Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα: «Η κλοπή ήταν στοχευμένη. Ο στόχος δεν ήταν ο Πικάσο, αλλά εγώ»
VIP Life

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα: «Η κλοπή ήταν στοχευμένη. Ο στόχος δεν ήταν ο Πικάσο, αλλά εγώ»

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, μιλάει για πρώτη φορά μετά την κλοπή των τριών πινάκων θεωρώντας πως στόχος ήταν η ίδια και απαντά στην κριτική που της ασκείται για την θέση της και την παραμονή της σε αυτή.

«Αυτά που μας συγκλονίζουν στη ζωή μας είναι γεγονότα όπως η γέννηση, ο θάνατος, η ξαφνική αναγγελία μιας αρρώστιας που είναι αθεράπευτη ή ένα πράγμα σαν αυτό. Γιατί είναι τα γεγονότα που τέμνουν τον χρόνο. Η επιτυχία μιας έκθεσης εξελίσσεται στη διάρκεια, ένα σχέδιο που επιτυγχάνει ή και αποτυγχάνει εξελίσσεται κι αυτό μέσα στη διάρκεια, και υπάρχει καιρός να το βιώσεις. Αυτό όμως, που σου χτυπάει την πόρτα ένας υπάλληλος το πρωί και σου λέει "Ξύπνα, κυρία Λαμπράκη, έκλεψαν τον Πικάσο", αυτό είναι μια τομή στον χρόνο. Είναι ένας θάνατος. Η προηγουμένη μάλιστα ήταν μια μέρα θριάμβου, γιατί είχαν έρθει 800 άνθρωποι. Και ξαφνικά συμβαίνει αυτό. Με ένα έργο τεράστιας εθνικής σημασίας, διότι το δώρισε ο Πικάσο στον ελληνικό λαό, έβαλε το αυτόγραφό του από πίσω, και αυτό το κάνει ανεκτίμητο. Για τον ίδιο λόγο όμως δεν μπορεί να πουληθεί πουθενά» τόνισε στο Βήμα και συνέχισε αναφερόμενη στο ποιος ήταν ο λόγος της κλοπής: «Πιστεύω ότι αυτή η κλοπή ήταν στοχευμένη και ο στόχος δεν ήταν ο Πικάσο αλλά η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Γιατί έληγε η θητεία της σε πέντε μέρες και ο καλύτερος τρόπος, ο πιο διαβολικός, ο πιο μεφιστοφελικός για να την υπονομεύσουν ήταν αυτός».

Τι απαντά σε όσους στην ερώτηση για το αν κάποιος ήθελε να θίξει τη διευθύντρια; «Υπάρχουν άτομα που δεν θέλουν να ανανεωθεί η θητεία μου. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος για να ξεχαστεί το έργο που έχω κάνει. Πώς αλλιώς θα με χτυπούσαν; Δεν μπορούσαν να πουν ότι είμαι ανέντιμη, ότι έκλεψα, πλούτισα ή επωφελήθηκα από τη θέση μου. Ούτε ότι δεν έκανα έργο, τη στιγμή που έφτιαξα τόσα μουσεία - τη Γλυπτοθήκη, το Ναύπλιο, την Κέρκυρα -, βρήκα εκατομμύρια χορηγίες και τώρα ακόμη, μέσα στη μεγάλη κρίση, εξασφάλισα 13 εκατ. ευρώ χορηγία για την επέκταση της Πινακοθήκης. Γι' αυτό ο μόνος τρόπος ήταν να δημιουργηθεί τεράστιος θόρυβος, ώστε να υπονομευθώ. Και το κατάφεραν. Γιατί μπορεί η Ιστορία να μην παραγράφεται, προσωρινά όμως έχουν δημιουργήσει ένα μελανό νέφος πάνω από την Πινακοθήκη κι εμένα προσωπικά».

Υποψιάζετε ποιοι μπορεί να κρύβονται από πίσω; «Αυτό που πιστεύω είναι ότι έγινε από έναν κύκλο ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά την Πινακοθήκη. Δεν πρόκειται όμως για κοινούς κλέφτες, μαφιόζους ή τι άλλο. Ούτε μπορώ να φανταστώ ότι ένας συλλέκτης οπουδήποτε στην Ευρώπη έβαλε στόχο τον μοναδικό Πικάσο που υπάρχει στην Ελλάδα και έστειλε να τον κλέψουν. Είναι πολύ τραβηγμένο».

Άλλοι λένε ότι η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα τα έχει καλά με όλους για να μένει στη θέση της. «Εγώ τα έχω καλά με όλους. Το επιβεβαιώνω. Γιατί η θέση ενός διευθυντή δεν είναι θέση κομματική. Τι θα έπρεπε δηλαδή; Μόλις αλλάζει κάθε κυβέρνηση να κηρύσσω τον πόλεμο στον προϊστάμενό μου, τον υπουργό; Οφείλω, για την εξυπηρέτηση του μουσείου, να τα έχω καλά με όλους. Αλλωστε εγώ δεν ήμουν ποτέ κομματικά ενταγμένη. Η ιδεολογία μου είναι ανθρωπιστική. Πιστεύω ότι τα πνευματικά αγαθά πρέπει να τα μοιράζονται όλοι».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved