Νίκος Μάνεσης: Όλα όσα κατέγραψε ο φακός του στα Μετέωρα
Media

Νίκος Μάνεσης: Όλα όσα κατέγραψε ο φακός του στα Μετέωρα

Στα Μετέωρα η εκπομπή του Νίκου Μάνεση «60 λεπτά Ελλάδα».

Τι κατέγραψε ο φακός του;

«Είμαι αιρετικός. Δεν ακολούθησα ό,τι έκαναν οι άλλοι. Βεβαίως, έχω πάει σε όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων και έχω μιλήσει με όλους τους ηγούμενους. Αναδεικνύω την ομορφιά των Μετεώρων ως φυσικό περιβάλλον και ως προορισμό θρησκευτικό. Τα Μετέωρα, ωστόσο, δεν είναι μόνο τα μοναστήρια. Είναι και οι βράχοι, οι άνθρωποι που ζουν γύρω από τους βράχους. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στην Καλαμπάκα και κάνουν αυτό που έκαναν οι πρώτοι μοναχοί που ήρθαν στην περιοχή, πριν από το 1400 μ.Χ. Αναρριχήθηκαν και είναι οι πρώτοι αναρριχητές».

Τι τον δελέασε πέραν των ιερών βράχων;
«Υπάρχει κάποιος που φτιάχνει και πουλά κουκλίστικα σπίτια – βαρέλια. Σαν κι αυτά του κρασιού, αλλά μεγαλύτερων διαστάσεων. Έξι ή επτά τετραγωνικά. Είναι σαν τα σπίτια των χόμπιτ. Και σε πολύ προσιτές τιμές».

Τι ανεβάζει την αδρεναλίνη;
«Υπάρχουν μοτοκροσάδες, που κάνουν μότοκρος στα Μετέωρα.Οι αναρριχητές, που ανεβαίνουν στους βράχους των Μετεώρων, θα έλεγα ότι τα Μετέωρα είναι ένα εκκλησιαστικό μουσείο».

Πόσοι είναι οι μοναχοί και οι μοναχές; «Ελάχιστοι σε σχέση με το παρελθόν. Είκοσι άντρες μοναχοί και σαράντα γυναίκες, σε όλες τις μονές. Τα Μετέωρα, που έχουν επτά εν λειτουργία μοναστήρια, έχουν 60 μοναχούς και μοναχές. Υπάρχουν υπέροχες αναστηλωμένες μονές αλλά και οι άγνωστες στο ευρύ κοινό σκήτες και τα εγκαταλειμμένα μοναστήρια. Τα έχουμε καταγράψει στην κάμερα», λέει ο ίδιος στο περιοδικό Τηλεθεατής.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved