Πώς αντιμετωπίζεται το άσθμα στα παιδιά
Inside Stories

Πώς αντιμετωπίζεται το άσθμα στα παιδιά

Το άσθμα είναι το πιο συχνό χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας. Έχει υπολογιστεί ότι το 10-15% των παιδιών θα παρουσιάσουν ένα ασθματικό επεισόδιο σε κάποια περίοδο της ζωής τους.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών που νοσούν από άσθμα έχει αυξηθεί παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί, ιδίως στο τομέα της θεραπείας.

Το παιδικό άσθμα παρουσιάζει πολλές διαφορές από το άσθμα των ενηλίκων, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι πολλά παιδιά ξεπερνούν το άσθμα τους με την πάροδο των ετών.

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από επεισόδια απόφραξης των αεροφόρων οδών, τα οποία υποχωρούν είτε μόνα τους είτε μετά τη χορήγηση του κατάλληλου βρογχοδιασταλτικού φαρμάκου. Η κύρια διαταραχή η οποία προκαλεί την βρογχική απόφραξη είναι η φλεγμονή, δηλαδή η συσσώρευση στο βρογχικό δέντρο ειδικών κυττάρων του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού. Η φλεγμονή συνυπάρχει με άλλες διαταραχές, όπως οίδημα του βρογχικού βλεννογόνου, υπερέκκριση βλέννας και σύσπαση των μυϊκών ινών των βρόγχων. Καθοριστικό ρόλο για την πρόκληση των παθολογικών αυτών βλαβών παίζει η λεγόμενη υπεραντιδραστικότητα του βρογχικού δέντρου. Με τον όρο αυτόν χαρακτηρίζεται η πρόκληση των διαταραχών αυτών σαν απάντηση σε κάποιο εξωτερικό ερέθισμα, στο οποίο έχει ευαισθητοποιηθεί ο οργανισμός.

bigstock Asthma Medicine Inhaler 134396546

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved