Βάσια Παναγοπούλου: «Περνάμε μια τεράστια κρίση και δεν είναι μόνο υγειονομική»
Showbiz

Βάσια Παναγοπούλου: «Περνάμε μια τεράστια κρίση και δεν είναι μόνο υγειονομική»

Η Βάσια Παναγοπούλου βρίσκεται πάντα στο πλευρό των συναδέλφων της.

Η ίδια σε συνέντευξή της μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της λόγω της πανδημίας αλλά και για το αν κυκλοφορεί «μαύρο χρήμα» στο θέατρο.


-Είσαι μια καλλιτέχνιδα που αγωνίζεται για όλους τους συναδέλφους της...
Αν έχει να μας δώσει ένα μήνυμα αυτή η περιπέτεια που περνάμε αυτή τη στιγμή, το πιο σημαντικό απ' όλα είναι η αλληλεγγύη, να μπορούμε να δίνουμε ο ένας το χέρι στον άλλο. Περνάμε μια τεράστια κρίση και δεν είναι μόνο υγειονομική, αλλά σε πάρα πολλά πράγματα. Πρέπει να δούμε τι καλά αντανακλαστικά έχει το κράτος, που οφείλει να είναι κράτος πρόνοιας, αλλά και τι κάνουμε εμείς ως πολίτες, αν είμαστε σοβαροί ή όχι. Όλα είναι μια τεράστια δοκιμασία, κι ελπίζω να κρατηθούν μόνο τα καλά.


-Πάντα οι δυσκολίες φέρνουν στο τέλος και κάτι καλό. Ποιο πιστεύεις ότι θα είναι αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση;
Στο θέατρο, με αφορμή αυτή τη δοκιμασία που περνάμε, βγήκαν στην επιφάνεια, προβλήματα που υπήρχαν στον καλλιτεχνικό χώρο πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχει μια ανισότητα στις αμοιβές, πολλές φορές υπάρχει εργασία που δεν δηλώνεται ακριβώς. Αν συμβαίνουν κάποιες ανισότητες, εκεί η πολιτεία και το Υπουργείο Πολιτισμού, οφείλει να "σκύψει" να βρει -και να διορθώσει το πρόβλημα, όχι να στιγματίσει. Ακούγοντας από επίσημα χείλη περί "μαύρης εργασίας", ο άλλος λέει: "Τι κάνουν αυτοί εκεί πέρα; Το θέατρο δεν είναι χώρος που κυκλοφορούν πάρα πολλά χρήματα. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο θέατρο, αγωνίζονται κυρίως με γνώμονα την αγάπη που έχουν για τη δουλειά τους και για το όραμα τους, οπότε δεν μπορεί να μπαίνουμε όλοι σ' ένα τσουβάλι και να μας πετάνε στη θάλασσα. Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν ήμασταν όλοι πολύ κοντά στα σωματεία μας. Με αφορμή αυτή την κρίση δημιουργήθηκαν δύο ενώσεις θεατρικών παραγωγών, που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν.


-Στο θέατρο δεν κυκλοφορούν "μαύρα χρήματα";
Αυτό δεν το ξέρω. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τρελός που διακινδυνεύει να μην είναι εντάξει από πλευράς ασφαλιστικών υποχρεώσεων του. Οφείλουμε να έχουμε ένα χαρτί με τις προσλήψεις που γίνονται κανονικά σε όλους τους εργαζόμενους, σε όποια ειδικότητα κι αν ανήκουν. Μπορεί να το διακινδυνεύει κάποιος, μπορεί να συμβαίνει, όπως είδα να βγαίνουν πολλοί άνθρωποι που είναι εργαζόμενοι, όχι μόνο ηθοποιοί κι έλεγαν: "Εγώ πληρωνόμουν και δεν με είχαν ασφαλίσει", αυτό είναι τραγικό και παράνομο.


-Υπάρχουν άνθρωποι, που για λόγους επιβίωσης, μπορεί να έσκυψαν το κεφάλι και να δέχτηκαν τη συνθήκη αυτή...
Πιστεύω στη δύναμη που μας δίνει και η ένταξη μας στο σωματείο μας. Αν δεν έχει ένας εργαζόμενος το θάρρος να σταθεί απέναντι στον εργοδότη του, μπορεί να το κάνει κάλλιστα το σωματείο του, είπε στο Λοιπόν.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved