Συνέντευξη Τύπου ΕΔΕΜ: Φοίβος Δεληβοριάς: «Αν δεν δοθεί η άδεια άμεσα θα κάνουμε κινητοποιήσεις»
Showbiz

Συνέντευξη Τύπου ΕΔΕΜ: Φοίβος Δεληβοριάς: «Αν δεν δοθεί η άδεια άμεσα θα κάνουμε κινητοποιήσεις»

Το gossip-tv.gr βρέθηκε στο θέατρο Άλσος, οπού το μεσημέρι της Τετάρτης  22/1/2020 πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου όλων των Σωματείων του ελληνικού τραγουδιού, που συμμετέχουν στον αυτοδιαχειριζόμενο φορέα συλλογικής διαχείρισης, ΕΔΕΜ.

Σκοπός και στόχος τους είναι η άμεση αδειοδότηση του φορέα τους, ο οποίος έχει δημιουργηθεί εδώ και έναν χρόνο, και παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

Το gossip-tv.gr βρέθηκε εκεί και σας μεταφέρει το κλίμα.


Το «παρών» έδωσαν μουσικοί, τραγουδιστές και συνθέτες, όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Φοίβος, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ελένη Γιαννατσούλια, η Λίνα Νικολακοπούλου κι ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Η Συνέντευξη Τύπου, λοιπόν, ξεκίνησε στην αίθουσα του Θεάτρου Άλσους, παρουσία δημοσιογράφων, αλλά και εκπροσώπων των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Ο αγώνας μας είναι μεγάλος και δυνατός και σκοπός είναι μια άδεια. Η άδεια της ΕΔΕΜ», είπε ο συνθέτης Κώστας Καλδάρας, δίνοντας το έναυσμα για τη συζήτηση.

Τον λόγο πήρε ο Φοίβος Δεληβοριάς.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο και θελήσαμε να σας απευθυνθούμε... Σε κανένα σχεδόν μέρος στον κόσμο το πνευματικό δικαίωμα δεν το διαχειρίζονται ιδιώτες. Πολλοί από εμάς, που προβλέψαμε την κατάρρευση της ΑΕΠΙ, απευθυνθήκαμε στα κόμματα... Λίγο πριν πάρουμε την πολυπόθητη άδεια της ΕΔΕΜ, ανακοινώθηκαν οι εκλογές. Ενωμένα όλα τα σωματεία είδαμε τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και τους είπαμε να στηρίξουν την προσπάθειά μας.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε γραπτώς. Όπως και η Υπουργός Πολιτισμού -Λίνα Μενδώνη- είπε πως θα μας στηρίξει.... Μας ζητήθηκε ενα buisiness plan, ομως οι καθυστερήσεις πολλές... Ζητάμε δημόσια από τον Πρωθυπουργό να τηρήσει την υπόσχεσή του κι ας καθυστερήσει λίγο ακόμη.

Δεν υποχωρούμε. Αν δεν δοθεί η άδεια άμεσα θα κάνουμε κινητοποιήσεις. Θα συνεχίσουμε να είμαστε μια χώρα "Μπανανία;". Καλούμε δημόσια την Υπουργό να λύσει το θέμα τώρα. Άδεια στην ΕΔΕΜ... Ελπίζουμε να σας απασχολήσουμε ξανά τραγουδώντας, κι όχι φωνάζοντας ή σιωπώντας», ανέφερε κατά την ομιλία του, ενώ λίγο αργότερα υπογράμμισε ότι δεν αισθάνονται καθόλου ηττοπαθείς και η άδεια θα παρθεί. «Μας "καίει" η διασφάλιση της ασφαλούς είσπραξης...

Το ελληνικό τραγούδι οφείλει το κράτος να το προστατεύσει. Το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να δράσει... Εκπέμπουμε SOS», είπε μεταξύ άλλων η στιχουργός Ελένη Γιαννατσούλια.

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης, ο οποίος τόνισε: «Είμαστε σε ένα σημείο που οι στιχουργοί είναι σε σημείο εξαθλίωσης, κι οι άνθρωποι αυτοί είναι ζητιάνοι εδώ και 7 χρόνια, και δεν το λέω υποτιμητικά... Είχαμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια να συνηθίσει η ελληνική αγορά να πληρώνει για να παίζει τη μουσική μας. Δεν έχει γίνει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αδειοδοτηθεί ο οργανισμός αυτοδιαχείρισης. Θέλουμε την άδεια! Είναι το πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Το δεύτερο βήμα είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί η προσπάθειά μας... Φοβόμαστε, οτι μια σκέτη άδεια θα είναι μια τρύπα στο νερό. Χρειάζεται χρηματοδότηση και είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με το Υπουργείο Πολιτισμού».

«Εφόσον ψηφίστηκε ο νόμος και εγκρίθηκαν τα χρήματα, γιατί έμεινε η χρηματοδότηση στον πάγο;» ήταν η ερώτηση-απορία του Στάθη Δρογώση.

Επί τάπητος, όμως, τέθηκε και το ζήτημα του ξένου ρεπερτορίου, ενώ ανέφεραν ότι θέλουν συνεργασία με τη Σιζάκ, χωρίς να παραγκωνιστεί το ελληνικό τραγούδι, το τοπικό ρεπερτόριο.

Μάλιστα, αποσαφήνισαν πως μόλις πάρουν την άδεια θα συζητήσουν κανονικά με την Σιζάκ και την αυτοδιαχείριση.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι επιθυμούν «Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, αρκεί να χρηματοδοτηθεί η προσπάθειά τους, κάτι που δεν έγινε ούτε από την προηγούμενη αλλά ούτε κι από την τωρινή κυβέρνηση», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Στάθης Δρογώσης.

«Θέλω να δω αυτό το σώμα έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού», είπε όρθια σε όλους η Λίνα Νικολακοπούλου.

Κατά την ολοκλήρωση της Συνέντευξης Τύπου, κατευθυνθήκαν προς το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Θέμης Καραμουρατίδης και άλλοι, λοιπόν, πήγαν έξω από το Υπουργείο, ενώ μάλιστα φώναζαν και ένα σύνθημα.

«Θέλουμε η πολιτεία να νιώσει ότι είμαστε σε κίνδυνο. Είναι ζήτημα φλέγον για εμάς. Είναι ζήτημα ζωής» είπε η Λίνα Νικολακοπούλου στο gossip-tv.


«Προχωράμε. Αν δεν τα καταφέρουμε θα προχωρήσουμε σε πιο βαριά περιστατικά», αρκέστηκε να πει ο Σταματης Κραουνάκης αποκλειστικά στο gossip-tv.


Και ο Φοίβος Δεληβοριάς, όμως, μας έκανε δηλώσεις, λέγοντας: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την έκβαση της Συνέντευξης Τύπου. Θέλουμε άδεια τώρα. Έχουμε γραπτή δέσμευση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Πολιτισμού, ότι θα παίρναμε την άδεια από το καλοκαίρι. Ήρθαμε έξω από το Υπουργείο και θα κάνουμε, μάλιστα, πιο οργανωμένη πορεία σε λίγες μέρες, με μουσική σε όλη την Αθήνα. Κι ακόμη χειρότερα θα κάνουμε απαγορεύσεις των έργων μας από παντού, αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved