Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 102 χρονών, μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός! (photos)
Showbiz

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 102 χρονών, μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός! (photos)

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 102 ετών, έφυγε από τη ζωή κορυφαία Ελληνίδα τραγωδός. 

Ο λόγος για την Ασπασία Παπαθανασίου η οποία υπήρξε μία από τις πιο πολυβραβευμένες ηθοποιούς της χώρας μας. Γεννημένη στην Άμφισσα το 1918, ακολούθησε κλασικές σπουδές στη θεατρική τέχνη, ενώ ταξίδεψε στην πρώην Σοβιετική Ένωση όπου συμμετείχε σε παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας ερμηνεύοντας το ρόλο της Μήδειας και πολλούς άλλους κορυφαίους ρόλους.

Εκτός της υποκριτικής αλλά και της συγγραφής βιβλίων, η Ασπασία Παπαθανασίου ασχολήθηκε και με την πολιτική.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής δημιούργησε μαζί με άλλους καλλιτέχνες το "Λαϊκό Θέατρο" στο κέντρο της Αθήνας, ενώ έλαβε μέρος και στα Δεκεμβριανά.

Τη δεκαετία του 50 προς τα τέλη της, ίδρυσε με αρκετούς ακόμα καλλιτέχνες το "Πειραϊκό Θέατρο" του Δημήτρη Ροντήρη.

Κατά το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 βρισκόταν στη Σοβιετική Ένωση και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αυτοεξορίστηκε και έμεινε για αρκετά χρόνια στο Λονδίνο.

Όλα τα χρόνια της Χούντας, είχε ενεργό ρόλο στις αντιδικτατορικές δραστηριότητες. Το Σεπτέμβρη του 1969, έδωσε μια σειρά παραστάσεων για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Μπερλιόζ, με τους "Τρώες". Μετά από πρόσκληση της Όπερας του Κόβεν Γκάρντεν, ερμήνευσε το ρόλο της Ανδρομάχης. Οριστικά στην Ελλάδα επέστρεψε το 1975.

Σε προσωπικό επίπεδο, είχε γίνει γνωστός ο γάμος της με τον Κώστα Μαυρομάτη. Έφυγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών και έχοντας αφήσει πίσω της ένα σπουδαίο έργο στον χώρο της υποκριτικής.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved