Λένα Παπαληγούρα στο gossip-tv: «Το θέατρο είναι, για μένα, βάλσαμο και παρηγοριά»
Gossip Specials

Λένα Παπαληγούρα στο gossip-tv: «Το θέατρο είναι, για μένα, βάλσαμο και παρηγοριά»

«Το θέατρο είναι για μένα βάλσαμο και παρηγοριά», θα πει η Λένα Παπαληγούρα αποκλειστικά στο gossip-tv με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου!

Κι αν αυτό το λέει η Λένα, τότε εμείς ερχόμαστε να προσθέσουμε πως οι μοναδικές ερμηνείες της, είναι για το κοινό η απόλυτη έννοια της λέξης «βάλσαμο».

Από το 2009 που για πρώτη φορά ξεδίπλωσε το αστείρευτο ταλέντο της στην παράσταση «Ο βασιλιάς πεθαίνει» μέχρι και σήμερα, οι ηρωίδες της είναι αυτές που στέκονται με τη «γύμνια» τους στο σανίδι και με την ίδια να διατηρεί μέσα της την αγνότητα και την καθαρότητα της Τέχνης της.

Λένα Παπαληγούρα

Το 2013 κέρδισε το βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” για την ερμηνεία της στο έργο του Γιάννη Τσίρου “Αόρατη Όλγα”.

«Αυτό που ήταν η Μελίνα, μου δίνει δύναμη και έμπνευση. Μου θυμίζει να αναζητώ το φως, ακόμα κι όταν γύρω μου βλέπω μονάχα σκοτάδι. Και οι άνθρωποι στο “Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη” μου δίνουν τόσα χρόνια όλη τους την αγάπη», έχει πει η ίδια.

H ίδια πιστεύει πως το θέατρο έχει τη δύναμη να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και αν έστω ακόμη κι ένας θεατής έχει πάρει «μηνύματα» από τους ρόλους της, τότε κι αυτός έχει βγει κερδισμένος εις διπλούν!

Θυμάσαι την πρώτη φορά που βρέθηκες στη σκηνή του θεάτρου;

Βέβαια. Ήταν στο γυμνάσιο. Ένιωσα μια περίεργη συγκίνηση και μια ελευθερία. Θυμάμαι την αγωνία και τον ενθουσιασμό μου. Ανακαλώ συχνά αυτά τα αισθήματα προσπαθώντας να διατηρήσω εκείνη την πρώτη αγνή χαρά μου.

Λένα Παπαληγούρα

Τι προσφέρει το θέατρο ως βασική μορφή τέχνης στον ηθοποιό και τι στους θεατές;

Το θέατρο είναι, για μένα, βάλσαμο και παρηγοριά. Όλα τα μεγάλα κείμενα μάς θέτουν μεγάλα ερωτήματα που βασανίζουν ανά τους αιώνες τους ανθρώπους. Μας καλούν να κοιτάξουμε μέσα μας αλλά και να παρατηρήσουμε τον κόσμο με ένα βλέμμα πιο βαθύ. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε την φύση μας , τη ζωή, τους ανθρώπους, τις σχέσεις μας. Μας κάνουν να ψυχαγωγηθούμε, να στοχαστούμε, να επικοινωνήσουμε, μας κρατούν συντροφιά.

Πόσο εύκολο είναι για έναν ηθοποιό μετά το τέλος της παράστασης, να βγει από τον ρόλο του και να επιστρέψει στην πραγματικότητα;

Είναι μια διαδικασία κι αυτό. Είναι κάτι που το μαθαίνεις. Διαφέρει από ρόλο σε ρόλο, αλλά σίγουρα είναι κάτι απαραίτητο να συμβαίνει. Για μένα το δυσκολότερο είναι στις πρόβες, εκεί όπου όλα είναι ανοιχτά και πραγματικά καλούμαστε να βουτήξουμε εξολοκλήρου στο υλικό.

Το θέατρο μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Αν δεν το πίστευα αυτό, δεν θα το υπηρετούσα με τέτοια αφοσίωση

Λένα Παπαληγούρα

Ηθοποιός σημαίνει φως;

Ο ηθοποιός είναι ένα επάγγελμα με τεράστια επαγγελματική ανασφάλεια, που, όμως, μπορεί να χαρίσει σ’ αυτόν που το κάνει στιγμές μεγάλης συγκίνησης. Προκειμένου να αντέξουμε πάνω στη σκηνή, νομίζω ότι καλούμαστε να διατηρούμε μέσα μας ένα αγνό, ένα καθαρό κομμάτι. Αυτό το κομμάτι, ίσως είναι αυτό το ιδιαίτερο φως για το οποίο μιλάει το τραγούδι. Το τραγούδι, όμως, ας μη ξεχνιόμαστε, μιλάει και για καημό και στεναγμό.

Είναι τελικά εξουσιαστικός ο ρόλος ενός σκηνοθέτη;

Ένας σκηνοθέτης έχει μεγάλη εξουσία. Το όλο θέμα είναι πώς τη χειρίζεται. Καμιά φορά οι θέσεις εξουσίας οδηγούν, δυστυχώς, τους ανθρώπους σε αλαζονικές συμπεριφορές. Όμως, ευτυχώς, υπάρχουν και σκηνοθέτες που αντιμετωπίζουν με σεβασμό το υλικό τους, τα κείμενα και το ανθρώπινο δυναμικό. Οι σχέσεις στη δουλειά, καμιά φορά γίνονται έντονες, όταν προκύπτουν διαφωνίες, αλλά πάντα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου, αλλιώς μιλάμε για κακοποιητικές συμπεριφορές.

Το θέατρο μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους;

Φυσικά. Αν δεν το πίστευα αυτό, δεν θα το υπηρετούσα με τέτοια αφοσίωση. Έστω και ένας θεατής να αλλάξει από μία παράσταση και να δει τη ζωή του αλλιώς, για μένα είναι κέρδος.

Ένας καλός ηθοποιός φαίνεται από το χειροκρότημα ή από… τους followers;

Ένας καλός ηθοποιός φαίνεται από τη διαδικασία της δουλειάς.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved