Πάρη Λεβέντη: Η «μονομαχία» με τη Ζωή Λάσκαρη στην πασαρέλα και οι ταινίες με τον Θανάση Βέγγο
Showbiz

Πάρη Λεβέντη: Η «μονομαχία» με τη Ζωή Λάσκαρη στην πασαρέλα και οι ταινίες με τον Θανάση Βέγγο

Μεταξύ Αμερικής, Λονδίνου και Ελλάδας μοιράζει εδώ και δεκαετίες τον χρόνο της μια από τις ομορφότερες γυναίκες της «χρυσής» εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, η Πάρη Λεβέντη.

Μπορεί το όνομα της να μη θυμίζει σχεδόν τίποτα στις νεότερες γενιές, ωστόσο το πανέμορφο πρόσωπο της κινηματογραφικής συντρόφου του Θανάση Βέγγου σε πολλές ταινίες είναι σίγουρα σε όλους μας οικείο. Η 83χρονη σήμερα Πάρη ευτύχισε, μετά τη σύντομη καριέρα της στον κινηματογράφο, να κάνει πολλά ταξίδια, γνωρίζοντας νέους τόπους και διαφορετικούς πολιτισμούς. Προτίμησε δε μετά το τέλος της δεκαετούς πορείας της στη μεγάλη οθόνη να ζήσει ήρεμα και όμορφα, μακριά από τα φλας της δημοσιότητας. Το ίδιο lifestyle ακολουθεί έως σήμερα, περνώντας τους χειμώνες της στο εξωτερικό και τιμώντας τα πάτρια εδάφη τα καλοκαίρια, για διακοπές.

Γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1936 στην προπολεμική Αθήνα από δυο γονείς που πάλευαν για το μεροκάματο. Οι δυσκολίες που βίωσε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην πρωτεύουσα, που «φλεγόταν» από τη φτώχεια και τη δυστυχία, ήταν πολλές, αλλά δεν την κράτησαν μακριά από τις σπουδές. Με το τέλος της Κατοχής, η Πάρη έλαβε όλα τα απαραίτητα εφόδια από τους γονείς της, που την οδήγησαν μερικά χρόνια μετά στη γέφυρα της ομορφιάς, δηλαδή στα καλλιστεία. Από την παιδική ηλικία της η Πάρη ξεχώριζε: πρόσωπο φεγγάρι και σώμα σμιλεμένο.

Στα καλλιστεία που πήρε μέρος, το 1959, οι τέσσερις από τις 13 υποψήφιες έκαναν μεγάλη καριέρα έπειτα. Ηταν η Υακίνθη Καραβίτη, η Αμαρυλλίς (ψευδώνυμο της Ζωής Λάσκαρη), η Μαίρη Φορμόζη, η οποία αντικαθιστούσε τη Βουγιουκλάκη σε σκηνές από τις ταινίες της, και φυσικά η Πάρη Λεβέντη. Ο περίφημος αυτός διαγωνισμός ομορφιάς, που έμεινε στην ιστορία, πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου στα Αστέρια Γλυφάδας, με παρουσιαστές της βραδιάς τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τη Χριστίνα Σύλβα. Στα δημοσιεύματα της εποχής διαβάζουμε ότι ανάμεσα στο κοινό βρισκόταν το ζεύγος Βάλτερ Κιάρι και Κερίμα, ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Τσουκαλάς και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρος Μελάς. Τόση αίγλη είχε την εποχή εκείνη ο θεσμός των καλλιστείων. Οπως συμβαίνει και τώρα, έτσι και τότε οι φιναλίστ εμφανίστηκαν αρχικά με τουαλέτες και στη συνέχεια με μαγιό. Το κοινό έδειξε αμέσως την προτίμηση του στην ανήλικη τότε Ζωή Λάσκαρη, αλλά και στην Πάρη Λεβέντη. Τελικά, τον τίτλο της Σταρ Ελλάς 1959 κατέκτησε η Ζωή Λάσκαρη, της Μις Ελλάς η Υακίνθη Καραβίτη και η Πάρη Λεβέντη, η οποία θεωρείτο φαβορί, πήρε τον τίτλο Ελληνίς 1959.

Λίγες ημέρες μετά, η Πάρη ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό Μις Ιδανική Γυναίκα 1959, όπου στέφθηκε νικήτρια. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της στη γέφυρα της ομορφιάς 4.000 Τούρκοι φώναζαν ρυθμικά «Γιουνανιστάν, Γιουνανιστάν», που στα τουρκικά σημαίνει «Ελλάς, Ελλάς». Την ίδια χρονιά, ωστόσο, η όμορφη Ελληνίδα κατέκτησε ακόμη δύο διεθνείς τίτλους: Μις Ευρώπη κα Βασίλισσα Διεθνούς Ομορφιάς, μέσω των οποίων έγινε γνωστή σε ολόκληρη σχεδόν τη γηραιά ήπειρο.

Αν και η ίδια είχε πολλές προτάσεις για να συνεχίσει την ενασχόληση της με το μόντελινγκ, προτίμησε να ασχοληθεί με την τέχνη της υποκριτικής, ακολουθώντας το παράδειγμα της 16χρονης τότε φίλης της Ζωής Λάσκαρη. Αρχικά σπούδασε στη Σχολή Ωδείου Αθηνών και τη

δεκαετία του '60 έπαιξε σε θεατρικές παραστάσεις, κυρίως στο πλευρό του Λάμπρου Κωνσταντάρα και του Μίμη Φωτόπουλου, ενώ λίγα χρόνια μετά ο Θανάσης Βέγγος την είχε παρτενέρ του σε μερικά από τα πιο εμπορικά έργα του.

Στο ζενίθ της καριέρας της παντρεύτηκε με τον σκηνοθέτη Φίλιππο Φυλακτό, ο οποίος ήταν εκείνος που είδε στο πρόσωπο του Νίκου Ξανθόπουλου τον ιδανικό ηθοποιό και τον έχρισε πρωταγωνιστή. Η Πάρη Λεβέντη έπαιξε σε συνολικά 25 ταινίες. Εκτός από τον Θανάση Βέγγο, συμπρωταγωνίστησε με τον Κώστα Κακκαβά, τον Ανδρέα Μπάρκουλη και τον Φαίδωνα Γεωργίτση. Μόλις ο ελληνικός κινηματογράφος άρχισε να παρακμάζει, μεταπήδησε στην τότε ΥΕΝΕΔ γράφοντας κείμενα για εκπομπές. Μαζί με τον σύζυγό της συνεργάστηκαν για αρκετά χρόνια στη νεοσύστατη τότε ελληνική τηλεόραση, με εκπομπές που έγραψαν ιστορία. Μία από αυτές ήταν οι «Βιτρίνες της εβδομάδας».

Πλέον, η Πάρη Λεβέντη επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι την Ελλάδα, ενώ όλοι οι παλιοί φίλοι της θυμούνται ότι, εκτός από καλλονή στα νιάτα της, υπήρξε και ένα από τα καλύτερα παιδιά του θεάματος!

Πηγή Espresso

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved