Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: «Έχω εντρυφήσει στην προσωπικότητα της Κυβέλης βλέποντας ό,τι υλικό υπάρχει»
Media

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: «Έχω εντρυφήσει στην προσωπικότητα της Κυβέλης βλέποντας ό,τι υλικό υπάρχει»

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μίλησε για την Κυβέλη, την οποία θα υποδυθεί στη νέα σειρά της ΕΡΤ «Φλόγα και άνεμος».

Η ηθοποιός σε συνέντευξή της ανέφερε αν έχει διαβάσει πολύ για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτού του ρόλου.

Τι είναι για εσάς η Κυβέλη;

Είναι η αρχή του θεάτρου, μαζί με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, που ήταν και η μεγάλη της «αντίπαλος» εκείνα τα χρόνια. Μάλιστα, τους χώριζαν και ιδεολογικές διαφορές, βενιζελική η Κυβέλη, φιλοβασιλική η Κοτοπούλη, και οι οπαδοί τους έρχονταν στα χεριά!

Αυτές οι δύο γυναίκες του θεάτρου ερμήνευσαν σπουδαίους ρόλους και έφεραν τους μεγάλους συγγραφείς για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο δε Γεώργιος Παπανδρέου, ως υπουργός, εκτός από τα χιλιάδες σχολεία τα οποία έκανε σε ολόκληρη την επικράτεια προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τον αναλφαβητισμό, ίδρυσε το Εθνικό Θέατρο. Υπήρχε, βέβαια, το υπέροχο κτίριο του Τσίλλερ, αλλά ήταν κλειστό για χρόνια.

Επηρεασμένος από τη σχέση του με την Κυβέλη το έκανε αυτό;

Με την Κυβέλη γνώρισε την τέχνη του θεάτρου. Όμως, ενώ θεωρούσε πως εκείνη θα ήταν στο θίασο του Εθνικού όταν το εγκαινίασε, η Κυβέλη για λογούς υπερηφάνειας, αρνήθηκε να πάει, γι' αυτό και ζήτησε επίτηδες υπερβολικά λεφτά.

Το Εθνικό τότε είχε μαζέψει όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής. Η Κυβέλη με την Κοτοπούλη, αυτές οι δύο φοβερές αντίπαλοι, για να αντιμετωπίσουν τη δυναμική του Εθνικού, καθώς δεν θα είχαν ούτε ηθοποιούς για τους θιάσους τους ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους και ανέβασαν το «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα».

Για να ανταποκριθείτε στις ανάγκες αυτού του ρόλου, έχετε διαβάσει πολύ;

Έχω εντρυφήσει στην προσωπικότητα της Κυβέλης βλέποντας ό,τι υλικό υπάρχει, ντοκιμαντέρ αλλά και την ταινία όπου έπαιξαν μαζί με την Κοτοπούλη, την πρώτη ομιλούσα ελληνικής παραγωγής.

Τα έργα της «Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραιν και την «Τρελή του Σαγιό» τα άκουσα από το ραδιόφωνο και έχω στα αφτιά μου το ηχόχρωμα της φωνή της. Η Κυβέλη, πέρα από μια εξαιρετική ηθοποιός, ήταν εκείνες τις εποχές και μια πολύ τολμηρή γυναίκα.

Διεκδικούσε το δικαίωμα στην ελευθερία, στην αυτοδιάθεση της. Ήταν ηθοποιός τότε που οι καλλιτέχνες θεωρούνταν εξώλης και προώλης. Έφερε όλο αυτό το συγκλονιστικό ρεπερτόριο στην Ελλάδα, βοήθησε στην ανάπτυξη του ελληνικού θεάτρου, συνεργάστηκε με σπουδαίους συγγραφείς, όπως ο Γρηγόριος -Ξενόπουλος.

Βάφτισε τον Δημήτρη Χορν, ο οποίος μάλιστα έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο σε ηλικία 4 ετών με την Κυβέλη, τη νόνα του... Η Κυβέλη άνοιξε το δρόμο στο δικαίωμα της επιλογής... Πήρε δύο διαζύγια, έκανε τρεις γάμους και τέσσερα παιδιά, έζησε μια ζωή πλήρη, έφυγε στα 90 της, πάλεψε να στηρίξει τη φιλελεύθερη παράταξη του Βενιζέλου.

Η Κυβέλη και ο Γεώργιος Παπανδρέου όντως ήταν φτιαγμένοι για να είναι μαζί;

Βέβαια. Το ότι πολέμησαν ο καθένας με τον τρόπο του ολόκληρη την κοινωνία είναι άθλος. Αυτοί οι δύο τα θυσίασαν όλα. Η γέννηση του παιδιού τους, του Γιώργου Παπανδρέου, έγινε σε μια κλινική στην Ελβετία και παντρεύτηκαν αρκετά χρόνια μετά.

Ο Παπανδρέου δήλωσε ως μάνα του γιου τους τη Σοφία Μινέικο, και μόλις το αντιλήφθηκε η Κυβέλη, έγινε έξαλλη! Δεν άντεχε το παιδί που λάτρευε, ο καρπός του μεγάλου ερωτά της, να φαίνεται ότι ανήκει σε μια άλλη.

Όμως, οι δυο τους αναγκάζονταν να κάνουν αυτές τις υπερβάσεις για να μπορούν να είναι μαζί. Τον στήριζε χωρίς να βγει μπροστά, γιατί ήταν η ερωμένη του και, όχι η σύζυγος του. Αν και όλος ο κόσμος ήξερε ότι ήταν μαζί. Ήταν όμως πολύ τολμηρό εκείνη την εποχή ένας πολιτικός να αφήσει την οικογένεια του για έναν έρωτα.

Πηγή:7ΜέρεςTV

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved