Σαμάνθα Αποστολοπούλου: «Ασχολήθηκα με τη W.I.N. Hellas, διότι έχω βιώσει βία σε διάφορες μορφές»
Η Σαμάνθα Αποστολοπούλου είναι project manager της W.I.N. HELLAS
Gossip Specials

Σαμάνθα Αποστολοπούλου: «Ασχολήθηκα με τη W.I.N. Hellas, διότι έχω βιώσει βία σε διάφορες μορφές»

H Σαμάνθα Αποστολοπούλου, από το 2009 έχει αφοσιωθεί στο έργο της W.I.N. HELLAS, μιας από τις πιο ενεργές και δραστήριες ΜΚΟ που ασχολούνται με την προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Μπορεί όσοι γνωρίζουν τη Σαμάνθα Αποστολοπούλου να έχουν την εικόνα ενός χαμογελαστού ανθρώπου που από το πρωί μέχρι το βράδυ ασχολείται με τη W.I.N. Hellas, όμως λίγοι ξέρουν ότι πίσω από αυτό το λαμπερό χαμόγελο κρύβεται μία γυναίκα που έχει πέσει και εκείνη θύμα κακοποίησης. Και είναι η απόδειξη ότι το χαμόγελο μπορεί μερικές φορές να κρύβει πολύ πόνο αλλά και πολλή δύναμη συγχρόνως. Η ίδια, από τη θέση της project manager της ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των φύλων μιλάει για τις ιστορίες που έχει ακούσει από κακοποιημένες γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια αλλά και για τη δική της εμπειρία ως θύμα τόσο σκοτεινών καταστάσεων...

Ως project manager της W.I.N. HELLAS, έχετε συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.... Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την W.I.N. HELLAS;

Αποφάσισα να ασχοληθώ με τη W.I.N. Hellas, διότι έχω βιώσει βία/κακοποίηση σε διάφορες μορφές. Επίσης, έχω υπάρξει μάρτυρας. Γνωρίζω δηλαδή πολλές γυναίκες στο κοντινό μου περιβάλλον που έχουν βιώσει βία. Εμπιστεύτηκα το έργο της W.I.N. Hellas, λόγω της Μάντας Τσαγκιά- Παπαδάκου. Παρακολουθώντας την από το 2006 να προσφέρει μια “λύση”, σε επίπεδο μόρφωσης, εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των γυναικών, θέλησα να βοηθήσω και εγώ με τον τρόπο που μπορούσα.

Sam-2017-copy-2.jpg

Η προσφορά σας στην W.I.N. Hellas είναι σημαντική εδώ και χρόνια. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Για εμένα η προσφορά είναι παρά πολύ σημαντική και νιώθω καλά γνωρίζοντας ότι έχω βοηθήσει και βοηθάω την κοινωνία μου με τον δικό μου τρόπο, μέσω της πλατφόρμας μου στα σόσιαλ μίντια, αλλά κυρίως από το queen.gr για το οποίο είμαι ευγνώμων. Με τις γνωριμίες μου και τα μέσα αυτά προσπαθώ να φέρω στο φως της δημοσιότητας αυτό που παλιά συνέβαινε “πίσω από κλειστές πόρτες”, να μετουσιωθεί σε ενδυνάμωση των γυναικών και να βγει στην επιφάνεια. Αυτό από μόνο του είναι μια τεράστια επιβράβευση στην ψυχή μου, στο να ξέρω δηλαδή ότι η προσφορά μου πραγματικά αλλάζει ζωές, αγγίζει γυναίκες που έχουν ανάγκη και στη συνέχεια τα παιδιά τους. Η προσφορά χτίζει ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία μας και αποτελεί μια επιβράβευση μοναδική.



Επειδή είστε αναγνωρίσιμη και το έργο σας γνωστό, έχει τύχει να μοιραστεί κάποια γυναίκα μαζί σας τις βίαιες καταστάσεις που βιώνει και πώς την έχετε βοηθήσει;

Ναι, έχουν απευθυνθεί σε εμένα πολλές γυναίκες που βιώνουν ή έχουν βιώσει κακοποίηση. Αυτό που τους λέω είναι πάντοτε ότι δεν είναι μόνες τους και τους κατευθύνω στους ειδικούς της W.I.N. Hellas, είτε είναι στο νομικό τμήμα, είτε είναι στο ψυχο-κοινωνικό τμήμα. ΠΑΝΤΟΤΕ τις προτρέπω να εκπαιδευτούν και να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα ενδυνάμωσης της W.I.N. Hellas για να μπορούν να βρουν δυνάμεις, για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και για τον εαυτό τους αλλά και για τα παιδιά τους. Αν έχουν παιδιά. Αλλά πάνω από όλα για την ψυχική τους ενδυνάμωση και υγεία.

DSC_6315-copy-2.jpg

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Βασιλική Λιάφου, επικεφαλής επιστημονικής ομάδας της W.I.N. HELLAS, η Πρόεδρος της W.I.N. HELLAS Μάντα Τσιαγκά-Παπαδάκου και η project manager της ΜΚΟ, Σαμάνθα Αποστολοπούλου.

Οι επώνυμες γυναίκες έχουν παραπάνω τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, οπότε αισθάνονται λίγο πιο ευάλωτες, όταν βγαίνουν δημοσίως και το συζητάνε.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνετε πολλούς φιλανθρωπικούς αγώνες με ανθρώπους της showbiz. Έχει τύχει κάποια επώνυμη να σας αποκαλύψει πως έχει πέσει θύμα κακοποίησης και φοβάται να μιλήσει;

Έχει τύχει πολλές φορές. Αν δούμε και τα στατιστικά, ότι 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα βιώσει κάποια μορφή βίας από το σύντροφό της, αντιλαμβάνεστε πόσο συχνά συμβαίνει. Έχει τύχει επώνυμες γυναίκες να με εμπιστευτούν με αυτό το σκοτεινό κομμάτι της ζωής τους. Επειδή είμαι στην οργάνωση από το 2009, ξέρω πώς μπορώ να τις καθοδηγήσω. Δεν διαφέρουν από τις άλλες γυναίκες. Τις παραπέμπω στη W.I.N. Hellas για να μιλήσουν με τους ειδικούς και να πάρουν ακόμα και νομική συμβουλευτική, αν τη χρειάζονται.

KENTRIKI.jpg

Δυστυχώς, η κακοποίηση είναι δύσκολη στην αντιμετώπισή της, ειδικά αν συμβαίνει στον χώρο εργασίας. Οι επώνυμες γυναίκες έχουν παραπάνω τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, οπότε αισθάνονται λίγο πιο ευάλωτες, όταν βγαίνουν δημοσίως και το συζητάνε. Συχνά, ακόμα και αν δεν θέλουν, γίνεται δημόσια γνωστό αυτό το κομμάτι της ζωής τους μέσα από καταγγελίες, είτε από γνωστούς του χώρου. Αυτό κάποιες φορές τις κάνει να δυσκολεύονται ακόμα πιο πολύ για να μιλήσουν ή για να απευθυνθούν στην αστυνομία για να βρουν προστασία. Οπότε, προσπαθώ και εγώ να τις ενθαρρύνω να μιλήσουν, να βγουν προς τα έξω χωρίς να φοβούνται. Πάνω από όλα ο φόβος είναι που κρατάει πολλές γυναίκες από το να κινητοποιηθούν, να φύγουν από μια κακοποιητική κατάσταση ή να την καταγγείλουν.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved