Μαρία Εκμεκτσίογλου: Χαρά και συγκίνηση στο 1ο διεθνές φεστιβάλ φιλίας και γαστρονομίας
Travel

Μαρία Εκμεκτσίογλου: Χαρά και συγκίνηση στο 1ο διεθνές φεστιβάλ φιλίας και γαστρονομίας

Η ιδέα της Μαρίας Εκμεκτσίογλου να διοργανώσει το 1ο διεθνές Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας στο Φέτιγιε έγινε πραγματικότητα.

«Τους τελευταίους μήνες μαζί με το δήμαρχο κ. Alim Karaca και τη σύζυγό του, Çiğdem Karaca, πρόεδρο του συλλόγου γυναικών Λυκίας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ γαστρονομίας, πολιτισμού και φιλίας, το οποίο θα ενώσει τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η ιστορική ανά τους αιώνες γη της Λυκίας συνδυάζει πολιτισμό και γαστρονομία και μπλέκει σαν ζωγραφικός πίνακας το βουνό με τη θάλασσα» είπε η βραβευμένη σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, και που εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί το εστιατόριό της στο Φετιγιέ.

DSC_8205.jpg

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου στην έναρξη του Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Έχοντας στο πλευρό της την υποστήριξη του δημάρχου Φέτιγε ,Alim Karaca, και της συζύγου του, Çiğdem Karaca, η Μαρία Εκμεκτσίογλου, μαζί με τον καλό της φίλο και δημοσιογράφο, Γιάννη Βίτσα άρχισαν να υλοποιούν βήμα – βήμα τις σκέψεις τους για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ γαστρονομίας. Η επιθυμία της Μαρίας ήταν να ενώσει σε ένα τραπέζι Έλληνες και Τούρκους σεφ αλλά και δημοσιογράφους από τις δύο χώρες. Και η επιθυμία έγινε πραγματικότητα.

IMG_5651.jpg

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου, ο Δήμαρχος Φέτιγιε Alim Karaca, η συζύγός του, Çiğdem Karaca ανάμεσα στους Έλληνες και Τούρκους δημοσιογράφους και σεφ στο εστιατόριο της Μαρίας.

Πριν από μια ακριβώς εβδομάδα βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να ξεκινήσει το ταξίδι μας στο Φέτιγιε.Και ίσως οι λέξεις να είναι φτωχές μπροστά σε όλα όσα ζήσαμε σε αυτόν τον τόπο.

DJI_0960.jpg

Συρτάκι από τους Τούρκους χορευτές στην έναρξη του φεστιβάλ

«Το γαστρονομικό φεστιβάλ του Φέτιγιε το είχα ονειρευτεί πριν από δύο χρόνια αλλά ήταν πολύ δύσκολο να γίνει τότε. Είχαμε την πανδημία, πέρσι είχαμε σεισμό στην Τουρκία, φωτιές στην Ελλάδα. Φέτος, όμως, το σχεδίασα και το είπα στον Δήμαρχο, ο οποίος είναι φίλος και πελάτης στο εστιατόριό μου. Ο Δήμαρχος είπε ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο μπάτζετ να κάνουμε ένα τέτοιο φεστιβάλ. Μετά μίλησα στην σύζυγό του, η οποία είναι και εκείνη φίλη μου και είναι πολύ δραστήρια γυναίκα. Έχει κάνει σύλλογο γυναικών, έχει κάνει σύλλογο για αυτιστικά παιδιά, που τα πηγαίνουμε εκδρομές, μαγειρεύουμε για αυτά τα παιδιά όλοι μαζί, και επίσης έχει ξαναφέρει το ύφασμα Dashtar το οποίο είναι ένα παλιό ύφασμα της περιοχής και το έβγαλε και πάλι στην επιφάνεια. Αυτό το ύφασμα έχει μεγάλη ιστορία γιατί το ύφαιναν στο Λιβίσι 2 γυναίκες, μια Ελληνίδα που την λέγανε Μαρία μαζί με την Τουρκάλα φίλη της που την λέγανε Μαργιέν. Καθόντουσαν μαζί στον αργαλιό. Είπα λοιπόν στην Δημαρχίνα την ιδέα μου, ενθουσιάστηκε και μου είπε θα βρούμε χορηγούς να το κάνουμε, αφού της τόνισα ότι όσοι έρθουν στο Φέτιγιε θα έρθουν αφιλοκερδώς γιατί είναι φίλοι μου. Πήγαμε και οι δύο σαν μαθήτριες μπροστά στον Δήμαρχο του είπαμε τι έχουμε καταφέρει και μας είπε εντάξει να το κάνετε. Έτσι βρεθήκαμε όλοι εδώ μαζί στο Φέτιγιε», είπε στο gossip-tv η Μαρία Εκμεκτσίογλου.

DSC_7794.jpg

Ο Γιάννης Βίτσας, η ψυχή της αποστολής, μαζί με Τούρκους καλεσμένους στο παζάρι φρούτων και λαχανικών.

Σε αυτές τις τρεις ημέρες ζήσαμε στιγμές γεμάτες αγάπη, χαμόγελα, πολλές αγκαλιές και φυσικά συγκίνηση. Έλληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι και σεφ βρισκόμασταν κάθε βράδυ σε τραπέζια αγάπης και ειρήνης, επισκεφθήκαμε τα παζάρια με φρούτα και λαχανικά, αγοράσαμε προϊόντα, χορέψαμε και γελάσαμε.

Συγκινηθήκαμε όταν βρεθήκαμε στο Καγιακιούι που ήταν κατοικημένο από Έλληνες και είχε την ονομασία Λιβίσι. Το χωριό εγκαταλείφθηκε από τον ελληνικό πληθυσμό του και δεν ξανακατοικήθηκε ποτέ. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση οι Τούρκοι αρνήθηκαν να εγκατασταθούν στο Λιβίσι. Έτσι μέχρι και σήμερα παραμένει ερειπωμένο.

DSC_8782.jpg

Το εγκαταλελειμμένο χωριό των Ελλήνω, Λιβίσι

DSC_8860.jpg

Η εγκατελελλειμένη εκκλησία των Ελλήνων άνοιξε πρώτη φορά για την αποστολή Ελλήνων και Τούρκων. Η ξενάγηση έγινε από Τούρκο Ακαδημαϊκό

Οι Έλληνες σεφ που ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα για να παρουσιάσουν στο φεστιβάλ γεύσεις με άρωμα Ελλάδας ήταν η Ανίτα Ζάχου, από τη Μύκονο, η Συμιακή σεφ Δικαία Μαραβέλια, η οποία μαγείρεψε ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Σύμης, την αθερόπιτα, καθώς και ο καταξιωμένος σεφ του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου, Λυσίμαχος Δράκος, ο οποίος δημιούργησε μία μοναδική συνταγή με θαλασσινά και ζυμαρικά ενώ η Μαρία Εκμεκτσίογλου, έφτιαξε μια ιδιαίτερη συνταγή: γεμιστά με γαλάζια καβούρια που βρίσκονται σε αφθονία στην περιοχή.

DSC_8279.jpg

Η σεφ Ανίτα Ζάχου από την Μύκονο

DSC_8281.jpg

Η Συμιακή σεφ Δικαία Μαραβέλια

DSC_8625.jpg

Ο καταξιωμένος σεφ του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου, Λυσίμαχος Δράκος

Στον κόσμο των παραδοσιακών γεύσεων της Ανατολής μας ξενάγησαν οι αναγνωρισμένου κύρους σεφ της Κωνσταντινούπολης Ilhan Onay και Audin Demir.

DSC_8289.jpg

Ο Τούρκος σεφ, Audin Demir

DSC_8219.jpg

Ο Τούρκος σεφ Ilhan Onay

Η ανταπόκριση του κόσμου στο φεστιβάλ γαστρονομίας ήταν μεγάλη. Η Μαρία Εκμεκτσίογλου έδωσε το σύνθημα και ξεκίνησε η μαγειρική των Ελλήνων και Τούρκων σεφ, τα φαγητά των οποίων μοιράστηκαν στους ντόπιους κατοίκους που παραβρέθηκαν στην πλατεία του Φετιγιέ. Το φεστιβάλ διήρκησε 3 μέρες και αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σύλλογοι 41 χωριών της περιοχής συμμετείχαν στο διαγωνισμό , κριτές των οποίων ήταν οι σεφ, στις γεύσεις και τα προϊόντα του μοναδικού τόπου τους.

DSC_8259.jpg

Ο Δήμαρχος Φέτιγιε Alim Karaca με τη σύζυγό του, Çiğdem Karaca και το γιο τους

Δεν έλειψαν οι παραδοσιακοί Τούρκικοι χοροί αλλά και ένα αφιέρωμα σε χορούς της Ελλάδας από χορευτικούς συλλόγους της περιοχής.

DSC_7937.jpg

Η Çiğdem Karaca ξεναγεί τους Έλληνες δημοσιογράφους στη Λέσχη Γυναικών που έχει ιδρύσει στη Λυκία

DSC_7935.jpg

Η Çiğdem Karaca ξεναγεί τους Έλληνες δημοσιογράφους στη Λέσχη Γυναικών που έχει ιδρύσει στη Λυκία

DSC_7810.jpg

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου με την Ανίτα Ζάχου και την Dr İlkay Gök, διευθύντρια του τμήματος γαστρονομίας του Πανεπιστημίου Okan

Οι οικοδεσπότες κατάφεραν να μείνει αυτό το ταξίδι αξέχαστο σε όλους μας. Η υπέροχη και ανοιχτόκαρδη φιλοξενία τους θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις καρδιές μας.

Σε αυτή την πανδαισία χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων επικράτησε ένα βαθύ συναίσθημα... αυτό της αγάπης. Από το Φέτιγιε φύγαμε γεμάτοι αγκαλιές, εμπειρίες, χαμόγελα, συγκίνηση αλλά και με τη βεβαιότητα ότι το όνειρο της Μαρίας θα γίνει πραγματικότητα και αυτό το φεστιβάλ θα γίνει θεσμός.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved