Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη: «Tο έργο του καλλιτέχνη είναι ο ίδιος ο άνθρωπος»
Lifestyle

Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη: «Tο έργο του καλλιτέχνη είναι ο ίδιος ο άνθρωπος»

 Λίγες ηµέρες πριν από τα εγκαίνια της κοινής έκθεσης µε την Αµερικανίδα Β’ Beth Weldon, η διακεκριµένη ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη µιλά για το πάθος της για την κίνηση και για όσα αποκαλύπτουν οι πίνακές της, για την προσωπικότητά της.

Εχετε βαθιά γνώση της ιστορίας της τέχνης. Τι πιστεύετε για τη σύγχρονη τέχνη; Υπάρχει κάποιο φρέσκο κίνημα που εκφράζει την εποχή;

Εχω πλήρη επίγνωση της ιστορίας της τέχνης και του τι συµβαίνει. Υπάρχουν πολλά φρέσκα πράγµατα, αλλά στην τέχνη ό,τι ήταν να γίνει έγινε µέχρι το ’50 και έπειτα ίσως λίγο το ’80, που είχαµε τους άγριους Γερµανούς µε τον Κίφερ κ.λπ. Πλέον σηµασία έχει να είναι φρέσκος ο κάθε καλλιτέχνης, να προσλαµβάνει. Η τέχνη συµβαδίζει µε την κοινωνία. Αν δεν ταξιδέψεις, αν δεν πάρεις ερεθίσµατα, αν δεν έχεις προσλαµβάνουσες, αρνητικές ή θετικές, δεν γίνεται να καταγραφούν εντός σου. Πώς θα καταγράψει την εποχή του ο καλλιτέχνης, πώς θα εκφράσει την πτώση και την κατάπτωση; Αυτό που έλεγε και ο δάσκαλός µου ο Μόραλης: να ταξιδεύουµε και να παρατηρούµε. Γι’ αυτό είµαι συνέχεια σε κίνηση. Ταξιδεύω, είµαι πολίτης του κόσµου.

Τι αποκαλύπτει για εσάς, ως άνθρωπο, ένας πίνακάς σας;

Το ψυχογράφηµά µου είναι αυτό που βλέπεις, το έργο του καλλιτέχνη είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Αυτό βγαίνει στον καλλιτέχνη, είναι η κατάθεση, των διεργασιών, των ερεθισµάτων που λαµβάνει και του πώς τα αποδίδει.

Σκέφτεστε και δράτε τόσο αυθόρμητα και δυναμικά όσο υποπτεύεται κανείς βλέποντας τα έργα σας;

Υπάρχει ένταση, υπάρχει κάτι το ασταµάτητο. Τίποτα δεν µπορεί να µε σταµατήσει, δεν υπάρχει όριο. Είµαι χωρίς αλυσίδες, είµαι αδέσµευτη.

Παρ’ όλα αυτά, διατηρείτε μια πολύ σταθερή σχέση με τον σύζυγό σας, τον Σήφη Βαλυράκη, πάνω από 30 χρόνια.

Ναι, γιατί είµαι πολύ σταθερή και ισορροπηµένη.

Πηγή: Real

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved