Ο πρίγκιπας Κάρολος κάνει πρόβα για τον θρόνο
VIP Life

Ο πρίγκιπας Κάρολος κάνει πρόβα για τον θρόνο

Η 96χρονη Ελισάβετ παραχωρεί σταδιακά αρμοδιότητες στον διάδοχό της, πρίγκιπα Κάρολο αλλά συνεχίζει να διατηρεί το γενικό πρόσταγμα.

«Πρόβα τζενεράλε» για τη νέα εποχή που ανατέλλει στη βρετανική μοναρχία έκανε ο πρίγκιπας Κάρολος στις αρχές της εβδομάδας, πρωταγωνιστώντας, αντί για τη βασίλισσα Ελισάβετ, σε μια παράδοση ιστορική για τη Γηραιά Αλβιόνα.

Ο «μακροβιότερος εν αναμονή βασιλιάς» στον κόσμο αντικατέστησε για πρώτη φορά την 96χρονη μητέρα του και κήρυξε τελετουργικά, όπως είθισται, την έναρξη των εργασιών του βρετανικού Κοινοβουλίου. Η απουσία της βασίλισσας λόγω «κινητικών προβλημάτων» -για πρώτη φορά εδώ και έξι δεκαετίες- «ανάγκασε» πολλούς να φανταστούν την επόμενη ημέρα στο Μπάκιγχαμ.

Καθώς αγόρευε για πρώτη φορά στη Βουλή των Λόρδων, ήταν αδύνατο να μη σκεφτεί κανείς ότι μια μέρα ο Κάρολος θα σταθεί στο ίδιο βήμα ως βασιλιάς. Την ίδια στιγμή, όμως, καθώς ο 73χρονος πρίγκιπας της Ουαλίας διάβαζε τον λόγο της βασίλισσας εκ μέρους της, ήταν επίσης σαφές ότι εκείνη η ημέρα δεν έχει φτάσει ακόμη.

Ο πρίγκιπας Κάρολος πέρασε από την περίφημη πύλη του πύργου Βικτώρια στο νοτιοδυτικό άκρο των ανακτόρων του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο φορώντας μετάλλια και χρυσοποίκιλτα σύμβολα του οίκου των Ουίνδσορ.

Ωστόσο, δεν κάθισε στον περίτεχνα σκαλισμένο, επιχρυσωμένο θρόνο του μονάρχη, αλλά στον χαμηλότερο θρόνο, του «συνοδού». Και ενώ εκφωνούσε την ομιλία -που στην πραγματικότητα γράφτηκε από την κυβέρνηση, περιγράφοντάς τις προτεραιότητες της για το έτος-, η φράση «η κυβέρνηση μου» άλλαξε σε «κυβέρνηση της Μεγαλειότητας της»...

Οπως και να 'χει, η παρουσία του Καρόλου και του μεγαλύτερου γιου του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, στη Βουλή των Λόρδων ήταν μια ιστορική στιγμή, γεμάτη συμβολισμούς, σε μία εν εξελίξει αργή μετάβαση εξουσίας. Ο Κάρολος έχει αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή σε πολλές επίσημες περιστάσεις.

Λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, η βασίλισσα Ελισάβετ Β' έχει περιορίσει τις δραστηριότητες της, καθώς σταδιακά αναθέτει περισσότερα καθήκοντα στον Κάρολο και σε άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Παρ' όλα αυτά, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον θρόνο οικειοθελώς.

Οι ειδικές εξουσίες που έθεσε σε εφαρμογή για να επιτρέψει στον Κάρολο να εγκαινιάσει τις εργασίες του Κοινοβουλίου ήταν μια εφάπαξ και όχι μόνιμη ρύθμιση. Η βασίλισσα, ο Κάρολος,και ο Ουίλιάμ συνεργάζονται στενά^ εξηγεί ο" βασιλικός" βιογράφος Ρόμπερτ Λέισι. «Είναι μία τριπλή συμμαχία», λέει, στην οποία η βασίλισσα διατηρεί το γενικό πρόσταγμα. «Λεν είναι απρόθυμη να κοιτάξει προς το μέλλον», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι πρόσφατα εξέφρασε την ελπίδα να ονομαστεί στο μέλλον βασίλισσα η Καμίλα.

Η ακλόνητη αρχηγός του οίκου των Ουίνδσορ θέλησε να αφήσει στην άκρη τις πρόσφατες ρήξεις και τα σκάνδαλα της οικογένειας και επέλεξε να δώσει τις ευλογίες της στη σύζυγο του Καρόλου, αποκαθιστώντας ολοκληρωτικά τη δημόσια εικόνα της.

Οπως και να 'χει, η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει επικεφαλής και δεν υπάρχει αντιβασιλεία - μια σχεδόν «απαγορευμένη» λέξη στη Βρετανία, καθώς ξυπνάει μνήμες από την περίοδο της ταραχώδους διακυβέρνησης του Γεωργίου Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι τηλεδιασκέψεις επέτρεψαν στη βασίλισσα να παραμείνει αφοσιωμένη στον θρόνο, ακόμα και όταν η πανδημία και τα προσωπικά προβλήματα υγείας την εμπόδιζαν. Με ή χωρίς πανδημία, έτσι θα λειτουργεί η βασίλισσα τα επόμενα χρόνια, λένε οι ειδικοί.

Ηδη έχει χάσει πολλά μεγάλα γεγονότα στο βασιλικό ημερολόγιο, ανάμεσα τους την Ημέρα της Κοινοπολιτείας και-την Ημέρα Μνήμης. Την περασμένη εβδομάδα, το παλάτι ανακοίνωσε ότι θ& παρακάμψει επίσης τη σεζόν των garden parties, οπού συναντάει παραδοσιακά τους πολίτες στους κήπους των παλατιών της.

Τέλος, υπάρχουν αμφιβολίες ακόμα και για το αν θα μπορέσει να δώσει το «παρών» στους εορτασμούς για το πλατινένιο ιωβηλαίο της τoν επόμενο μήνα.

Η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια Ιστορία όλα αυτά τα χρόνια δέχθηκε πολλές επικρίσεις, ενώ χειρίστηκε δύσκολα οικογενειακά θέματα, σκάνδαλα και κρίσεις, όπως ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το πολύκροτο «διαζύγιο» του αγαπημένου της εγγονού, Χάρι, με το παλάτι και η απώλεια του πολυαγαπημένου της συζύγου, πρίγκιπα Φίλιππου, τον περασμένο Απρίλιο.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της είναι ίσως η ικανότητα της να παραμένει επίκαιρη και δημοφιλής, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε τα πιο ταραχώδη χρονιά στη σύγχρονη βασιλική ιστορία.

Πηγή:Secret

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved