved