Βιταμίνη Κ2: Πού βρίσκεται και γιατί πρέπει να τη συνδυάζετε με τη βιταμίνη D
Inside Stories

Βιταμίνη Κ2: Πού βρίσκεται και γιατί πρέπει να τη συνδυάζετε με τη βιταμίνη D

Ολοένα αυξανόμενα οφέλη για τη βιταμίνη Κ2 ανακαλύπτουν οι επιστήμονες και πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η συγχορήγησή της με βιταμίνη D είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία των οστών και όχι μόνο.

Η φυσική βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που οι περισσότεροι γνωρίζουν ως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη σωστή πήξη του αίματος. Το γράμμα Κ προέρχεται από το αρχικό της γερμανικής λέξης koagulation, που σημαίνει πήξη, και την ονομασία έδωσε ο Δανός Henrik Dam όταν την πρωτοανακάλυψε, το 1929. Συμπεριλαμβάνει δύο κατηγορίες ουσιών, τη φυλλοκινόνη (Κ1) και τις μενακινόνες (Κ2).

Οι μενακινόνες βρίσκονται σε διάφορες μορφές (ΜΚ-4, ΜΚ-7, ΜΚ-8, ΜΚ-9, ΜΚ-10, ΜΚ-11, ΜΚ-12). Η πιο σταθερή και δραστική μενακινόνη φαίνεται να είναι η ΜΚ-7.

«Πλούσιες πηγές φυλλοκινόνης είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λαχανίδες, σέσκουλα), ενώ η βασική πηγή μενακινονών στη διατροφή του ανθρώπου είναι το νάτο (natto), ένα προϊόν ζύμωσης φασολιών σόγιας που οι Ασιάτες καταναλώνουν φανατικά, τα κίτρινα τυριά και πολύ λιγότερο ο κρόκος του αυγού και το βούτυρο» μας εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved