Ο Λούκας Γιώρκας στο gossip-tv: «Βίωσα στην πράξη πώς ένας έρωτας μπορεί να σε… καταστρέψει».
Showbiz

Ο Λούκας Γιώρκας στο gossip-tv: «Βίωσα στην πράξη πώς ένας έρωτας μπορεί να σε… καταστρέψει».

Ο Λούκας Γιώρκας μίλησε αποκλειστικά στο gossip-tv, παραχωρώντας μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης και ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και εξομολογητικός.

Ο Λούκας Γιώρκας είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους τραγουδιστές της γενιάς του και πάντα η συζήτηση μαζί του έχει πολύ ενδιαφέρον.

Ο γνωστός τραγουδιστής, όπως θα διαβάσετε και στην παρακάτω συνέντευξη μίλησε μεταξύ άλλων για το πώς βίωσε την καραντίνα, τις κρίσεις πανικού στο παρελθόν, αναφέρθηκε αναλυτικά στο κομμάτι του έρωτα αλλά και στα επαγγελματικά σχέδια.

Πώς ήταν για σένα η καραντίνα; Τι γεύση σου άφησε όλος αυτός ο εγκλεισμός;

Παρ ‘όλη την αναστάτωση και τη στεναχώρια που βίωσε το παγκόσμιο από την πανδημία, ο πρώτος εγκλεισμός για πολλούς, όπως και για μένα, ήταν μια ευκαιρία ξεκούρασης, ενδοσκόπησης και γενικά μια παύση από τους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας που, πολλές φορές εμένα τουλάχιστον, με απομάκρυνε από τον εαυτό μου. Αυτή η ενδοσκόπηση, αν και δύσκολη, με βοήθησε να βάλω τον εαυτό μου σε τάξη και να ξαναδώ τη σημαντικότητα πολλών πραγμάτων και στιγμών που σε μια κανονικότητα θεωρούμε δεδομένα. Αυτά στην πρώτη καραντίνα. Από εκεί και πέρα μετά το καλοκαίρι, όλο αυτό που ακολούθησε ήταν κουραστικό. Η απραξία, η αβεβαιότητα και η ανικανότητα να ορίσουμε τη ζωή μας και τα όνειρά μας ο καθένας, με έχει κουράσει ιδιαίτερα. Εύχομαι σύντομα όλο αυτό να φτάσει σε ένα τέλος.

Δεδομένου ότι βλέπουμε πολλά τραγουδιστικά shows στην ελληνική τηλεόραση και πολλά ταλαντούχα παιδιά "χάνονται" στην πορεία, αυτό γιατί πιστεύεις ότι γίνεται; μιας και είσαι κι εσύ παιδί ενός talent show.

Σίγουρα ο λόγος δεν είναι ένας. Αν ήταν ένας σημαίνει ότι θα υπήρχε και μια συνταγή για την επιτυχία και θα ήταν γνωστή σε όλους. Βασικοί λόγοι όμως είναι ότι τα παιχνίδια αυτά, όπως εξελίχθηκαν και πέραν του ότι είναι τηλεοπτικές εκπομπές και εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς και λογικό είναι, αφ' ενός ρίχνουν το μεγαλύτερο βάρος και τα φώτα τους στις προσωπικότητες των κριτών κυρίως και του παρουσιαστή, παρά στους συμμετέχοντες. Και αφετέρου, κι αυτό είναι προσωπική μου άποψη, ελάχιστα από τα παιδιά που δηλώνουν συμμετοχή σε αυτά τα παιχνίδια, είναι συνειδητοποιημένα έχοντας ψηλούς στόχους και όρεξη για σκληρή δουλειά, κυρίως μετά το παιχνίδι. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις, νικά η εφήμερη δημοσιότητα τη θέληση για εξέλιξη αν και είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κανείς τη δημοσιότητα που του δίνεται μέσα από ένα τέτοιο παιχνίδι. Επίσης θεωρώ ότι είναι τόσα πολλά πια, τα παιχνίδια, που δεν προλαβαίνει κι ο τηλεθεατής να ταυτιστεί με κάποιον τρόπο με ένα από τα παιδιά..

Έχεις δηλώσει στο παρελθόν ότι είχες βιώσει αρκετές κρίσεις πανικού και τις έχεις αφήσει πίσω σου. Πώς το κατάφερες αυτό;

Βίωσα όντως μια δύσκολη περίοδο αλλά έχουμε χωρίσει, πιστεύω οριστικά με τις κρίσεις άγχους, εδώ και 6 χρόνια. Οι τρόποι να ξεπεράσει κάποιος τις κρίσεις πανικού είναι πολλοί και ανάλογοι του βαθμού και της συχνότητας που το βιώνει. Εγώ αν και γι' αρκετό καιρό αρνούμουν να ζητήσω βοήθεια, η αρχή να τις αφήσω πίσω, έγινε όταν κατάλαβα ότι την χρειαζόμουν. Μετά, μιλώντας με έναν ψυχολόγο και πάντα με τον πνευματικό μου, έκανα τον αγώνα μου κι όχι μόνο τις άφησα πίσω, αλλά γνώρισα και τον εαυτό μου. Έτσι ξεπερνώντας τις, δεν επέστρεψα στην κατάσταση που βρισκόμουν πριν, αλλά μέσα από την γνωριμία με τον εαυτό μου, έγινε η ζωή μου πολύ πιο όμορφη κι εγώ πολύ πιο συμπαγής από ότι πριν.

Έχεις βρει το δικό σου καταφύγιο στη θρησκεία μας. Τι σε έκανε και ήρθες πιο κοντά με τον Θεό; Υπήρξε κάποιο γεγονός στη ζωή σου που σε "ταρακούνησε";

Πάντα πίστευα στον Θεό. Απλά για κάποια χρόνια με λάθος τρόπο. Εγώ έφταιγα δηλαδή, γιατί δεν αναζητούσα κάτι στην ουσία αλλά άκουγα μόνο κι έκρινα με την λογική και μια παθητικότητα. Έτσι, κάπου στα 21 μου και με τις πρώτες κρίσεις πανικού, σηκώθηκα από τον πνευματικό "καναπέ" που καθόμουν αραχτός κι άρχισα να ψάχνω. Βγήκα έξω από τον κύκλο ασφαλείας μου, διάβασα φιλοσοφία, λίγο, κι άλλες πολύ ωραίες θεωρίες. Αυτό όμως που βίωνα από την αγάπη του πνευματικού μου, δεν το συνάντησα πουθενά. Μέσα από αυτήν την αγάπη γνώρισα ξανά τον Χριστό και βίωσα, όχι μόνο στη θεωρεία αλλά και στην πράξη, αυτό που λένε "ο Θεός είναι αγάπη". Θέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή στην εποχή μας. Η αγάπη δεν είναι Θεός. Ο Θεός είναι αγάπη. Η διαφορά τεράστια. Λοιπόν η αγάπη μου συνέβη. Η αγάπη με ταρακούνησε.

Λούκα η οικογένεια είναι στα άμεσα σχέδιά σου;

Η οικογένεια είναι από πολύ μικρή ηλικία στα σχέδιά μου αλλά χρειάζονται δυο για να ολοκληρωθεί. Οπότε, όταν βρω τον άνθρωπο που θα με εμπνεύσει και θα τον εμπνεύσω, τότε μάλλον θα έρθει και το πλήρωμα του χρόνου γι' αυτό το σχέδιο.

Προσωπικά πώς είσαι αυτή την περίοδο; Θεωρείς ότι ένας έρωτας μπορεί να σε απογειώσει ή να σε «καταστρέψει»;

Αυτή την περίοδο είμαι πάρα πολύ καλά. Είμαι παραγωγικός, είμαι ήρεμος, ξέρω τι θέλω περισσότερο από ποτέ και τολμώ να πω ότι βιώνω μια από τις πιο όμορφες περιόδους της ζωής μου. Ο έρωτας πράγματι μπορεί να φτάσει τον άνθρωπο στον 7ο ουρανό αλλά και να τον θάψει στα βάθη της γης. Ο έρωτας είναι η μεγαλύτερη δύναμη του σύμπαντος, η αιτία όλης της δημιουργία. Το πιο τρομερό όμως είναι ότι αυτή η ανορίοτη δύναμη δόθηκε στον άνθρωπο. Σε κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως. Αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς όταν συνειδητοποιήσει ότι κανένας άλλος δεν ευθύνεται, αν ο έρωτας τον οδηγεί στα ύψη ή στα τάρταρα. Ο ίδιος μας εαυτός το κάνει αυτό ανάλογα πόσο μολύνουμε τον έρωτα με εγωισμό. Ο έρωτας είναι κένωση του εαυτού μας και η ολοκληρωτική πρόσφορα μας στον άλλον άνθρωπο. Αυτό το δόσιμο, αυτή η προσφορά, από τη φύση της, συνθλίβει το «εγώ». Πως να υπάρξει «εγώ» όταν το σημαντικότερο για την ύπαρξη μου γίνεται το «εσύ»; Αυτή η θέληση για ολοκληρωτικό δόσιμο είναι η τρέλα με την οποία ο άνθρωπος πετυχαίνει την υπέρβαση. Αυτό είναι έρωτας. Ο εγωισμός είναι ο εχθρός του έρωτα κι όχι ο άλλος άνθρωπος. Ο εγωισμός είναι που εμποδίζει τον εαυτό μας δοθεί ολοκληρωτικά.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο «μάθημα» που σου δίδαξε ένας έρωτας και είπες «Ε, αυτό δεν πρόκειται να το αφήσω να ξανά συμβεί»;

Νομίζω ότι δεν έχω πει ποτέ ότι δεν θα αφήσω κάτι να μου ξανασυμβεί, γιατί, καμία κατάσταση δεν είναι ίδια. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ενίοτε, είτε διαφέρουν τα πρόσωπα κι οι χαρακτήρες, είτε ο χρόνος μας βρίσκει σε διαφορετική φάση από προηγούμενη. Το μάθημα που μου έχω διδαχτεί από τον έρωτα είναι αυτό που με σου είπα πριν. Βίωσα δηλαδή στην πράξη πώς ένας έρωτας μπορεί να σε φτάσει στον ουρανό και πως μπορεί να σε «καταστρέψει».

Τι είναι αυτό που θα κάνει μια γυναίκα και θα σε «ξενερώσει» κατευθείαν;

Στη δική μου περίπτωση είναι καθαρά νοητικό το ζήτημα και δεν έχει να κάνει με κάποια, ας πούμε, συνήθεια. Νομίζω αυτό με το οποίο δυσκολεύομαι να συμβιβαστώ και να συμπορευτώ και νομίζω ότι δεν μπορώ να το προσπεράσω, είναι το να μην έχει χιούμορ.

Αν ήταν στο χέρι σου να αλλάξεις κάποια πράγματα που συμβαίνουν στην ελληνική μουσική βιομηχανία, τι ακριβώς θα άλλαζες αμέσως;

Θα έδινα όλο μου τον εαυτό στο να αγαπήσουμε, οι άνθρωποι που αποτελούν την βιομηχανία, λίγο περισσότερο τη μουσική παρά το χρήμα. Τα λεφτά μπορεί να είναι σημαντικά αλλά δεν μπορούν να μας εξελίξουν. Η μουσική μπορεί.

Τι ονειρεύεται ο Λούκας Γιώρκας για τον εαυτό του και τι είναι αυτό που θέλει να κάνει και δεν το έχει καταφέρει ακόμα;

Όνειρα κάνω πολλά και προς πολλές κατευθύνσεις. Αυτό που θέλω είναι μέσα από την μουσική μου και ό,τι άλλο κάνω, να αναπαύω τους ανθρώπους. Είτε διασκεδάζοντάς τους, είτε εμπνέοντας τους. Κάθε λογής συναίσθημα έχει ανάγκη να εκφραστεί. Από το πιο έξαλλο μέχρι το πιο εσωτερικό. Αυτό θέλω να κάνω μέσα από το έργο μου. Οπότε στην ερώτηση αν το έχω καταφέρει η όχι, είναι κάτι που δεν ξέρω να το απαντήσω και δεν είμαι σίγουρος αν θα είμαι και ποτέ σε θέση να το απαντήσω.

Το νέο σου τραγούδι «Για την Ελλάδα» σκίζει! Πώς προέκυψε η δημιουργία του τραγουδιού αυτού;

Η δημιουργία αυτού του τραγουδιού, από τον Γιώργο Μουκίδη, φαντάζομαι προέκυψε μέσα από ανάμεικτα αλλά σίγουρα έντονα συναισθήματα που προκάλεσε, σε όλους μας πιστεύω, ο τελευταίος ενάμιση χρόνος. Κάπου ίσως χάσαμε τον εαυτό μας μέσα σε όλο αυτό. Το τραγούδι αυτό, μόλις το άκουσα, ήταν σαν να έπαθα ηλεκτροσόκ. Με ταρακούνησε. Με ξύπνησε. Βίωσα μια στιγμιαία ανάταση ψυχής και εντέλει με δυνάμωσε. Νομίζω ότι αυτός ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκε εξ αρχής το ζεϊμπέκικο. Αυτός είναι ο σκοπός του. Η ανάταση της ψυχής. Δεν χρειάστηκε καν να το ακούσω ολόκληρο για να ξέρω ότι αυτό θα ήταν το επόμενο τραγούδι μου. Ήθελα απλά να νιώσουν κι άλλοι άνθρωποι αυτό που ένιωσα εγώ ακούγοντάς το κι εύχομαι να τα κατάφερα.

Επαγγελματικά ετοιμάζεις κάτι για την καλοκαιρινή σεζόν ή θα αφήσεις χρόνο και θα φορτίσεις… μπαταρίες για την χειμερινή σεζόν, όπου τα πράγματα θα είναι λογικά καλύτερα με τον κορονοϊό.

Οι μπαταρίες μου είναι υπερφορτωμένες μπορώ να πω κι η ανάγκη μου μεγάλη, μετά από τόσο καιρό αποχής και πιστεύω ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Μου έχει λείψει απίστευτα η επικοινωνία με τον κόσμο. Οπότε ενόψει ενός χειμώνα στην Αθήνα που όλοι αναμένουμε, το καλοκαίρι επέλεξα να κάνω μια σειρά εμφανίσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κύπρο, συγκεκριμένα Ιούλιο και Αύγουστο, μαζί με την Έλλη Κοκκίνου στο Theama Venue του ομίλου Breeze στη Λεμεσό. Θα είμαστε κάθε Σάββατο και Κυριακή και από τώρα είμαι σίγουρος ότι θα περάσουμε τέλεια.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved