Kitchen Lab: Ανάλαφρες συνταγές με πλούσια αρώματα προτείνει σήμερα ο Άκης Πετρετζίκης ( Photos)
Media

Kitchen Lab: Ανάλαφρες συνταγές με πλούσια αρώματα προτείνει σήμερα ο Άκης Πετρετζίκης ( Photos)

Kitchen Lab: Τι θα δούμε σήμερα (14/3) στην εκπομπή του Άκη Πετρετζίκη;

Πρώτο πιάτο στο σαββατιάτικο μενού φοκάτσια με πέστο βασιλικού, ένα φαγητό που προέρχεται από την Ιταλία αλλά καταναλώνεται σε πολλά μέρη του πλανήτη, σε καθένα από τα οποία έχει και διαφορετικό όνομα: στην Γαλλία ονομάζεται «fougasse», στην Αργεντινή «fugazza» και στην Ισπανία «hogaza». Η διαδικασία ξεκινάει στο μίξερ με τον Άκη να χτυπάει με τον γάντζο, μέχρι να δέσει η ζύμη, νερό, μαγιά, ζάχαρη, ψιλοκομμένο βασιλικό, αλεύρι, αλάτι και ελαιόλαδο. Μεταφέρει το μείγμα σε λαδωμένο μπολ και καλύπτει με μεμβράνη. Αφήνει να διπλασιαστεί σε όγκο, τοποθετεί τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγει με έναν πλάστη σε διπλάσια διάσταση από το ταψί που θα χρησιμοποιήσει.

Συνεχίζει με το πέστο βασιλικού, χτυπώντας στο μούλτι ελαιόλαδο, σκόρδο και βασιλικό μέχρι να γίνουν μια πάστα. Προσθέτει κάσιους, αλάτι, πιπέρι, ξύσμα από λεμόνι και παρμεζάνα.

Για τη σύνθεση, απλώνει το μείγμα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, διπλώνει στη μέση και μεταφέρει σε ένα ταψί. Πιέζει με τα δάχτυλα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, καλύπτει με μια πετσέτα και αφήνει να φουσκώσει. Πιέζει ξανά με τα δάχτυλά του, απλώνει δεντρολίβανο και ανθό αλατιού και ραντίζει με ελαιόλαδο. Ψήνει για 30 με 40 λεπτά και σερβίρει με δεντρολίβανο και ρίγανη.

Για κυρίως γεύμα, ο Άκης επιλέγει ρολό κοτόπουλο με πατάτες. Αρχίζει με τη γαρνιτούρα, ανακατεύοντας σε ένα μπολ κρασί, ελαιόλαδο, μουστάρδα, ψιλοκομμένο σκόρδο, μέλι, ρίγανη, νοστιμιά Maggi, ξύσμα και χυμό από λεμόνι. Κόβει τις πατάτες στη μέση και τις τοποθετεί σε ταψί με τη μαρινάδα. Ανακατεύει και αφήνει στην άκρη. Στη συνέχεια, απλώνει το φιλεταρισμένο κοτόπουλο στον πάγκο εργασίας του και βάζει ελαιόλαδο, νοστιμιά Maggi, μια κόκκινη και μια πράσινη πιπεριά κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, γραβιέρα επίσης σε κομμάτια, μπούκοβο, ρίγανη και μπέικον. Τυλίγει προσεκτικά σε ρολό και δένει με σπάγκο. Μεταφέρει στο ταψί με τις πατάτες και ψήνει για 1 με ½ ώρα. Αφαιρεί και σερβίρει με ρίγανη.

Για επιδόρπιο προτείνει μυρμηγκάτο, ένα σιροπιαστό κέικ βανίλιας με τρούφα, καλυμμένο με παχύ σοκολατένιο γλάσο. Για το σιρόπι, σε κατσαρόλα βράζει νερό, ζάχαρη και φλούδες από πορτοκάλι και μεταφέρει σε δυνατή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνει να κρυώσει, όσο ετοιμάζει το κέικ του.

Στον κάδο του μίξερ βάζει βούτυρο, ζάχαρη και βανίλια και χτυπάει σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτει λίγο αλεύρι και 6 αβγά ενώ σε μπολ βάζει αλεύρι, τρούφα σοκολάτας και αλάτι. Μεταφέρει τα στερεά υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάει για 10 δευτερόλεπτα. Μεταφέρει το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνει για 25 με 30 λεπτά. Αφαιρεί, περιχύνει αμέσως με το κρύο σιρόπι και αφήνει στην άκρη να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει το γλυκό.

Για το γλάσο σοκολάτας, βάζει βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, μεταφέρει σε μέτρια φωτιά και αφήνει μέχρι να λιώσει. Σε μπολ ρίχνει κακάο, ζάχαρη, κορν φλάουρ, νερό, γάλα και ανακατεύει καλά μέχρι να λιώσει το κακάο. Μεταφέρει το μείγμα του μπολ στο κατσαρολάκι με το βούτυρο και ανακατεύει καλά μέχρι να δέσει. Απλώνει πάνω από το κρύο γλυκό, πασπαλίζει με το ινδοκάρυδο και αφήνει να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί το γλάσο. Κόβει σε μερίδες και σερβίρει.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved