Εμμηνόπαυση: Τι να τρώτε για να την καθυστερήσετε
Inside Stories

Εμμηνόπαυση: Τι να τρώτε για να την καθυστερήσετε

Μια νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δείχνει ότι μια μικρή αλλαγή στη διατροφή της γυναίκας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αναπαραγωγική της υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο να μπει πρόωρα στην εμμηνόπαυση.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση, η οποία ορίζεται ως διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών πριν την ηλικία των 45 ετών, επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οστεοπόρωσης και γνωστικής κατάπτωσης.

Διάφοροι παράγοντες έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν την ηλικία που θα έρθει η εμμηνόπαυση, όπως τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό της γυναίκας, η ηλικία της πρώτης περιόδου και η έκθεση σε χημικές ουσίες. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται την επιθεώρηση American Journal of Epidemiology, επιδημιολόγοι από τα δύο αμερικανικά πανεπιστήμια εξέτασαν –για πρώτη φορά– έναν ακόμη παράγοντα, την πρόσληψη πρωτεϊνών, ζωικών και φυτικών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για 116.000 γυναίκες, η μακρόχρονη και υψηλή πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση. Δεν φάνηκε ωστόσο να ισχύει κάτι αντίστοιχο για την υψηλή πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών, όπως αυτές που βρίσκονται στο κρέας, στο αυγό, στα γαλακτοκομικά και στο ψάρι.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved