«360ο»: Η ερήμωση των Αντικυθήρων
Media

«360ο»: Η ερήμωση των Αντικυθήρων

Τα Αντικύθηρα είναι ένα νησί παγκοσμίως γνωστό για τους θαυμαστούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που βρέθηκαν στον βυθό του, όπως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος υπολογιστής της αρχαιότητας.

Είναι, όμως, και η αγαπημένη πατρίδα και ο τόπος κατοικίας για μόλις 20 ανθρώπους, γενναίους ακρίτες που εξακολουθούν να μένουν εκεί παρά τις αντιξοότητες και την απομόνωση. Σήμερα, το μικρό αυτό νησί με την τόσο μεγάλη φήμη βλέπει τον πληθυσμό του συνεχώς να μειώνεται και κινδυνεύει με ερήμωση.

Οι «360°» κατέγραψαν μαρτυρίες των κατοίκων και άγνωστες ιστορίες στα έρημα σοκάκια του μικρού οικισμού του νησιού, όπου σπάνια συναντάς ανθρώπους να περπατούν. Ο απόγονος του καπετάνιου που βρήκε το περίφημο ναυάγιο μιλά για την τραγική μοίρα του ανθρώπου που έβαλε τα Αντικύθηρα στον παγκόσμιο χάρτη. Οι πιο ηλικιωμένοι θυμούνται ακόμα τη μορφή του Ρώσου ναυάρχου Νικολάι Φιλοσοφώφ, προσωπικό φίλο του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, που κατέφυγε κυνηγημένος στα Αντικύθηρα μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και κατέληξε μοναχικός φαροφύλακας στο νοτιότερο άκρο του νησιού.

Οι λιγοστοί κάτοικοι των Αντικυθήρων, όμως, δεν το βάζουν κάτω. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους πολυτέκνων κάνουν προσπάθειες να έρθουν νέες οικογένειες στο νησί και να αποτρέψουν την ερήμωσή του.

«Εδώ, η ακριτική αυτή ζωή είναι πιο ηρωική από τον πόλεμο. Γιατί στον πόλεμο ή θα ζήσεις ή θα σκοτωθείς, ενώ εδώ ζεις, και το υποφέρεις. Όμως, εγώ αυτόν τον τόπο αγάπησα. Το όνειρό μου είναι να ζήσει αυτός ο βράχος, που λέγεται Αντικύθηρα», λέει ένας από τους κατοίκους, στη Σοφία Παπαϊωάννου.

«360ο», με τη Σοφία Παπαϊωάννου: Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, στις 23:50.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved